Frits Ahlstrøm: Henning svævede over banen, uanset om det var græs eller jord, man spillede på

Fodboldjournalist og -historiker Frits Ahlstrøm havde et tæt forhold til afdøde Henning Jensen.

ARKIV. Henning Jensen, Real Madrid, og Paul Breitner (tv) gæster Aarhus 26 august 1976. (Foto: © ERIK JEPSEN, Scanpix)

- Det har ramt mig meget hårdt, at Henning er død. Jeg har kendt ham i mere end 45 år, og jeg har haft mange fantastiske stunder sammen med ham.

Sådan falder ordene fra fodboldjournalist og -historiker Frits Ahlstrøm på dagen, hvor Danmark har sagt farvel til Henning Jensen.

I en alder af 68 år er han efter kort tids sygdom død af kræft og det med et eftermæle som et af landets sande fodboldkoryfæer.

- Henning Jensen var i 70'erne en af landets absolut største spillere. Ingen tvivl om det. Han dominerede, om det så var i Gladbach, Real Madrid og selv i Ajax, hvor han egentlig var på en form for retræte på vej hjem til dansk fodbold, fortæller Frits Ahlstrøm.

Som journalist har han fulgt Henning Jensens karriere tæt, og han har også besøgt Henning Jensen og hans kone Ulla privat flere gange gennem årene.

Farvel til Fodboldenglen

Han husker Henning Jensen som en meget stilfuld spiller, der med tre mesterskaber i de største ligaer i Europa også var en stor vinder.

- Måske med undtagelse af Carl Aage Præst og Carl Ove Hansen, der begge spillede i Juventus, vil jeg tillade mig at sige, at han er den mest elegante spiller, vi har haft i Danmark i efterkrigstiden.

Frits Ahlstrøm karakteriserer Henning Jensen som en fodboldspiller med en exceptionel teknik, et blik for spillet og sine holdkammerater og en fantastisk evne for at score.

- Når han svævede over banen, så var det ligegyldigt, om det var græs eller jord, de spillede på. Det generede ikke Henning, siger han.

Blandt højdepunkterne i karrieren nævner Frits Ahlstrøm Henning Jensens scoring i den særlige EF-kamp, hvor spillere fra de nye EF-lande Danmark, Storbritannien og Irland spillede mod de gamle, Frankrig, Holland, Belgien, Italien, Luxembourg og Vesttyskland, på Wembley i januar 1973.

Her scorede Henning Jensen et mindeværdigt hovedstødsmål, hvor han lå vandret i luften, idet han pandede bolden i retning af den fjerneste stolpe.

Et billede af scoringen kom sidenhen til at pryde en roman af Hans-Jørgen Nielsen med titlen ”Fodboldenglen”.

Husket i Europa

Ude i det store fodbold-Europa husker man også Henning Jensen.

Han havde ifølge Frits Ahlstrøm tæt kontakt til flere spillere fra tiden i de store klubber, deriblandt Vicente del Bosque, der i 2010 var træner for det spanske fodboldlandshold, da de vandt verdensmesterskabet i Sydafrika.

Den store karriere og de prominente bekendtskaber bragte ham dog aldrig ud af fatning, fortæller Frits Ahlstrøm.

- Det gik ham aldrig til hovedet, at han var feteret. Han ville helst sidde hjemme bag husets fire vægge. Han søgte ikke publicity, men han fik det naturligvis på grund af sit talent og sine evner til at spille fodbold.