PSG har plukket de største stjerner: Men kommer de til at vinde det hele?

DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul tvivler på, at Paris-klubben kommer til at få monopol på de store titler.

Neymar, Messi, Mbappé. Det er ikke fra et computerspil. Det er Paris Saint Germain. (Foto: © Scanpix. Grafik: Diede Linnet van de Mosselaar)

Neymar, Kylian Mbappé, Gianluigi Donnarumma, Sergio Ramos. Og senest Lionel Messi.

Det lyder som et ønskehold i computerspillet Football Manager, man har siddet og håndplukket hjemme fra sofaen.

Men det er det ikke. Det er den franske hovedstadsklub Paris Saint Germain, der i den virkelige verden har støvsuget markedet for etablerede fodboldstjerner til sit mandskab.

I sidste weekend åbnede stjerneparaden sæsonen i den franske liga. Og selvom det var uden flere af de nye profiler, så blev oprykkerne fra Troyes slået med 2-1.

I aften gælder det så sæsonkamp nummer to, når Strasbourg besøger den franske hovedstad. Men selvom flere af sportens største stjerner nu er samlet på et og samme hold, betyder det ikke nødvendigvis, at klubben også kommer til at støvsuge markedet for titler og pokaler.

For konkurrencen er hård, og selv med de beløb, PSG har brugt på spillere de seneste mange sæsoner, har de endnu ikke lagt fodboldverdenen ned, mener DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul.

- De har ikke engang monopol på det franske mesterskab mere, og i Champions League har de ikke gjort ret meget væsen af sig, hvis man ser på det store billede, siger han.

I sidste sæson løb Lille noget overraskende med det franske mesterskab.

Fodboldhold eller voksmuseum?

En af grundene kan være, at spillerne bliver hentet til klubben, efter at de har peaket. For det har en stor betydning, hvornår i spillernes karriere de bliver hentet til et stjernehold.

I de omkring 20 år, der er gået, siden ikoner som brasilianske Ronaldo, Beckham, Zidane og Figo var holdkammerater på ’galácticos’-holdet i Real Madrid, er kravene til spillernes fysik kun blevet større.

- Det er jo et fodboldhold og ikke et voksmuseum. Så man skal jo også præstere. Og alt peger i øjeblikket i retningen af, at fodbold bliver hurtigere, yngre og mere krævende. Det handler om højintense løb, det handler om hele tiden at være fysisk på toppen, siger Andreas Kraul.

Men selvom mange af stjernerne i PSG er godt oppe i fodboldalderen, kan de stadig begejstre på banen.

Lionel Messi (til venstre) og Neymar er atter forenet på træningsbanen. Fra 2013 til 2017 spillede de to samme i FC Barcelona. Siden skiftede Neymar til PSG, og tidligere i denne uge tog Messi så samme vej. (Foto: © Bertrand Guay, Ritzau Scanpix)

For selvom man kan diskutere både fodboldens ånd og financial fairplay, er der stadig noget dragende over at samle så mange ikoner på et hold, siger Andreas Kraul.

- Der er noget fascinerende over at se de spillere sammen, som man ikke kan se på landsholdet, fordi de spiller for hvert deres land. Man forsøger at samle de største stjerner fra fodboldens stjernehimmel og lave det her ’galácticos-hold’.

Messi er en vigtig brik

Alligevel tror han ikke, at det kun drejer sig om branding og star quality, når de henter så mange store navne.

- De har lavet et ’larger than life’ fodbold-setup, som jo også har en sportslig værdi, fordi man regner med, at de kan vinde nogle fodboldkampe og ultimativt Champions League, som jo er målet.

Han har dog stadig svært ved at se, at PSG henter trofæer på samlebånd i den kommende tid. Men den nyest tilkommende spiller kommer nok til at skubbe i den rigtige retning.

- Jeg tror stadigvæk, at der er langt igen. Men jeg tror, at Messi er en vigtig brik i det, siger Andreas Kraul.