FN retter ’misvisende’ påstand om 6.500 VM-dødsfald i Qatar. Men hvad er så sandheden?

Ny rapport går i rette med påstand om 6.500 VM-dødsfald i Qatar. Men hvad det reelle tal er, kan hverken rapporten, Qatar eller DBU svare på.

Ny rapport sår tvivl om indsamlingsmetoderne bag tal om migrantarbejderes død i Qatar. (Foto: Kai Pfaffenbach © Ritzau Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Hvor meget har de seneste ti års diplomatisk, politisk og forretningsmæssigt pres forbedret migrantarbejdernes rettigheder i Qatar?

Svaret er: Ingen ved det.

Hverken Fifa eller VM-værtskabet i Qatar kan redegøre for, hvor mange migrantarbejdere, der er tilskadekommet eller døde de seneste år.

I hvert fald ikke, hvis svaret skal være nøjagtigt.

Det konkluderer en rapport som blev offentliggjort fredag af FN’s internationale arbejdsorganisation, ILO.

Kritikken er i ti år haglet ned over ørkenstaten for brud på menneskerettigheder forud for VM i fodbold i 2022. Særligt alvorlige skader og dødsfald blandt de mange migrantarbejdere i landet, som bygger stadions og gør landet VM-klar, er blevet problematiseret. Både af Dansk Bolds-Union og Kulturministeriet. Og af Det internationale Fodboldforbund, Fifa, og menneskerettighedsorganisatorer på stribe.

Den data, som ILO har modtaget fra Qatars myndigheder, viser, at i alt 50 migrantarbejdere i 2020 er omkommet i en arbejdsulykke.

Men det tal er forbundet med stor tvivl.

- På nuværende tidspunkt er det ikke muligt med sikkerhed at præsentere et præcist tal for antallet af arbejdsrelaterede ulykker og dødsfald i Qatar, lyder det i den nye rapport fra ILO.

De hyppigste forklaringer på, at migrantarbejdere omkommer i Qatar, er fald fra højder, trafikuheld, og personer, der rammes af faldende objekter. Oftest på byggepladser, fremgår det i rapporten.

Men i 20 procent af de arbejdsrelaterede dødsfald kategoriseres årsagen som ’ukendt’.

Arbejdere i Qatar sår græs, som skal bruges til VM-slutrunden. (Foto: © NASEEM ZEITOON, Scanpix)

Rapporten fra ILO kommer få dage efter, at menneskerettighedsorganisationen Amnesty International også udgav en rapport om forholdene for migrantarbejdere i Qatar. Løfterne fra VM-værtslandet om forbedrede forhold for migrantarbejderne efterleves ikke, lød vurderingen.

DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger mener, at rapporterne fra denne uge viser, hvor vanskeligt det er at få indsigt i, hvad der egentlig foregår i Qatar.

- Der er mange bud på antallet af ulykker og døde. Dybest set viser de nye rapporter, at det er svært at få oplysninger ud af Qatar, og at Qatar i en årrække har gjort det umuligt for folk, der skal undersøge det, at komme reelt til bunds i det, siger Henrik Liniger.

I flere år har Dansk Boldspil-Union, DBU, forsøgt at få klart svar på, hvor mange migrantarbejdere, der er omkommet i Qatar i forbindelse med VM-forberedelserne. Blandt andet ved at sende et åbent brev til Fifa tidligere i år, der krævede ’en omfattende undersøgelse af det påståede antal dødsfald blandt migrantarbejdere i Qatar’.

Alligevel er direktør i DBU, Jakob Jensen, ’desværre ikke overrasket’ over meldingen fra ILO om, at der stadig ikke er klarhed i Qatar. Det er svært at gennemskue.

- Det giver os grundlag for at gøre endnu mere. Når der er lys på forholdene i Qatar, tror jeg, at sandsynligheden for, at der sker flere forandringer før, under og efter VM bliver større, siger Jakob Jensen.

- Der er sket forandringer i Qatar, men der skal ske flere, og det skal gå hurtigere. Det arbejder vi for.

Men Fifa agerer på baggrund af tallene fra ILO og Qatar. Kan I have tillid til, at de kan holde styr på forholdene?

- Jeg har indtrykket af, at alle de her rapporter også gør indtryk på Fifa. Det kan jeg høre, når vi holder møde med dem. Vi gør opmærksom på, at det skal de forholde sig til.

- Vi er et af ni stiftende medlemmer af Fifa, så jeg tror, man lytter til os. Jeg håber, at ligesom vi reagerer, så kommer Fifa også til at reagere.

Qatar har bygget syv spritnye stadioner, mens et enkelt er blevet renoveret forud for VM i 2022. (Foto: © Kai Pfaffenbach, Scanpix)

6.500 VM-dødsfald er ’voldsomt misvisende’

Den 25-sider lange rapport fra ILO konkluderer først og fremmest én ting: At det er svært at konkludere noget.

Usikkerheden om dataindsamlingen for arbejdsrelaterede dødsfald i Qatar er ganske enkelt for stor.

ILO-rapporten peger på, at der stadig er huller og begrænsninger i tallenes troværdighed. Men Max Tunon, som er en af rapportens hovedforfattere og chef for ILO’s kontor i Doha, Qatar, mener dog, at rapporten indeholder de hidtil mest troværdige data om arbejdsrelaterede dødsfald og ulykker i Qatar

Tidligere i år skrev den britiske avis The Guardian, at 6.500 migrantarbejdere var døde i Qatar, siden landet for ti år siden fik tildelt VM-værtskabet. I flere medier blev de efterfølgende gengivet som om, at de 6.500 dødsfald alle knyttede sig til landets VM-forberedelser.

Det er dog ikke retvisende, fastslår ILO. The Guardian havde nemlig medregnet samtlige dødsfald blandt gæstearbejdere i Qatar i perioden. Både arbejdsrelaterede dødsfald, som intet havde med landets VM-forberedelser at gøre. Og også dødsfald som slet ikke var arbejdsrelaterede.

- Jeg tror, at den misvisende fremstilling af virkeligheden har øget den kritik og det pres, som Qatar er blevet sat under. Og jeg er glad for, at vi med den her rapport kan bidrage med flere nuancer til debatten, siger Max Tunon til DR Sporten.

Hvor mange migrantarbejdere, der reelt er døde i Qatar under de seneste ti års forberedelser til VM, giver hverken rapporten eller Max Tunon et konkret modbud på.

  • Qatar har investeret mange milliarder i opførelsen af nye stadioner forud for VM i fodbold i Qatar i 2022. (Foto: © handout, Scanpix)
  • Khalifa International Stadium i Doha, Qatar dannede sidste år rammen om VM i atletik. Stadionet skal også være vært for kampe ved VM i fodbold i 2022. (Foto: © USA TODAY USPW, Scanpix)
1 / 2

I en mail til DR Sporten skriver Qatars beskæftigelsesministerium:

- Som Qatar kontinuerligt har meddelt, og som denne ILO-rapport bekræfter, har mediernes rapporteringer om migrantarbejderes død været voldsomt misvisende. Regeringen har været transparant omkring migranternes helbred, og i virkeligheden er dødeligheden i Qatar den samme som på globalt plan.

Max Tunon understreger, at ILO er tilbageholden med at sammenligne data fra forskellige lande. Han vil ikke kommentere på, hvor stort, han vurderer rapportens mørketal, til at være. Og i hvor høj grad det er problematisk, at dødsårsagen i 20 procent af de arbejdsrelaterede dødsfald i Qatar sidste år, er registreret som ’ukendt’, vil han heller ikke forholde sig til.

- Om rapportens tal er høje eller lave, har jeg ingen kommentarer til. For os er hvert eneste dødsfald et for meget. Men vi har bare præsenteret de data, vi har indsamlet. Og vi har ingen anden dagsorden end at identificere huller og begrænsninger i dataindsamlings-systemet og komme med anbefalinger til, hvordan Qatars regering kan forbedre systemet i fremtiden, siger Max Tunon til DR Sporten.

Blandt anbefalingerne i ILO-rapporten er en national platform, der kan indsamle data for arbejdsrelaterede skader på en ’tidssvarende og troværdig måde’. Desuden er det ’yderst hastende’, at de forskellige myndigheder i Qatar får strømlinet og ensrettet deres definitioner af arbejdsrelaterede skader og dødsfald.

Max Tunon fra ILO siger til DR Sporten, at ILO har et godt samarbejde med Qatars myndigheder, og at han ingen grund har til at tro, at anbefalingerne ikke vil blive taget til efterretning.

Qatars beskæftigelsesministerium skriver i en mail til DR Sporten:

- Qatar forholder sig til anbefalingerne i rapporten og vil fortsætte samarbejdet med ILO for at sikre, at arbejdstageres rettigheder implementeres effektivt. Qatar vil fortsat forbedrede sikkerheden for alle arbejdere i landet.

Hvad det kommende år bringer for migrantarbejdere i Qatar, inden VM skydes i gang, må tiden vise. Men på trods af de tvivlsomme tal og den store usikkerhed i dagens ILO-rapport er DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger sikker på to ting.

- Uanset hvor mange rapporter, der kommer, og uanset hvad der står i dem, bliver VM afviklet. Og jeg er stensikker på, at Danmark kommer til at deltage, nu hvor vi har kvalificeret os. Det har der ikke været pillet ved fra hverken Fifa, DBU eller den danske regering på noget tidspunkt. Jeg kan ikke forestille mig, at noget der sker det næste år, kan ændre på de to forhold.

DR Sporten har også forsøgt at få en kommentar fra Fifa, Amnesty International og Kulturministeriet.