Barca-fansene troede måske mest af alt, de var havnet på en charterferie på Mallorca, da de besøgte Camp Nou torsdag for at se de lokale helte forsøge at tilspille sig en plads i Europa Leagues semifinaler.
Store dele af det ikoniske stadion var nemlig iklædt gæsterne fra Eintracht Frankfurts hvide trøjer, og det anslås, at ca. 30.000 tyskere havde indfundet sig på stadion til de to holds kvartfinalebrag.
Tyske slagsange dominerede lydbilledet, og især ved gæsternes tre scoringer brød Camp Nou ud i euforisk larm, som man ellers normal kun hørte ved ’golazos’ fra Ronaldinho, Messi eller den kommende superstjerne Pedri.
I stedet var det Frankfurts Kostic og Borré, der fik Camp Nou til at koge.
En ganske enkelt opsigtsvækkende oplevelse, som også fik Barcelonas præsident, Joan Laporta, til at reagere.
- Jeg er meget ked af det, der skete. Det gør mig helt ærligt flov, og jeg føler mig ydmyget. Der var mange fans fra det andet hold og ikke mange fra vores, siger Laporta til Barcelonas tv-kanal.
Men hvordan kan det overhovedet komme til at ske, når Frankfurt kun havde fået frigivet 5.000 billetter? Det var aftenens helt store spørgsmål.
En naturlig konsekvens
Har man besøgt Barcelona og Camp Nou, har man helt sikkert stødt på en af de sælgere, som står og svinger med billetter rundt omkring stadion.
Normalt ville man forbinde det med sortbørsmæglere og forsøge at holde afstand, men sådan er det ikke i Barcelona. Det er en helt gængs måde at købe sig adgang til fodboldkampe.
Situationen på Camp Nou i går var ekstraordinær, men er også en naturlig konsekvens af, hvordan klubben drives, fortæller journalist og forfatter Nicolai Lisberg, der var på stadion torsdag aften, og forklarer:
- Barcelona har i mange år forsøgt at nå ud til et større publikum end det lokale. Man har forsøgt at ændre klubben fra lokal til global. Under finanskrisen har man indført det, de kalder ’frit sæde’, hvor man som sæsonkortholder kan sælge sine billetter videre gennem klubben.
- Pludselig finder fansene ud af, at Barcelona ændrer reglerne, så man stort set ikke tjener penge på det, når man frigiver sit sæde gennem klubben – man taber næsten penge. Det, der nu sker inden hver eneste hjemmekamp – uden undtagelse – er, at fansene sælger billetter ude foran stadion uden om klubben, siger Lisberg, der har skrevet bogen Barcelonismo, der handler om fodboldklubben FC Barcelona.
Han forklarer, at der i Barcelona er et berømt brødrepar, der har en masse sæsonkort, de har fået af de lokale. De sæsonkort sælger de til turister, og det betyder, at lokale begynder at se det som en forretning.
- De ved godt, at hvis et sæsonkort koster omkring 7-900 euro, og man kan sælge en billet til for eksempel El Clasico for 7-800 euro, så har du næsten tjent sæsonkortet hjem. Det er en ret god forretning, siger Nicolai Lisberg.
Kløft mellem klub og fans
Selvom Frankfurts fans fyldte en kæmpe del af Camp Nou torsdag aften, så var hjemmeholdets fans trods alt stadig i overtal, og de viste deres utilfredshed med klubbens ledelse undervejs.
De mest inkarnerede fans, som er placeret bag det ene mål, ventede ti minutter med at komme ud til anden halvleg som en protestaktion, mens der blev gestikuleret voldsomt mod ’de høje herrer’ fra omkringsiddende Barca-fans, fortæller Lisberg, der befandt sig på pressepladserne lige bag præsident Laporta og resten af de fremmødte fra Barcelona-ledelsen.
- Der stod fans og råbte ad dem, at de tænkte kun på penge. At de var ligeglade med kulissen og at give Barcelona de bedste muligheder for at gå videre.
- Barcelonas fans føler, at klubben har drevet dem på flugt, fordi man ikke har taget dem seriøst. Nogle af sektionerne er blevet smidt ud af stadion, selvom det ligger nogle år tilbage. Men det har den effekt, at der er blevet åbnet for, at man får flere turister på stadion.
På herresiden har det altså haft en alvorlig konsekvens, at klubben drives som en forretning i så ekstrem grad. Til gengæld er situationen en helt anden hos kvinderne, der oplever det største boom i klubbens historie, og til Champions League-kvartfinalen mod Real Madrid forleden slog holdet rekord med 91.500 tilskuere på stadion.
- Der var det jo netop de lokale fans, som var på stadion. Hvordan kan jeg vide det? Du kan simpelthen høre det på sangene.
- De unge piger kan spejle sig i dem. Fansene blev også i 25 minutter efter og festede med spillerne. Man skal ikke have været på Camp Nou mange gange for at have set, at når herrerne spiller, så forlader fansene stadion nærmest ti minutter før, kampen slutter.
Wake up call?
Det er ingen hemmelighed, at topfodbold generelt er blevet mere kommercialiseret, og når man spejder rundt på ethvert givent stadion rundt omkring i Europas topligaer, så vil turisterne udgøre en stor del af sæderne.
Det er dog aldrig set før, at et udeholds fans har domineret i sådan en grad, som var tilfældet i gårsdagens kamp, og derfor vil det også få konsekvenser, vurderer Nicolai Lisberg.
- Jeg tror, man begynder at kigge indad. Det, der har manglet i mange år, er sammenhørigheden mellem fans og klub. I Danmark har supportere en form for talerør i klubberne, men I Barcelona har man ikke for alvor taget dem seriøst. Det er noget af det, som Xavi (Barcelonas træner, red.) har haft fokus på. Man skal tættere på de lokale.
Nicolai Lisberg forestiller sig, at Barcelona vil fokusere på, hvordan det bliver en 'fæstning' i stedet et turistmål.
- Hvordan sørger man for, – nu skal jeg passe på udtrykket – at det er ”de rigtige fans”, som kommer på stadion? Det er noget af det, jeg tror, man søsætter initiativer for at finde ud af, siger han.
Barcelona tabte kampen med 3-2 og er dermed ude af Europa League, hvor Frankfurt med danske Jesper Lindstrøm på holdet derimod er klar til semifinalen.
Her møder de engelske West Ham.