Luton rykker op i Premier League efter straffedrama på Wembley

Fra næste sæson skal Premier League-klubberne på besøg hos Luton, der lørdag sikrede sig oprykning til den bedste engelske fodboldliga.

Lutons sejr i playoff-finalen løfter klubben fra den næstebedste engelske række og op i Premier League. (Foto: © Matthew Childs, Ritzau Scanpix)

For fem år siden spillede Luton Town og Coventry City i Englands fjerdebedste fodboldrække, League Two. Lørdag mødtes klubberne i et opgør om en plads i den bedste liga, Premier League.

Det skete i Championships playoff-finale, som traditionen tro blev spillet på det ikoniske stadion Wembley, der var fyldt til bristepunktet.

Efter 120 minutters fodbold lød stillingen fortsat 1-1, og derfor måtte de to hold ud i en straffesparkskonkurrence, som Luton vandt 6-5.

Dermed sikrer klubben den ganske indbringende oprykning til Premier League, som vurderes til at være mere end en milliard kroner værd.

Overskud fra pletten

I kampens første halvleg dominerede Luton, som kunne gå til pause med en 1-0-føring sat ind af Jordan Clark.

Anden halvleg blev med omvendt fortegn, da Coventry tog teten og holdets hollandske stjerne Gustavo Hamer sørgede for en udligning til 1-1 undervejs.

Dermed måtte kampen i forlænget spilletid.

Her lykkedes det Luton at få bolden i mål, men scoringen fra Joe Taylor blev underkendt, da han ramte bolden med hånden i opspillet.

Derfor skulle det hele afgøres fra straffesparkspletten. Trods det maksimale pres strøg de 11 første spark i kassen. Den første afbrænder stod Coventrys Fankaty Dabo for, hvilket sendte halvdelen af Wembley i vild jubel og resten i dyb ærgrelse.

Ansigterne på Coventry-fansene siger det hele. (Foto: © Carl Recine, Ritzau Scanpix)

Traditionsklubbens tur mod tinderne

Luton Town F.C. blev stiftet i 1885.

Der er løbet lidt vand gennem åen siden, og i den tid kan man som fodboldklub næsten ikke undgå både at opnå triumfer og omvendt slå sig på nogle skuffelser.

Man skal ikke længere tilbage end til 2014 for at finde sidste gang, hvor Luton var helt nede i sølet. For her havde klubben tilbragt fem år udenfor det engelske ligasystem, som det bliver kaldt i England, når en klub rykker ned i den femtebedste række.

Klubben var en skygge af den version af sig selv, som blandt andet vandt 'Football League Cup' i 1988, der i dag kaldes for Carabao Cup, og tilbragte et årti i den bedste engelske fodboldrække fra 1982-1992.

Siden Luton kom tilbage i ligasystemet har elevatoren kun kørt en vej, da holdet sikrede sig oprykning efter oprykning. I sidste ende bragte det klubben i en position til at spille playoff-finalen i Championship.

Luton Towns fans gik amok, da Fankaty Dabo missede det afgørende straffespark. (Foto: © adrian dennis, Ritzau Scanpix)

Halvanden milliard for anstrengelserne

Kampforløbet gav fansene på stadion og bag tv-skærmene noget for pengene med en forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence - læg dertil, at begge halvlege i ordinær spilletid havde otte minutters tillægstid.

Hvad angår netop pengene, kan Luton, ifølge konsulentfirmaet Deloitte, se frem til omkring halvanden milliard kroner mere i klubkassen grundet oprykningen.

Det skyldes mange afledte effekter ved turen op i Premier League, men især de mange tv-penge, som klubberne i verdens mest eksponerede fodboldliga modtager.

Allerede forud for playoff-finalen blev det offentligt kendt, at Luton, ifølge klubbens eget estimat, vil bruge omkring 85 millioner kroner på en renovering af stadionet Kenilworth Road, som den engelske klubs stadion i lokale kredse kaldes.

Stadionet bliver det mindste i Premier Leagues historie, og når modstanderne kommer på besøg, kan de se frem til et stadion fyldt med rust, og hvor ukrudt vokser hist og her. Medmindre det når at blive fikset henover sommeren.