Forestil dig at gå fra ganske almindelig lønmodtager til lottomillionær på én aften.
Sådan en udvikling gennemgik den engelske fodboldklub Newcastle United i går. Bare i en meget, meget større skala.
Den engelske traditionsklub blev i går aftes overtaget af et saudiarabisk konsortium, der har smidt en pengepose på omkring 2,7 milliarder kroner på bordet for at købe klubben af den tidligere ejer, Mike Ashley. Først kunne aftalen ikke gå igennem på grund af anklager om ulovlig streaming, men da problemet blev løst onsdag aften, kunne der gives hånd på aftalen.
Det svimlende beløb og salget af den engelske traditionsklub skal dog ikke blot ses som en ganske almindelig investering, men istedet i en større geopolitisk sammenhæng, hvis man spørger Kenneth Cortsen, der er forsker i sportsøkonomi hos profesionshøjskolen UCN.
- Prisskiltet og den sum, der bliver handlet for, skal altid sættes i forhold til, hvem køberen er. Økonomien er typisk ikke et problem for den type investorer.
- Vi taler om en investorgruppe, der udover at bruge sporten som markedsføring, også bruger den til at skabe en eller anden form politisk positionering, men også som en form for sminke til at sløre nogle af de imagemæssige problemer, der ellers kan være forbundet med lande på de breddegrader, siger Kenneth Cortsen.
Blandt køberne af klubben er nemlig den saudiarabiske kronprins Mohammad bin Salman. Han leder investeringsfonden, Public Investement Fund, som er en del af det saudiarabiske konsortium, der nu har købt klubben.
Men Saudi Arabien, siger du? Var det ikke noget med, at landet styres som et enevældigt monarki, og hverken har religionsfrihed, ytringsfrihed eller pressefrihed?
Jo, den er vist god nok. Kenneth Cortsen problematiserer derfor også købet af klubben, og kalder det sportwashing.
- Der er tale om sportwashing.
- I det her tilfælde er der direkte rødder til den øverste del af styret, så er det svært at holde koblingen mellem sport og politik ude af ligningen, og hvordan man kan bruge det til at få lande til at positionere sig. Fodboldklubben bliver på den måde en platform til at tiltrække forskellige former for engagement, siger Kenneth Cortsen.
Forskeren er dog ikke den eneste, der ser det som problematisk med en saudiarabiske prins som ejer af en klub på fodboldens øverste hylde.
Menenskerettighedsorganisationen Amnesty International har tidligere advaret Premier League mod salget til den saudiarabiske investeringsfond, da man mente, at ligaen var i fare for at lade sig udnytte af folk, der ville udnytte den til at skygge for umoralske handlinger.
Fans fejrede i gaden
Flere af klubbens fans lader dog til at være ligeglade med kronprinsen og investeringsfondens snavsede ry. Faktisk oplyser Ritzau, at en meningsmåling fra Reuters viser, at 93,8 procent af klubbens fans støttede handlen.
Da købet i går aftes blev offentliggjort, drog flere af tilhængerne fra det nordøstlige England derfor også ud mod stadion, hvor man fejrede overtagelsen af klubben.
Du kan se i videoen herunder, hvordan Newcastles fans i går aftes fejrede overtagelsen af klubben.
- Vi kræver ikke en klub, der vinder. Vi vil have en klub, der forsøger, lyder det fra de mange fremmødte fans.
Og med pengeposen på 2,7 milliarder, virker det da også til, at det er noget, ejerne har tænkt sig at gøre.
Målet med investeringen er nemlig at skaffe metal til klubben, der ikke har vundet et mesterskab siden 1927. Det understreger Amanda Stavely, der som leder af PCP Capital Partners er en del af investeringsgruppen.
- Vores mål er det samme som fansenes. At skabe et hold, der har kontinuerlig succes, regelmæssigt kæmper med om store trofæer og skaber stolthed over hele kloden, siger Amanda Stavely
Blod på pengene?
Det er dog ikke overalt, man jubler af lykke over investeringsfondens overtagelse af den engelske traditionsklub. Langt fra faktisk.
Kronprinsen er nemlig i internationale kredse mistænkt som den egentlige mand bag drabet på den saudiarabiske journalist, Jamal Khashoggi. En sag, der i 2020 vakte stor vrede hos flere menneskerettighedseksperter, men hvor kronprinsens navn sidenhen blev renset.
Efter købet gik igennem var interesseorganisationen, Democracy for the Arab World Now (Dawn), der blev startet af den nu afdøde journalist, derfor også ude med riven efter den engelske klub og Premier League.
- Newcastle har solgt sit navn og ry til en brutal regering med en brutal leder. De kunne lige så godt putte et billede af bin Salman ind i klubbens logo.
- Jeg tror ikke, folk forstår, den korrupte indflydelse den har aftale har. Det normaliserer en diktator, der i virkeligheden går rundt og dræber journalister, siger interesseorganisationens direktør, Sarah Leah Whitson ifølge The Guardian.
Men lad os lige stoppe op.
For hvis en kronprins, der trækker blodspor fra Saudi Arabien til England, pludselig står som ejer af en engelsk traditionsklub, må det også skabe bekymringer på større politisk skala.
Storbritanniens parlamentsmedlem, John Nicholson, opfordrede tilbage i 2020 den britiske kulturminister, Oliver Dowen, til at blande sig politisk i godkendelsesprocessen af det saudiarabiske køb.
- Med Saudi-Arabiens historik med kidnapninger, tortur og brud på menneskerettighederne taget i betragtning, ikke mindst det brutale mord på Jamal Khashoggi, hvordan kan han (Mohammad Bin Salman, red.) så overhovedet skulle testes for at være en egnet og ordentlig person? spurgte John Nicholson kulturministeren under et møde i parlamentet.
Mere indblanding fra statslig side blev det dog ikke til, og købet gik som bekendt sidenhen igennem efter flere års spekulation.
Men kan det ikke også ses som et problem, at et statsligt foretagende ejer en professionel fodboldklub, kan man spørge sig selv?
Ikke ifølge Premier League. Den bedste engelske fodboldrække skriver nemlig ifølge Ritzau på sin hjemmeside, at ligaen har fået juridisk bindende garanti for, at den saudiarabiske stat ikke kontrollerer Newcastle.