Der bliver købt ind for svimlende summer i den engelske Premier League, som i dag fløjter op for en ny fodboldsæson.
Men selv om der i den bedste engelske fodboldrække jongleres med milliarder, der langt overstiger beløbene i andre store europæiske ligaer som den tyske, den spanske og italienske, så er den engelske liga ikke så stærk rent fodboldmæssigt.
- Man kan starte med at kigge på økonomien. De flotte rammer, der er skabt i Premier League, genererer en positiv spiral, som lokker de bedste spillere, de bedste trænere og de rigeste klubejere til. Dermed også flere fans og tv-seere - Premier League, når ud til over 200 lande, lyder det fra Asger Hedegaard Boye, der er idehistoriker med speciale i sport.
Premier League skiller sig ud
Historisk set, så var briterne de første til at gøre en sport til et globalt eksponeret show, der gentager sig uge efter uge. De var hurtigst til at skabe flotte stadions, lækre tv-produktioner, dyre medieaftaler og markedsføre sig som et fælles brand.
- Vi ser ikke en kamp mellem Manchester City og Sunderland - vi ser en Premier League-kamp. Det er den helt store forskel fra for eksempel den spanske liga, hvor vi ser Barcelona, Real Madrid og alle de andre, siger Asger Hedegaard Boye.
Han mener, at de mange penge skaber en kunstigt oppumpet liga med for lidt fokus på fodboldspillet. - Klubberne har alle de penge, de kan tænke sig. De er langt rigere end klubberne på kontinentet, men det er som om, noget er røget ud med badevandet. I og med klubberne er så rige, at de kan skifte spillere og trænere i et væk, har de ikke samme fokus på fodboldtænkning, som vi ser i Juventus, Bayern München, Barcelona og Real Madrid. Her har man også store summer men samtidig en fast, stabil kerne, og man har en retning, med det man vil. Der er nok en idekrise i de bedste engelske klubber, siger Asger Hedegaard Boye.
Handler til overpriser
Der har forud for sæsonen været nogle absurd dyre handler i England. Raheem Sterling er hentet fra Liverpool til Manchester for 520 millioner kroner, mens Christian Benteke skifter fra Aston Villa til Liverpool for cirka 345 millioner kroner.
Der er en naturlig årsag til de dyre handler, ifølge Asger Hedegaard Boye.
- Det korte svar er, fordi de kan. Liverpool kan sælge dyrt, og Manchester City kan købe dyrt. Sterling er jo ikke en færdigudviklet spiller - var han italiener eller tysker ville han koste det halve. Hvis vi ser på bagsiden af medaljen, så bliver Premier League en kunstig boble af matadorpenge. Premier League bliver samlet set ikke bedre af at Sterling skifter i England for et helt ekstremt beløb, pointerer Asger Hedegaard Boye.
Manchester City blev for syv år siden købt af en arabisk investeringsfond, der har postet milliarder i klubben, som siden da har hentet mange dyre spillere til.
- Manchester City er et godt eksempel på, at når man skal rekruttere spillere, så bliver man nødt til at handle til overpriser. De andre klubber ved godt, de kan tillade sig at pumpe prisen op. Det er et problem, at de betaler så meget for spillere, de ikke nødvendigvis har brug for - de står stadig et sted, hvor de internationalt set som klub ikke har slået til, siger Asger Hedegaard Boye.