Tyrkisk håndtegn har skabt så meget ravage, at ambassadør skal stå skoleret

Merih Demirals målfejring i opgøret mod Østrig har betydet, at den tyrkiske ambassadør i Tyskland er blevet indkaldt til en samtale.

Merih Demirals målfejring er blevet anklaget for at være racistisk. (Foto: © Ronny Hartmann, Ritzau Scanpix)

Tyrkiets ambassadør i Tyskland er blevet bedt om at forklare sig.

Der er nødt til at blive talt om den tyrkiske landsholdsspiller Merih Demirals såkaldte 'ulve-hilsen' fra EM-ottendedelsfinalen mod Østrig i tirsdags, mener Tyskland, må man forstå.

Den 26-årige landsholdsspillers håndtegn, som han efter en scoring udførte ved at løfte armene op, strække pege- og lillefinger i vejret og samle de andre fingre på begge hænder, er blevet anklaget for at være racistisk, da den anses som et symbol for den nationalistiske organisation 'Grey Wolves' på den yderste højrefløj i Tyrkiet.

Handlingen er bestemt ikke faldet i god jord hos Tysklands indenrigsminister, Nancy Faeser, der onsdag kaldte den "særdeles uacceptabel" - og nu har ambassadøren altså fået en mødeindkaldelse.

- Den tyrkiske ambassadør blev indkaldt i morges, skriver det tyske udenrigsministerium i en udtalelse til nyhedsbureauet AFP.

Det er denne hilsen, Merih Demiral er kommet i modvind for. (Foto: © Hannibal Hanschke, Ritzau Scanpix)

Den tyske indenrigsminister mener ikke, at EM-slutrunden er det rette sted at udtrykke sig på den måde.

- Symboler fra tyrkiske højrefløjsekstremister har ingen plads på vores stadioner, skrev Tysklands indenrigsminister, Nancy Faeser, onsdag på det sociale medie X.

- At bruge europamesterskaberne som en platform for racisme er aldeles uacceptabelt.

Forbud debatteres

Snarere end at handle om det tyrkiske fodboldlandsholds kommende kvartfinale, går snakken i Tyskland, når den altså falder på tyrkerne, meget på hilsenen og efterspillet.

Det fortæller DR's korrespondent i Tyskland, Steen Nørskov.

Både i Tyskland og Tyrkiet er 'Grey Wolves' en fascistisk inspireret gruppe knyttet til et ultranationalistisk parti i Tyrkiet, forklarer han, og den bliver derfor heftigt diskuteret.

- Det er en organisation, der betragter tyrkere og det tyrkiske folk hen over Asien som overlegne og født til at regere.

- Det er en bevægelse, som betragter tyrkere som højerestående væsener end for eksempel kurdere, armeniere og andre medlemmer af minoriteter i Tyrkiet. Og det er der, det racistiske kommer ind, siger Steen Nørskov.

Tyrkere viser 'Grey Wolves'-hilsenen - her ved et optog i Ankara i 2015. (Foto: © Adem Altan, Scanpix Denmark)

Ligesom det er tilfældet i Frankrig og Østrig, er der i Tyskland nu tale om, hvorvidt organisationen bør forbydes, siger Steen Nørskov.

- Der er politikere fra det yderste venstre til højre, der kræver forbud. Der er også regeringsmedlemmer, som siger, at de kræver et forbud. Den tyske indenrigsminister holder også øje med bevægelsen, siger Steen Nørskov.

'Stolt af at være tyrker'

I Tyrkiet lader de dog ikke til at være enige i kritikken fra den tyske indenrigsminister.

Også den tyske ambassadør i Tyrkiet har været indkaldt til et møde i det tyrkiske udenrigsministerium i hovedstaden, Ankara, og her har ambassadøren skullet forsvare Nancy Faesers udtalelser om sagen.

- Reaktionerne, som Demiral har mødt fra de tyske myndigheder, har i sig selv været fremmedhadske, lød det fra det tyrkiske ministerium i en udtalelse ifølge Ritzau.

Merih Demiral tager da heller ikke - selvom Det Europæiske Fodboldforbund onsdag meldte ud, at man vil undersøge, om der skal udstedes en karantæne - afstand fra sin hilsen.

- Jeg er meget stolt af at være tyrker, og det følte jeg stærkt efter målet. Jeg ville gerne lave jubelscenen, og jeg er glad for, at jeg gjorde det, siger Merih Demiral.

Tyrkiet skal lørdag aften spille EM-kvartfinale mod Holland. Kampen kan ses på DR1.