Iraner og portugiser er alene i eksklusiv klub: Rekordmonsteret Ronaldo jagter duksens legendariske trone

Cristiano Ronaldo mangler kun to landsholdsmål for at tangere rekorden for flest internationale mål.

Cristiano Ronaldo er kun to mål fra at tangere rekorden for flest landskampsmål. (Foto: © BERNADETT SZABO, Ritzau Scanpix)

’Hvem har scoret flest landsholdsmål i historien’?

Et glimrende spørgsmål at fyre af for at teste sine kammeraters viden omkring landsholdsfodbold på en EM-aften i løbet slutrunden.

Svaret er dog heller ikke helt nemt, hvis man altså ikke lige har begivenhederne omkring det iranske landsholds kampe i 90’erne og 00’erne frisk i erindringen.

Ali Daei er svaret. 109 landsholdsmål i 149 kampe for det iranske landshold. Og selvom kun tre af disse mål er scoret ved en slutrunde, så er det immervæk en imponerende præstation af den legendariske iraner, der både var forbi Bayern München og Hertha Berlin i løbet af sin karriere.

I 2004 dannede han automatisk sin egen klub, da han som den første spiller nogensinde, havde nået de magiske 100 landsholdsmål.

En klub, han havde for sig selv indtil i efteråret, hvor en 35-årig portugiser bankede på døren, fik medlemskab og nu forsøger at indtage tronen i tomandsklubben som den mest scorende landsholdsspiller nogensinde.

Men det er et kapløb med tiden for Cristiano Ronaldo, der dog under EM er kommet så tæt på, at et portugisisk avancement i aften kan gøre rekorddrømmen særdeles realistisk. Hvis ikke han allerede i aften mod de franske verdensmestre tangerer rekorden.

Udover at nærme sig en alder, der for mange viser tegn på blivende skavanker og dårligdom, så er det bestemt ikke det letteste program, de regerende europamestre og Ronaldo har været igennem ved EM-slutrunden.

Die Mannschaft, Ungarn med omkring 55.000 tilskuere i ryggen og Frankrig i aften. Alligevel er det blevet til tre mål, to mod Ungarn og et mod Tyskland.

I videoen kan du se Cristiano Ronaldos tre mål ved EM:

107 internationale mål i alt. To fra Daeis legendariske trone.

Og lykkes det ikke ved EM, fordi portugiserne i aften kan risikere exit med et stort nederlag til franskmændene, så skal Daei ikke regne med, at Ronaldo giver op på landsholdet og rekorden.

Han lægger ikke støvlerne på hylden, før den rekord er sikret.

Det fortæller den spanske journalist, forfatter og fodboldekspert Guillem Balague, der i et helt år rejste Europa tyndt for at blive klogere på Ronaldo. Han talte med familie og ungdomstrænere til den bog om Ronaldo, som af Telegraph blev kåret til årets fodboldbog i 2018.

- Han elsker at skrive historie. Champions League- og ligatitler har han allerede klaret, så det vigtigste brændstof til hans motor er at jagte rekorder.

- Han har prioriteret individuelle triumfer i et stykke tid. Han kan simpelthen ikke lade være, siger Guillem Balague, der for tiden arbejder som journalist for BBC, LaLiga TV og den spanske avis Sport.

Ali Daei (til venstre) jubler med Sohrab Bakhtiarizadeh og Rasoul Khatibi efter 1-1-kampen mod Angola ved VM i 2006. Det var samtidig Ali Daeis sidste landskamp i karrieren. (Foto: © WOLFGANG KUMM, AP/Ritzau Scanpix)

100-måls klubben har regler

Det er helt speciel klub, som de to har dannet. De tre tætteste aktive fodboldspillere, der nærmer sig 100 mål, er Ali Mabkhout, Sunil Chhetri og Lionel Messi med henholdsvis 76, 74 og 73 landsholdsmål.

Og ligesom i alle andre eksklusive klubber, så har også Ronaldo og Daeis 100-måls klub regler. Den vigtigste er, at du ikke må stjæle deres mål. En regel begge har fået brudt.

Da Daei i november 2003, tre måneder efter Ronaldos landsholdsdebut mod Kasakhstan, tangerede den ungarske Real Madrid-legende Ferenc Puskás’ andenplads på listen over flest mål, blev kampen afbrudt. Iranske fans havde ramt en af modstanderholdets nordkoreanske spillere med fyrværkeri under jublen, hvorefter holdet udvandrede fra banen.

Det kostede Nordkorea et års karantæne fra international fodbold, mens Iran blev tildelt en skrivebordssejr på 3-0. Det betød, at Daei blev snydt for sit mål og dermed også listens andenplads. Han overtog dog senere Puskás’ plads ved at score i de efterfølgende to kampe.

Senest Ronaldo følte sig snydt for et mål var i en VM-kvalifikationskamp mod Serbien i marts, hvor hans arrigskab blev kvitteret med et gult kort. Ifølge kampens linjedommer var portugiseren millimeter fra at sikre sit land en 3-2-sejr, ifølge Ronaldo selv var dommeren helt ved siden af.

  • TV-billederne indikerede, at Cristiano Ronaldos forsøg skulle tælle som en scoring. (Foto: © MIGUEL A. LOPES, /EPA/Ritzau Scanpix)
  • Bolden var måske ikke så langt inde, som han indikerer her. (Foto: © Pedja Milosavljevic, SIPA/Ritzau Scanpix)
  • Efterfølgende smed Ronaldo anførerbindet i jorden og forlod banen. (Foto: © Pedja Milosavljevic, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Som det nordkoreanske landshold gjorde det i 2003, udvandrede Ronaldo fra banen. Bruno Vieira Amaral, der er journalist for portugisiske Expresso, forklarede reaktionen efter kampen.

- Ingenting kan gøre Cristiano Ronaldo mere vred, end hvis nogen fratager ham et mål.

- Han har tabt ligaer og trofæer. Hver eneste titel er mulig at tabe, men hvad der virkelig irriterer ham, er at score et mål for derefter at se dommeren undlade at pege på midterpletten, skrev han.

Det samme skete i en træningskamp mod Spanien i 2010, hvor Nani fik et møgfald for at prikke et af Ronaldos skud det sidste stykke over stregen i offside-position. Vurdér selv på billedet, om spilleren i nummer syv var tilfreds med landsholdskollegaen.

Da Cristiano Ronaldo løftede bolden mod mål, valgte Nani i offside-position at heade bolden det sidste stykke i mål. Det var Ronaldo umiddelbart ikke tilfreds med efter flot forarbejde. (Foto: © MIGUEL RIOPA, AFP/Ritzau Scanpix)

Guillem Balague mener ikke, at det nødvendigvis er et særtræk ved Ronaldo, men rekordjægerens iver for at lykkes kan til tider være ukontrollerbart.

- Spillere som ham ved, at de hjælper deres hold til at vinde, så de vil have det efter deres hoved. Nogle kan kontrollere deres følelser bedre som Lewandowski og Messi, og andre kan ikke, siger han.

Jagten startede i barndomsårene

Det er det, der er med en rigtig måljæger, som vores tyske naboer ville kalde det. Det handler om mål og personlig succes, store trofæer og individuelle rekorder.

For lige så meget de store finaler har haft betydning for Ronaldo, lige så tydeligt har det været, at de personlige rekorder og de mange mål har været drivkraften.

Efter Ronaldo blev skiftet ud på grund af en skade i EM-finalen i 2016, var han lige så tydelig på sidelinjen som Portugals træner, Fernando Santos. (Foto: © Martin Bureau, AFP/Ritzau Scanpix)

- Hvordan kan du vælge mellem personlige rekorder og trofæer? Hvis du kan vinde begge dele, så vinder du begge dele. Han er bare et sultent dyr. Et bæst, der skal fodres af store bedrifter, siger Guillem Balague.

Han peger på Ronaldos barndom som den store forklaring på portugiserens jagt efter personlig succes. At den manglende opmærksomhed i barndommen, har fået ham til at søge den som fodboldspiller.

Balague fortæller, at faderen tidligt i Ronaldos opvækst var i krig i Mozambique og kom tilbage meget påvirket.

- Han startede med at drikke, så moderen skulle se efter hele familien. Da jeg skrev bogen, fandt jeg ud af, hvor meget moderen havde været fraværende i starten, og hvordan hun senere fik dårlig samvittighed.

- Ronaldo var nødt til at udfylde hullet ved at få alle andres kærlighed, siger han.

Han er en person, der søger at blive elsket. Han søger folks beundring og elsker at blive beundret på fodboldens helt store scene.

Da han ikke kunne hjælpe sit hold på banen ved EM-finalen i 2016 på grund af en skade, agerede han mere ivrigt end Portugals træner Fernando Santos på sidelinjen, fordi han havde et behov for at få opmærksomheden, fortæller Balague.

- Han er typen, der vil være på den store scene hele tiden. Han ønsker, at det rekordmonster, som han har skabt, skal være på scenen for altid, siger han.

Og hvem ved, om VM-kampen i 2006 mellem Portugal og Iran også var med til at starte jagten.

En portugisisk legende jubler med en anden stadig aktiv portugisisk legende. Luis Figo og Cristiano Ronaldo jubler efter et mål ved VM i 2006 mod Iran. Ali Daei sad på bænken for Iran i den kamp. (Foto: © JOCHEN LUEBKE, AFP/Ritzau Scanpix)

Den eneste kamp, hvor de to medlemmer af klub-100 mødtes. Daei siddende på bænken i sin sidste slutrunde med 109 mål i banken mod en ung, fremadstormende Ronaldo med sit 12. landsholdsmål lykønsket af Figo.

Sikkert er det i hvert fald, at Ronaldo har én af fodboldens helt store rekorder inden for rækkevidde, og om 30 år er det nok ham, der bliver svaret på adskillige quiz-spørgsmål.