Hjulmands ønske fra EM-lejren overrasker kulturministeren: 'Det er ikke en god ide'

Kulturminister Joy Mogensen (S) mener ikke, at det er en god idé, at politikere tager beslutninger på vegne af idrætsforbundene.

Kulturminister Joy Mogensen er overrasket over de nye toner fra DBU. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

VM i Qatar i 2022, vinter-OL i Beijing i 2022 og Danmarks EM-kvartfinale i Baku, Aserbajdsjan, på lørdag.

Tre forskellige geografiske placeringer, men med lignende problemstillinger, der har været grobund for idrætspolitiske diskussioner.

Fælles for dem alle er, at de har været kritiseret for brud på menneskerettigheder. I Qatar har det været på grund af arbejdsforholdene under blandt andet stadionbyggerierne til VM næste år, hvor migrantarbejdere er omkommet under byggeaktiviteterne.

I Beijing er det undertrykkelsen af befolkningen i Tibet, Xinjiang og Hongkong, der er blevet kritiseret, mens Aserbajdsjans præsident Ilham Aliyev har været kritiseret for at slå ned på sine modstandere ved hjælp af blandt andet tortur, skriver Human Rights Watch.

Den danske landstræner, Kasper Hjulmand, forholdt sig til værtsbyen, Baku, ved landsholdets presseseance i mandags, og her støttede han op om en fælles strategisk plan, der skal tage stilling til emner som disse.

Den strategiske plan skal, ifølge Hjulmand, hjælpe udøverne, så de danske idrætsforbund er enige om, hvordan de forholder sig til etiske emner som for eksempel menneskerettigheder.

- Hvad er det, vi står for, og hvordan vil vi præge verden? Samtidig med en stor forståelse for, at alle ikke kan være som os, udtalte han i mandags.

Landstræner Kasper Hjulmand vil gerne diskutere situationer som disse, men det bliver efter EM-slutrunden. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

- Jeg støtter op om den tanke, at vi fra DBU's side, DIF's side og fra dansk idrætspolitisk side får lavet en strategisk samlet plan for, hvad vi gør.

- Fra gang til gang kan vi som landshold ikke stå at sige: Okay, nu spiller vi der, så gør vi det, og uha, så gør vi det næste gang, lød det fra Kasper Hjulmand.

Han opfordrede til en national idrætspolitisk strategi, der skal være med til at lægge ansvaret fra udøverne, så de ikke skal forholde sig til emner som menneskerettigheder hver gang.

- Så jeg vil støtte op om Stanis (Elsborg fra Play the Game, der er et initiativ for højere etiske standarder i sport, red.) og har været i kontakt med ham, og jeg bakker egentlig op om, at det ikke kan være op til os udøvere hver gang at forholde os til det.

Hør i videoen Kasper Hjulmand fortælle om problematikken ved at spille kampe i Baku:

Landstræneren modtager støtte fra Dansk Boldspil-Union, DBU, og forbundets direktør, Jakob Jensen, der til Politiken fortæller, at det vil være gavnligt ikke kun at gå sammen i idrættens organisationer, men også med regeringen og landspolitikerne.

- Nogle af de største eksperter i for eksempel udenrigspolitik sidder også under regeringens apparat.

- Og jeg ser det som en god idé, hvis det for eksempel er muligt at få Folketinget til at stå sammen om en mere langsigtet strategi, så vi alle ikke bare hopper fra tue til tue og skyder på hinanden, men kan stå sammen om, hvem vi er, og hvad vi gerne ser sker.

- For eksempel hvilke kriterier der så skal ligge til grund for tildelingen af forskellige typer mesterskaber, siger Jakob Jensen.

Administrerende direktør i DBU, Jakob Jensen, tiltrådte sin stilling i DBU i 2020. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det er kulturminister, Joy Mogensen (S), ikke overvejende enig i, for selvom hun og regeringens indstilling er, at "vi støtter dansk idræt, både hvis forbundene ønsker at deltage eller ikke at deltage i internationale sportsbegivenheder", så er hun overrasket over DBU's udmelding.

- Jeg er overrasket over de nye toner fra DBU, hvor forbundet pludselig ønsker, at den danske regering og Folketinget skal tage stilling til, hvad danske idrætsforbund kan deltage i, og hvordan de skal deltage i store stævner og begivenheder ude i verden.

- Hvis det er, hvad DBU ser for sig, så må jeg sige, at jeg ikke tror, det er en god ide, at vi politikere på vegne af forbundene skal ind og tage stilling til helt konkrete sportsbegivenheder, siger Joy Mogensen til DR Sporten.

Hun understreger dog, at hun bakker op om en løsning omkring en international strategi.

- Når det er sagt, så bakker jeg fuldt og helt op om, at idrættens organisationer samarbejder om en international strategi, som kan understøtte idrætten i deres arbejde for at påvirke de internationale idrætsorganisationer, siger Joy Mogensen.

Danmark møder i kvartfinalen Tjekkiet, og kampen spilles på det olympiske stadion i Aserbajdsjans hovedstad, Baku. Kvartfinalen kan følges på DR1 og DRTV samt høres i LIGA på P3 på lørdag klokken 18.