Den danske fodboldspiller Christian Eriksen skal have indopereret en hjertestarter – en såkaldt ICD-enhed – efter han faldt om i EM-kampen mod Finland lørdag aften.
Det fortæller landsholdslæge Morten Boesen.
- Efter at Christian har gennemgået diverse hjerteundersøgelser, er det blevet besluttet, at han skal have indopereret en hjertestarter, en såkaldt ICD-enhed, siger landsholdslægen.
Samtidig fortæller unionen, at det er en beslutning som Christian Eriksen er afklaret med, og at beslutningen er truffet efter anbefaling fra både nationale og internationale eksperter.
Det er muligt at spille fodbold med en ICD-enhed indopereret. Det fortæller DR’s sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling, mens han samtidig fortæller, at enheden typisk opereres ind, hvis en person har været ramt af et uforklarligt hjertestop.
- Når et hjertestop kommer som et lyn fra en klar himmel, så får både personen og familien en naturlig frygt for at det kan ske igen. De skal ikke gå rundt i den her frygt. Med en ICD-enhed kan han leve et fuldstændig normalt liv, men med et ekstra sikkerhedsnet, siger Peter Qvortrup Geisling.
Der er dog en øget risiko for, at ICD-enheden aktiveres hos elitesportsudøvere.
Det har et studie publiceret af American Heart Association tidligere vist.
Typisk et lille indgreb
At ICD-enheden begyndte undervejs i en fodboldkamp er noget som den hollandske landsholdsspiller Daley Blind har oplevet, da hans pacemaker blev aktiveret under en træningskamp mellem Ajax og Hertha Berlin i august sidste år.
Dagen efter Christian Eriksen var faldet om i Parken, gik hollænderen derfor også tydeligt berørt fra banen i opgøret mod Ukraine.
De to har spillet tre sæsoner sammen i den hollandske storklub Ajax.
Du kan se Daley Blind gå fra banen i videoen herunder.
En ICD-enhed bliver indopereret med lokalbedøvelse og kan beskrives som værende en avanceret pacemaker, der også kan give elektrikse stød, som genstarter hjertet.
Den er typisk et forholdsvis lille indgreb, fortæller Jens Cosedis Nielsen, der er professor i hjerterytmeforstyrrelser på Aarhus Universitetshospital.
- Det kan klares med lokalbedøvelse, og det tager et sted imellem en halv og en hel time. Patienten plejer at være på benene igen få timer efter. Så er spørgsmålet, hvornår du fysisk og mentalt føler sig klar til at vende tilbage til det liv, du havde før. Det findes der ikke noget generelt svar på.
Jens Cosedis Nielsen forklarer, at hvis en person med en ICD-enhed igen får hjertestop, vil vedkommende relativt hurtigt blive bevidstløs. Det vil derfor ikke kunne mærkes, når den sender et strømstød fra enheden via en elektrode i en blodåre og ind i hjertet.
- Den går ind og resetter hjerterytmen, og kort efter vil personen vågne af sig selv. På den måde kan man sige, at du med en ICD-enhed går rundt med sin egen, personlige hjertestarter som et sikkerhedsnet, der får hjertet tilbage i den rigtige rytme.
Flere får pacemaker
Risikoen for at få komplikationer forholdsvis lille, efter en ICD-enhed er blevet indopereret. Det har Rikke Esberg Kirkfeldt tidligere fortalt til DR.
Hun er tidligere læge på afdelingen for hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital.
- Overordnet er der cirka en ud af ti, som får komplikationer efter en operation. Jo mere avanceret pacemaker, jo større er risikoen for komplikationer, fortæller Rikke Esberg Kirkfeldt.
I Danmark er der omkring 40.000 mennesker, der bruger enten ICD eller pacemaker.
I perioden fra 2005 til 2015 er antallet af pacemakere steget med 43 procent. Det skyldes blandt andet, at vi i gennemsnit bliver ældre.
- En af de vigtigste årsager er, at vi som befolkning bliver ældre, så flere får også problemer med hjerterytmen og behov for pacemaker, siger Rikke Esberg Kirkfeldt.
Herhjemme har sportsstjerner som Anja Andersen og Ståle Solbakken tidligere spillet med ICD.
Danmarks EM-kamp mod Belgien begynder torsdag klokken 18. Opgøret kan ses direkte på TV3 og høres i LIGA på P3.