Det er indiskutabelt, at Kasper Schmeichels hjerne blev påvirket af grønt laserlys i EM's semifinale.
Det fastslår en hjerneforsker, to dage efter Danmark tabte semifinalen til England på Wembley efter forlænget spilletid.
- Man kan ikke stille spørgsmål ved, om han blev påvirket, når han blev ramt af lys i hovedet. Det er ikke sikkert, det havde indflydelse på spillet, men han er blevet påvirket, uanset om han har opdaget det eller ej, siger Saga Steinmann Madsen.
Hun forsker ved Odense Universitetshospital, hvor hun scanner hjerner for at finde ud af, hvordan stress påvirker mennesker.
- Hjernen reagerer på stimuli, og Kasper Schmeichel er uden tvivl blevet generet. Der sker nogle processer, hvor hjernen bruger energi på, hvad der kom ind, og hvad det betyder. Samtidig indstiller øjnene sig, når de bliver ramt af lys, siger hjerneforskeren.
I semifinalen blev både Kasper Schmeichel og Pierre-Emile Højbjerg ved flere lejligheder generet af en grøn laserpen fra tilskuerpladserne på Wembley. Blandt andet under Harry Kanes afgørende straffespark i den forlængede spilletid.
Usikkert om det påvirker spillet
Synet fungerer ved at registrere ændringer, og her er især lyspåvirkninger et fokus, siger Saga Steinmann Madsen. Alligevel er det umuligt at fastslå, om og eventuelt hvordan det har haft indflydelse på målmandens spil.
- En ting er, hvad vores hjerne opdager, en anden ting er, hvad hjernen er bevidst om. Vi har et sorteringscenter i hjernen, der vurderer, om den bør reagere. Hver gang dine sanser bliver stimuleret, skal det databehandles i hjernen, og synet er en af vores mest dominerende sanser, der også fylder enormt meget i hjernen, siger hun.
Et andet eksempel i samme fodboldkamp er, at der var to bolde på banen, umiddelbart inden Danmark begik straffesparket. Den episode har i en eller anden grad også påvirket spillerne i situationen, fastslår Saga Steinmann Madsen.
- Det er ikke sikkert, at professionelle fodboldspillere lader sig distrahere af det, men det er en faktor, der vil skulle behandles mellem øjnene og hjernen.
Så hvis formålet fra en engelsk fodboldfan onsdag aften var at genere de danske spillere, så virkede det.
- Hvis du rammer rigtigt med et laserlys, kan du sagtens genere spillerne så meget, at de ikke kan se bolden. Vi kender det fra læger, der lyser i øjnene med en almindelig pen. Pupillen vil trække sig sammen, og øjet vil se på anden måde. Det er ikke sikkert, effekten er enorm, men den vil være der, og det kan være potentielt farligt, siger hjerneforskeren.
På et pressemøde dagen efter semifinalen kommenterede Kasper Schmeichel selv på episoden: