Dansk fan får konfiskeret regnbueflag på stadion i Baku: 'Vagt rev det ud af mine hænder'

Kristoffer Føns havde taget et regnbueflag med ind til Danmarks EM-kvartfinale mod Tjekkiet, men det blev taget af sikkerhedsvagter på stadion inden kampen.

Her konfiskerer vagter på stadionet i Baku det regnbueflag, Kristoffer Føns (tv.) havde med ind. (Foto: © Darko Vojinovic, Ritzau Scanpix)

En dansk fans fik kort inden Danmarks EM-kvartfinale konfiskeret et regnbueflag på Baku Olympic Stadium i Aserbajdsjan, hvor fodboldlandsholdet her til aften spiller mod Tjekkiet.

Det viser en række billeder fra stadion.

DR Sporten har været i kontakt med Kristoffer Føns, der stod med flaget, og han bekræfter, at flere vagter kom hen og tog det uden at give en begrundelse for, hvorfor de ville fjerne det.

- Der kom en officiel uefa-vagt hen og rev flaget ud af mine hænder, siger Kristoffer Føns til DR Sporten.

Uefa er i øjeblikket ved at undersøge episoden, oplyser de til nyhedsbureauet AFP.

- Vi er ved at undersøge, hvad der skete, og vi vil naturligvis kontakte Uefas delegerede, Uefas sikkerhedsansvarlige og lokale myndigheder for at få det her opklaret.

- De første oplysninger, vi modtog, var, at den pågældende tilhænger var stærkt beruset, og at nogle lokale tilhængere blev aggressive over for ham. De lokale vagter greb ind og tillod tilhængeren at blive trods hans tilstand.

Kristoffer Føns afviser selv, at han skulle have været beruset eller have opført sig aggressivt overfor vagterne.

Du kan se episoden herunder.

  • Her ses episoden, hvor flaget konfiskeres. (Foto: © Darko Vojinovic)
  • Her ses episoden, hvor flaget konfiskeres. (Foto: © Darko Vojinovic, Ritzau Scanpix)
  • Her ses episoden, hvor flaget konfiskeres. (Foto: © Darko Vojinovic, Ritzau Scanpix)
  • Her ses episoden, hvor flaget konfiskeres. (Foto: © Darko Vojinovic)
1 / 4

Regnbueflaget har været i fokus flere gange under årets EM-slutrunde. Både i forbindelse med en ny ungarsk lov og Uefas forbud mod at oplyse et slutrundestadion i regnbuefarver.

Det fik Kristoffer Føns til at pakke flaget med i bagagen, da han rejste til Baku for at støtte fodboldlandsholdet til EM-kvartfinalen.

- Jeg tænkte hjemmefra, at nu skal vi til et sted, hvor mennskerettigheder ikke er en ting. Jeg har også været meget skeptisk omkring, at VM skal afholdes i Qatar, så jeg synes, at jeg var en hykler, hvis jeg ikke gjorde et eller andet, siger Kristoffer Føns til DR Sporten.

Danske Fodboldfans har efterfølgende også kommenteret episoden på Twitter.

- Flagene er blevet returneret til deres ejermænd, men vi betragter ikke sagen som afsluttet. Via Fans Europe (FSE) og DBU vil vi fortsætte dialogen. Det er en overtrædelse af UEFA regulativer at konfiskere prideflag, skriver Danske Fodboldfans (DFF).

Efter forløbet om regnbuefarver på tyske fodboldstadioner valgte en baneløber at medbringe et sådan, da Tyskland mødte Ungarn i München i gruppespillet. (Foto: © Kai Pfaffenbach / POOL, Ritzau Scanpix)

Oplyste fodboldstationer

Oplysningen af stadion skulle ellers være sket i protest mod ny ungarsk lovgivning rettet specifikt mod LGBT+-personer - lovgivning, som har fået skarp kritik for at være diskrimerende og skadeligt, og som byrådet i sin anmodning til Uefa kalder "homofobisk og transfobisk".

- Grundet den politiske kontekst af den her specifikke anmodning - et budskab, som er rettet mod Ungarns nationale parlament - må Uefa afvise anmodningen, lød svaret fra den europæiske fodboldorganisation.

Som modsvar valgte 46 andre stadioner rundt omkrig i Tyskland at lade sig lyse op i regnbuens farver, blandt andet i Frankfurt, Köln, Wolfsburg, Augsburg, Bremen, Düsseldorf og i den tyske hovedstad, Berlin.

- Vi er glade for at deltage, fordi vi er forpligtet til tolerance og menneskerettigheder, sagde Christoph Meyer, talsmand for Berlins Olympia-stadion til Berliner Zeitung og tilføjer, at ”beslutningen var let”.

Også en række sponsorer har vist banner-reklamer med regnbuefarver, som et symbol på LGBT+-rettigheder. Men den går ikke på stadions i Rusland og i Aserbajdsjan, meddelte Uefa forleden til sponsorerne.

Og altså heller ikke til Danmarks kamp mod Tjekkiet i Baku her til aften.

En talsmand fra Uefa fortalte til AFP, at man bakker op om budskaber, som indeholder tolerance og respekt, men at man beder sponsorerne om at leve op til den lokale lovgivning, skrev Ritzau.

En af sponsorerne, den tyske bilfabrikant Volkswagen, bekræftede meddelelsen fra Uefa.

- På grund af Uefas bekymring om de juridiske rammer for arenaer i Rusland og Aserbajdsjan har forbundet informeret os, at det ikke er muligt med regnbuefarvede reklamer, skrev Volkswagen.

Opdateret med kommentar fra Uefa den 4. juli klokken 8.22.