EM-finale på hjemmebane foran 60.000 vilde englændere på Wembley, en hel nations forventninger på sine skuldre, femte og afgørende skytte i en straffesparkskonkurrence.
Det er meget svært at forestille sig et scenarie i professionel sport, hvor presset er meget større end det, 19-årige Bukayo Saka oplevede, da han trådte frem fra midtercirklen, gik ned mod pletten søndag aften og brændte, siger Anders Flemming Bendixen, sportspsykolog hos Team Danmark.
Her spiller Sakas alder ingen rolle. Det påvirker alle.
- I den situation er der kun ét menneske, der ikke har tanker og følelser, og det er et dødt menneske. Og de er i øvrigt rigtig dårlige straffesparksskytter, siger Anders Flemming Bendixen til DR Sporten.
Det afgørende i den slags situationer er, hvor god den enkelte spiller er til at håndtere de følelser og samtidig eksekvere den plan, der er lagt på forhånd. Det kan sagtens være, at Bukayo Saka lykkedes med begge dele inden sparket, siger sportspsykologen.
- Vi bliver kritiske, fordi Saka brændte, men der står også en på den anden side (Gianluigi Donnarumma, Italiens målmand), som gjorde alt for, at han vandt duellen. Det er nemt at sidde i sofaen og sige, at det var noget mentalt, der gjorde udslaget. Det kan vi ikke vide, siger Anders Flemming Bendixen fra Team Danmark.
Gense hele straffesparkskonkurrencen fra EM-finalen mellem England og Italien herunder:
Da englænderen havde brændt, gemte han sit ansigt i trøjen og brød fuldstændig sammen i gråd.
En brusende følelse af skyld og skam, som er en naturlig menneskelig reaktion, når man svigter det fællesskab, man gerne vil bidrage til, siger sportspsykologen. Han håber, at der i den engelske stab bliver fulgt op på, både hvordan Saka har det dagen derpå, men også i den kommende periode.
- På den korte bane har han brug for tryghed og trøst. Det er ikke nødvendigvis en oplevelse, som skal bearbejde nu og her. Jeg tænker ikke, at han har en chok- eller posttraumatisk oplevelse. Det er selvfølgelig forudsat, at han reagerer normalt, siger Anders Flemming Bendixen.
Sidder oplevelsen dybere i ham, kan der være behov for en psykologisk opfølgning.
- Det kan forfølge ham, og hvis det er tilfældet, skal det også tales igennem. Problemet med en EM-finale er, at der ikke er en efterfølgende kamp. Hvis det var i gruppespillet, var der kamp igen om fem dage. Det ville være fantastisk for ham, fordi så fik han hurtigt muligheden for rejse sig. Det får han ikke nu. Der er lang tid til næste slutrunde, siger sportspsykologen.
Kan støtte sig til Southgate
Landstræner Gareth Southgates beslutning om at lade 19-årige Saka sparke seniorkarrierens første straffespark i en EM-finale, har fået hårde ord med på vejen hos engelske fodboldeksperter.
Manchester United-legenden Roy Keane var rasende over, at mere erfarne spillere ikke rakte hånden i vejret, da der skulle vælges sparkere.
- Hvis du er Raheem Sterling eller Jack Grealish, kan du ikke bare sidde der og lade en ung dreng (Saka, red.) træde frem til et straffespark før dig. Det kan du ikke. Du kan ikke lade en genert 19-årig gøre det før dig selv, sagde Roy Keane på ITV efter kampen.
På det efterfølgende pressemøde fortalte Southgate, at englænderne havde forberedt sig grundigt på en straffesparkskonkurrence, og at han til fulde tog ansvaret for nederlaget.
- Jeg valgte, hvilke fyre der skulle sparke, sagde Englands landstræner til ITV.
- Vi har arbejdet på det til træning, og det er den rækkefølge, vi kom frem til. Det er min beslutning at give ham (Saka, red.) det straffespark, så det er mit ansvar: Det er ikke hans, Marcus Rashfords eller Jadon Sanchos' skyld (de tre englændere, der brændte, red.), sagde Southgate.
Hvis der er nogen, der ved, hvad det vil sige at brænde et afgørende straffespark, er det Southgate selv. I 1996 missede han Englands sjette forsøg i EM-semifinalen mod Tyskland, der betød, at de missede finalen.
Den bagage kan i høj grad blive afgørende, mener Anders Flemming Bendixen fra Team Danmark.
- Southgates udtalelser og ageren i forhold til spillerne giver et indtryk af en leder, som er enormt menneskelig og omsorgsfuld i forhold til sine atleter. Hans historie og ageren som rollemodel er meget betydningsfuld i deres helingsproces.
- Jeg er sikker på, at de spillere kan se i ham, at selvom man oplever det, at verden kan virke uoverskuelig og ens karriere i nogle sekunder splintres til atomer, kan man godt komme videre. Man kan endda blive engelsk landstræner henad vejen, siger Anders Flemming Bendixen.
De tre englændere, der brændte straffespark søndag aften - Marcus Rashford, Jadon Sancho og Bukayo Saka - har efterfølgende været mål for racistiske kommentarer.
Det har Det Engelske Fodboldforbund (FA) været kraftigt ude og fordømme.
Engelske medier er stolte af 'drengene'
Selvom den engelske presse har ry for at gå hårdhændet til sine sportsstjerner, er der overvejende stolthed at spore over landsholdets EM-finalenederlag til Italien.
- England tabte på straffespark igen, men bare glem det, drenge. VM er allerede næste år, skrev det Sun på mandagens forside med et billede af landstræner Gareth Southgate, der krammer og trøster Bukayo Saka.
I Daily Express bakkes der også op om landsholdet.
- Det gør ondt... Men vi er så stolte af jer, skriver avisen.
Også Sakas klub, Arsenal, sendte positive tanker i retning af deres stortalent.
- Fodbold kan være så grusomt. Vi vil altid være stolte af dig for din personlighed, din karakter og dit mod. Og vi kan ikke vente med at have dig tilbage hos os, Bukayo Saka, skrev Arsenal på Twitter.
Og der bør da også umiddelbart være grund til optimisme omkring Bukayo Saka, mener sportspsykolog Anders Flemming Bendixen.
- De fleste, der når til den situation, han stod i, som 19-årig, har en vis rubusthed. Man bliver ikke professionel fodboldspiller på det niveau, hvis man bøjer af på modgang. Så han har nok en indlejret robusthed, han også får stor glæde af i denne situation, siger sportspsykologen.