Brian Sørensen husker tydeligt første gang, han så Nadia Nadim spille fodbold. Han var til de nordjyske mesterskaber som træner for holdet IF Jarl Arden, og det regnede de da bare med at vinde, sådan uden overdreven anstrengelse.
- Men så var der tre afghanske piger, der var med på Gugs hold, som vi ikke lige havde forudset. De var i en liga for sig i forhold til de andre piger, fortæller Brian Sørensen.
Søstrene Diana, Giti og Nadia Nadim spolerede Brian Sørensens eftermiddag med en sejr over hans hold.
De var blot få år forinden kommet til Danmark. Flygtet fra det religiøst fanatiske Taleban-regime, der slog søstrenes far ihjel, i Afghanistan.
- De kunne nogle ting på banen, som piger i den alder ellers ikke kan. Jeg var en ung træner og tænkte, ”det var da helt vildt det der”, så jeg gik hen og sagde tillykke med sejren og snakkede.
- Nadia var frisk med det samme, og hun var den eneste, der kunne tale lidt gebrokkent engelsk. Så vi snakkede lidt frem og tilbage, fortæller Sørensen, der i dag er træner for de mangedobbelte danske mestre Fortuna Hjørring.
Meget bedre end alle de andre
Kort tid efter rykkede familien Nadim til byen Skørping, der ligger tæt på Arden, hvor Brian Sørensen boede.
Fra da af arbejdede han på at få Nadia Nadim til at spille for sin klub. Han havde ikke glemt det usædvanlige talent, han så til det nordjyske mesterskab.
- Første gang, jeg så hende, tænkte jeg, hvad sker der lige dér. Der var hun meget, meget bedre end alle de andre. Det var specielt at være vidne til.
- Hun havde den dér målnæse og var fræk i de ting, hun gjorde. Selvom der var to-tre modspillere over for hende, så begyndte hun stadig at drible i stedet for at spille en medspiller, der var mere fri.
- Men der var kun én ting for hendes øje, og det var målet. Fra en tidlig alder uden skoling havde hun et klart målinstinkt, fortæller Brian Sørensen, der kort tid efter pigernes ankomst til Skørping, fik mulighed for at træne dem i klubben B52, hvor han netop var blevet træner.
200 mål på én sæson
Brian Sørensen fik i de efterfølgende år lov til at se Nadia Nadims usædvanlige talent udfolde sig. Hun var fræk i sit spil. Egoistisk og med en vilje til at komme først på bolden, som han ikke havde set lige i dansk pigefodbold. Men af alle Nadims kompetencer var det alligevel hendes målnæse, der skilte sig mest ud.
- Især i hendes yngre år var hun markant bedre end de andre. Jeg kan huske i første sæson i B52, der scorede hun over 200 mål.
Det var dog ikke kun de mange mål, der fik folk til at lægge mærke til den afghanske flygtning med de fantastiske evner med en bold. Hendes temperament havde en helt anden spændvidde, end hvad de ellers var vant til i Nordjylland.
- For hende handlede det kun om at vinde, og så skulle hun også helst score nogle mål. Og så havde hun temperament. Så den kombination i Danmark med janteloven og søde rare pligtopfyldende piger kunne godt give nogle gnidninger en gang i mellem.
Temperamentet kunne både komme til udtryk over for medspillere, hvis de ikke lige afleverede, når Nadia Nadim mente, de burde aflevere. Eller over for modspillere, hvor hun kunne gå rigtig hårdt ind i duellerne.
- Det kunne også være verbalt, hvis hun følte sig truet, eller at dommeren var efter hende, så gav hun sin mening til udtryk – nogle gange verbalt, og andre gange kunne man bare se på hende, hvis hun ikke var tilfreds, siger Brian Sørensen, der ikke bare nåede at være træner for Nadia Nadim i B52.
De fulgtes nemlig siden ad til Skovbakken og efterfølgende Fortuna Hjørring.
Nadia Nadim debuterede på landsholdet i 2009 som 21-årig. I dag spiller hun i den amerikanske liga for Portland Thorns, og i 2017 blev hun kåret til Årets fodboldspiller.
Du kan se hende i aktion i aften, når landsholdet møder Tyskland i EM-kvartfinalen. Kampen kan ses på DR1 fra klokken 20.30.