OL i Rio til sommer med et amputeret dansk fodboldhold. Det kan blive konsekvensen af, at nogle af de danske Superliga-klubber ikke vil frigive spillere til OL, hvilket DR kunne fortælle om i aftes.
Blandt andre FCK og FCM afviser i udgangspunktet at slippe deres spillere til sommer, fordi OL ligger oven i europæiske kvalifikationskampe og fem Superliga-runder.
OL-landstræner Niels Frederiksen har foreslået at rykke liga-programmet, som man eksempelvis har gjort i Tyskland, eller at hver klub bliver forpligtet til at slippe én spiller til OL-truppen.
Ikke plads
Men Divisionsforeningen, der repræsenterer de danske eliteklubber, melder hus forbi til begge forslag. Ligaen og de europæiske kampe er vigtigere end OL, mener Divisionsforeningens direktør Claus Thomsen.
- Vi kan ikke overveje at flytte kampe, for vi har slet ikke plads i kampkalenderen til at flytte kampe. Det har man i Tyskland, fordi man spiller hele vejen hen over jul, og man starter på andre tidspunkter, siger Claus Thomsen til DR og fortsætter:
- OL er placeret lige oven i europæiske kvalifikationskampe, oven i fem Superliga-runder, så det kan simpelthen ikke lade sig gøre at flytte kamp-programmet, siger Claus Thomsen, som heller ikke ser Niels Frederiksens andet forslag som realistisk.
- Det er en løsning, man kan have stor sympati for. Men det er vanskeligt at være den klub, der ikke kom i Champions League’s gruppespil, fordi den kampafgørende spiller var taget til OL for at spille kampe i Brasilien i en turnering, som ikke har betydning for fodbolden i det hele taget, siger han.
Centrale spillere
Claus Thomsen peger på, at dårlige resultater i de europæiske kvalifikationsrunder kan have negative konsekvenser for dansk fodbold på den lange bane i forhold til ranglister og koefficienter.
- FCK og FCM siger, at de har nogle spillere, der er centrale for deres hold og for deres præstationer. Og i en periode med europæiske kvalifikationsrunder og fem ligarunder er det problematisk ikke at have afgørende spillere med. Et negativt resultat i de europæiske kvalifikationsturneringer, som starter sidst i juni, har en femårig effekt på såvel klub som for dansk fodbold i det hele taget.
- Det er også sådan, at det er klubbernes ret og klubbernes pligt at stille med det bedste hold i de turneringer, der betyder noget for dem. Det er de regler, der er for enkelte klubber, så der er ikke nogen fra hverken Divisionsforeningen eller fra DBU og DIF, som kan diktere, at klubberne skal frigive spillere, siger han.
Kan I overhovedet komme OL-landstræneren i møde?
- Vi kan godt komme OL-landstræneren i møde, men vi kan ikke gøre det som i noget samlet. Den måde, man kan håndtere dette på, er ved at have en tæt dialog mellem klubberne og dem, der håndterer OL-holdet. Den dialog har vi, og den forløber positivt og udmærket, og alle klubberne vil gerne hjælpe til i det omfang, vi kan.
Hvordan har du det med, at Danmark ikke stiller med det bedste hold i en international fodboldturnering?
- Jeg har det sådan, at Danmark kommer til at stille det bedst og stærkest mulige hold ved OL. Det er jeg helt sikkert på. Man må jo bare tilrettelægge den internationale kampkalender, så det kan lade sig gøre, siger Claus Thomsen.