Hvad har Manchester City, Nottingham Forest, Trabzonspor og FC København til fælles?
Udover alle at være fodboldklubber har deres hjemmebaner på det seneste været udsat for fans, der har invaderet banen efter slutfløjt.
Et fænomen, der har været kendt i fodboldens verden længe, men som på det seneste er dukket op hyppigere end normalt. Det fortæller DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul.
- Jeg har oplevet baneinvasioner som værende tiltagende og også lidt selvforstærkende. Nogle fans føler måske, at noget ikke er fejret rigtigt, hvis man ikke har været inde på banen, siger Andreas Kraul.
Søndag blev både Manchester City og FC København mestre i deres respektive ligaer. Og det kastede to baneinvasioner af sig. Én af dem større end den anden.
I Manchester blev banegræsset fyldt med lyseblå, henrykte fodboldfans, der jagtede deres idoler og hang sig i overliggeren til den brast sammen. I København var invasionen mere afdæmpet.
- Der er heldigvis forskel på England og Danmark. Min klare oplevelse efter blandt andet EM er, at Storbritannien er ved at have et stort problem, siger Andreas Kraul med tanke på de engelske fans, der stormede Wembley sidste sommer.
- Det virker til, at der er en meget stor forråelse og vrede, der ligger og ulmer. Der er noget galt, som skal tages alvorligt, siger Andreas Kraul.
Efter søndagens kampen har Manchester City været ude og undskylde for, at modstanderholdets målmand, Aston Villas Robin Olsen, blev overfaldet af hjemmeholdets tilhængere.
Dansk guld rykker fansene ned på græsset
Til gengæld står det bedre til herhjemme, selvom fans også her stormer banen. Søndag var det Parkens græstæppe, der stod for tur.
- Sidste år så man en kæmpe invasion, da Brøndby blev mestre. Søndag virkede det som om, at nogen FCK-fans tænkte ’nå, jamen så skal vi også ind på banen’, siger Andreas Kraul, der var til stede i Parken for at kommentere FCK's kamp i LIGA på P4.
Ifølge Andreas Kraul er der sket en udvikling, når det kommer til invasioner af fodboldbaner.
- Tidligere har baneinvasioner været sådan noget, hvor alt kulminerer, og hvor det er ren affekt af en sen scoring, at folk løber ind. Det her virkede mere kalkuleret, siger Andreas Kraul om invasionen af Parken.
For her var det ikke af ren og skær glæde og med armene i vejret, at fansene løb på banen.
- Jeg lagde mærke til, at videoer og sociale medier lader til at spille en kæmpestor rolle. Mange af dem, der løber ind, løber med en mobiltelefon og filmer for at kunne dele det og måske høste noget respekt, siger Andreas Kraul.
Fodboldkommentatoren havde på forhånd hørt rygter om, at fansene havde planlagt at indtage Parkens græs. Rygterne viste sig at blive til virkelighed.
- Baneinvasioner er i princippet altid åndssvage, men når det er planlagt på forhånd, er det endnu mere skidt. Det er med til at skabe en utryghed og en dårlig ramme, for i sidste ende er det jo sikkerhed, det handler om, siger Andreas Kraul.
Den nykårede mesterklub havde inden søndagens kamp advaret dens fans om at invadere banen, hvilket størstedelen også lyttede til, fortæller Andreas Kraul.
- Der blev gjort et stort arbejde fra kontrollører og FCK’s egne fankoordinatorer for at holde folk væk fra banen. Og det lykkedes næsten, for det var ikke en baneinvasion for fulde gardiner.
- Det virkede til, at der var en vis form for selvjustits, hvor fansene forsøgte at holde medfans tilbage, siger Andreas Kraul.
FC København løb som sagt med Superliga-guldet, mens sølvet endte hos FC Midtjylland. Oprykkerne fra Silkeborg snuppede bronzemedaljerne.