The Chaaaaaaaampioooons!
Du kender sikkert melodien og ordene om ’die Meister’, ’die Besten’, ’les grandes équipes’. Og bare rolig. Så vidt vides, ændrer Champions League-hymnen sig ikke lige foreløbig, men det gør turneringens struktur og format til gengæld.
Fra sommeren 2024 sløjfes den turneringsopbygning, som vi kender i dag, hvor 32 hold inddeles i otte grupper med fire hold i hver.
I stedet venter til den tid én stor liga med 36 hold, hvor man som deltager trækker otte forskellige modstandere og får fornøjelsen af i alt fire hjemme- og fire udekampe.
En ændring, der har været længe undervejs, og som egentlig allerede blev præsenteret sidste år, men som nu er faldet endegyldigt på plads efter tirsdagens afstemning i Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa.
Men hvad siger klubberne egentlig selv til fremtidens Champions League?
Spørger man FC København, er der ingen tvivl om, at den nye ændring får dem til at klappe i hænderne.
Det siger Daniel Rommedahl, der har ansvar for alle klubbens opgaver i den sportslige sektor, som ikke er direkte fodbold-relaterede. Foruden direktørjobbet i FCK sidder Daniel Rommedahl i bestyrelsen i organisationen ECA, som repræsenterer fodboldklubber i Europa.
Derfor har han i den grad været tæt på hele processen omkring det nye Champions League-format. Et format, som han også med FCK-kasketten og de danske fodboldbriller på er meget begejstret for.
- Vi er meget tilfredse. Både på FCK’s vegne, men også på dansk fodbolds vegne.
- Der er ikke så mange udfordringer fra 2024 og frem, som der måske er nu i forhold til at blive en del af Champions League, siger han til DR Sporten.
- At man går fra et gruppespil til et ligaformat, er den største ændring, og den synes vi er spændende, fordi den skaber en masse dynamik, siger Daniel Rommedahl.
Super League-spøgelset og Uefas store guldæg
Men bag ændringer ligger også, at Uefa i den grad har haft sved på både pande og i armhuler. Det mener DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul.
For de seneste år har den såkaldte Super League spøgt i kulissen.
Og for mindre end et år siden meddelte nogle af Europas allerstørste klubber, at nu skulle det være. De ville lave deres egen liga. Uden om Uefa.
Den melding blev dog mødt af voldsom kritik fra klubbernes fans, og ret hurtigt trak hovedparten af klubberne følehornene til sig igen. Men planerne har sat sine spor.
- Det er ikke noget, der er lavet for at komme den almindelige fodboldseer i møde. Det er noget, der er lavet for at komme de større klubber bag Super League i møde og signalere, at ’vi gør noget’, uden at det går ud over resten af fodboldeuropa.
- Der har været en armlægning i lang tid om, hvordan man skulle fordele den her kage. Og man skal ikke være blind for, at det også er med henblik på, at Uefa skal sikre sit store guldæg og pengemaskine, som Champions League er for dem.
Men betyder det så også, at fodboldkommentatoren ikke klapper i hænderne over, hvad den nye turneringsstruktur måske kan bringe med sig?
- Jeg ved ikke, om jeg bifalder det, men jeg kan godt se tanken bag at gøre gruppespillet mere interessant.
- Det her er ’money talks’. Det er lavet for pengenes skyld. De største klubber vil sandsynligvis få større trupper for at kunne være med i to hårde turneringer, og dermed vil polariseringen mellem de bedste og dårligste blive større.
Det kan blive mudret
Tilbage står endnu uvisheden. For hvordan kommer det til at foregå? Hvem møder hvem? Og hvem er konkurrenterne til de enkelte avancementspladser?
Bare rolig. De spørgsmål er du langt fra alene om at få hovedpine af.
Den nye struktur kan ifølge DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul let ende med at blive meget mudret. Særligt fordi holdene kan ende med at konkurrere om de avancementsgivende pladser med klubber, de slet ikke kommer til at møde på græsset selv.
- Der kan man godt have en kamp mod et hold, der allerede er ude, mens andre skal møde et hold, der har meget at spille om. Og hvem har udebane mod hvem?
- Der vil sikkert komme en masse snak om, at nogen har haft en lettere vej. Og samtidig kan det her format godt være lidt mere forvirrende end det nuværende, for der er en kæmpe tabel at holde styr på.
- Det kommer til at fylde meget i aviserne og på internetsiderne. Hvem er det lige PSV skal møde i næste runde eksempelvis? Det er noget uigennemsigtigt, siger Andreas Kraul.
En præmis Daniel Rommedahl godt forstår, men som han ikke er bekymret over.
- Det er det specielle ved det her system. Man møder ikke alle. Og derfor er det også vigtigt, at der er et vist antal kampe, for at det ikke bliver for tilfældigt.
- Men det er jo ikke et nyt system, for det bliver også brugt andre steder i verden. Eksempelvis i esport. Det er ikke et format, der er opfundet til lejligheden, om end det heller ikke er noget, vi er vant til.
De næste to sæsoner fortsætter de europæiske klubturneringer dog, som vi kender dem.