Flere kampe presser fodboldstjernerne: 'Vi er tæt på at strejke'

I aften starter Champions League med et nyt format og flere kampe, og det kan få store konsekvenser, mener både flere fodboldstjerner og Spillerforeningen.

Rodri fra Manchester City varslede tirdag, at det tætte kampprogram kan ende med en strejke fra topspillerne. (Foto: © Phil Noble, Ritzau Scanpix)

Sæsonstart i Champions League. Et årligt højdepunkt for rigtig mange fodboldfans.

De bedste klubber og største stjerner skal endnu en gang krydse klinger i verdens største klubturnering.

Men denne gang er det ikke som det plejer. Et nyt format ser dagens lys med et ligaspil i stedet for gruppespil. Flere hold og ikke mindst flere kampe.

For mens fodboldfans, der gerne vil have mere af verdens største sport hjemme foran fjerneren, sikkert er glade, er nogle spillets største stjerner langt fra tilfredse med det nye format og de mange kampe i kalenderen. Blandt andet Liverpool-keeper Alisson.

- Der er ingen, der spørger spillerne, hvad de tænker om, at der bliver føjet flere kampe til programmet.

- Måske betyder vores holdning bare ikke noget, for alle ved, hvad vi tænker om, at der er flere kampe. Alle er trætte af det, siger Alisson.

Liverpools målmand Alisson udtalte sig i skarpe vendinger om det nye CL-format og det tætpakkede program frem mod tirsdagens CL-kamp mod AC Milan. (Foto: © GABRIEL BOUYS, Ritzau Scanpix)

Mulig spillerstrejke

I dag tirsdag kunne Manchester City-spilleren Rodri så fortælle, at en spillerstrejke ikke er usandsynlig som følge af det tætte kampprogram.

- Vi er tæt på at strejke. Det er den generelle mening hos spillerne, og hvis det bliver ved på denne måde, har vi ingen andre muligheder.

- Det hele handler ikke om penge eller markedsføring. Det handler om kvaliteten af showet. Efter min mening præsterer jeg bedre, når jeg ikke er træt. Hvis folk vil se bedre fodbold, så har vi brug for hvile, siger Rodri.

Også forsvarskollega i Manchester City Manuel Akanji stemmer i.

- Det stopper aldrig. Det er ikke kun den her sæson, men også næste. Hvornår skal vi holde ferie?

- På et eller andet tidspunkt er man for træt til at spille mere, og så kommer skaderne med sikkerhed. Vi træner så hårdt, som vi kan, og er klar. Men der må også være en grænse. Måske går jeg bare på pension, når jeg er 30 år, siger den 29-årige schweizer.

FIFA bestemmer selv

Det er ikke kun det nye Champions League-format, som tilføjer flere kampe til fodboldspillernes kalender. I sommeren 2025 kommer også en ny udgave af klub-VM med 32 hold, som varer en måned.

Det betyder, at de engelske mestre fra Manchester City potentielt kan komme op på 75 kampe i denne sæson - modsat de 59 de spillede i sidste sæson. Real Madrid kan gå fra 55 til 71 kampe. De italienske mestre fra Inter kan gå 49 til potentielt 69 kampe.

Manuel Akanji, Ilkay Gündogan og Kevin de Bruyne har alle tre været ude og komme med stor kritik af spillernes tætte kampprogram.

Direktør i Spillerforeningen Michael Sahl Hansen mener også, at grænsen er nået og retter skarp kritik mod FIFA.

- De opfinder nye formater, hvilket gør, at der kommer flere penge i systemet, men konsekvensen er, at de her topspillere bliver voldsomt overloadede både fysisk, men i særdeleshed også mentalt, siger direktøren til DR Sporten.

Ifølge Michael Sahl Petersen er problemet også, at hverken klubbernes eller spillernes repræsentanter er med ved bordet, når kampkalenderen skal udformes.

- Det altoverskyggende problem i den måde, man opfinder nye formater på, er, at man hverken konsulterer spillerne eller klubberne. Det bør ikke og skal ikke bare være FIFA, der dikterer det.

Lægger sag an mod FIFA

De mange kampe og FIFAs måde at skrue kampprogrammet sammen på - uden spillernes og klubbernes repræsentanter - har også ført til, at den internationale spillerforening FIFPRO af to omgange nu har sagsøgt FIFA.

Den ene handler omhandler spillernes basale rettigheder som for eksempel retten til at afholde behørig ferie. Den anden handler om FIFA og udfordrer fodboldorganisationens ret til både at være konkurrencearrangør og lovgiver på samme tid.

Landsholdene bliver sorteper

Flere kampe giver også flere tv-penge til klubberne og mere fodbold til fansene. Og til spørgsmålet, om det ikke er fair nok med mere fodbold, når man kigger på topspillernes enorme lønninger, svarer Michael Sahl Hansen.

- Det skal ikke være på bekostning af spillernes ve og vel. Man hører tit den der med, at spillerne tjener på mange penge, så de skal bare holde kæft og spille.

- Spillerne er privilegerede, men de har også nogle rettigheder og nogle vilkår, man skal kigge på. Det er lige meget, om man tjener 10 eller 10.000 kroner i minuttet.

Ifølge Michael Sahl Hansen kan det få konsekvenser på den lange bane, hvis man ikke lytter til spillerne og får stoppet tendensen med de mange kampe.

- Vi ønsker ikke, at fodbold skal blive ligesom basketball og ishockey, hvor man ikke se de bedste spillere til EM og VM.

- Spillerne jo allerede under pres i dag, når de er med landsholdet for ikke at komme skadede hjem til klubberne. I og med, at det er i klubberne, at de tjener de fleste penge og har deres dagligdag, så er der ingen tvivl om, at det er bliver landsholdene, der kommer til at mærke konsekvensen af det her.