Ekspert: Videoteknologi bliver fremtiden - men vil ikke fjerne dommerfejl

DBU's dommeransvarlige – tidligere topdommer Kim Milton Nielsen – ser frem til, at der i 2018 bliver indført videoteknologi ved VM i Rusland.

Tv-billeder viste, at Cristiano Ronaldo var i strafbar offside-position ved sine to sidste scoringer i opgøret mod Bayern München. (Foto: © Sergio perez, Scanpix)

Tirsdagens forrygende Champions League-kvartfinale mellem Real Madrid og Bayern München vil ikke kun blive husket for de mange flotte aktioner på græstæppet.

Opgøret mellem de to fodboldgiganter, der efter forlænget spilletid endte med en samlet 6-3-sejr til spanierne, blev nemlig overskygget af et par eklatante dommerfejl.

Hattrick-helten Cristiano Ronaldo var nemlig i strafbar offside-position ved scoringerne til 2-2 og 3-2. Derudover havde ungareren Viktor Kassai en del diskutable kendelser til begge sider i det - set fra en dommers synspunkt - vanskelige opgør på Bernabeu.

- Fodbold er som spil baseret på fejl. Hvis alle hold spillede fejlfrit, så ville der ikke blive scoret mål. Det skal helst bare ikke være dommerens fejl, der afgør en kamp, lyder det fra den tidligere topdommer Kim Milton Nielsen, der dog ikke vil forholde sig til Kassais præstation.

En balanceakt

Milton passede selv fløjten i Champions League-finalen i 2004 og er nu ansat som chef for DBU’s dommerteam, og han hilser en teknologisk hjælp til dommerne velkommen.

- Jeg er tilhænger af, at man hjælper dommeren, hvor man kan. Man skal blot passe på, at man ikke ødelægger charmen ved fodbolden. Det handler altså om at finde en balanceakt mellem de to ting.

- Vi skal de åbenlyse dommerfejl til livs, og de vil eksistere, så længe der er mennesker involveret. Kan vi få luget ud i dem, så vil det være til gavn for sporten. Man skal dog ikke gå hen og afprøve alle beslutninger, fordi fodbold er baseret på skøn, og dem kan man ikke gøre sort/hvide.

Og holdningen deler Kim Milton med flere af de aktive internationale topdommere.

- De fleste af de internationale topdommere, som jeg har snakket med, er tilhængere af, at man kan blive reddet i en vanskelig situation. Der er ingen der har værre efter kampen end dommeren, hvis der er lavet en afgørende fejl. Det går ud over den faglige stolthed. Det vil man gerne til livs.

Brugen er videoteknologi, hvor dommerteamet undervejs kan vælge af gennemse situationer inden de træffer en endegyldig afgørelse, har været testet flere steder.

Første gang der blev truffet en dom efter brug af videoteknologi på højeste internationale niveau var ved VM for klubhold i december.

I semifinalen mellem Hirosima Antlers fra Japan og Atletico Nacional fra Colombia valgte dommeren at fløjte for et straffespark på baggrund af, hvad han så på tv-billederne. Og skæbnens ironi vil selvfølgelig, at kampens dommer var Viktor Kassai.

Kim Milton Nielsen havde selv hele fodboldverdenens øjne hvilende på sig, da han i 1998 udviste Englands stjernespiller David Beckham i VM-kvartfinalen mod Argentina. (Foto: © MORTEN JUHL, Scanpix)

- Videoteknologi er blevet testet ved enhver given lejlighed i det forgange år. Det bliver en del af VM i 2018, hvor man vil bruge video 100%, fortsætter Milton.

Der er dog også faldgruber ved brugen af tv-billeder.

- Mange bruger amerikansk fodbold som forbillede for brug af teknologien, men det er en sportsgren, som i forvejen består af en masse afbrydelser med plads til tv-reklamer. Jeg tror ikke, at folk hjemme bag tv-skærmene og ude på stadions her i Europa er indstillet på, at vi skal have så mange stop i spillet.

Fejl ikke opdaget i tide

Selvom en situation er fanget på kamera, er det dog ikke ensbetydende med, at en fejl medfører en kendelse. Det oplevede Kim Milton Nielsen ved selvsyn, da han for nogle måneder siden overværede en test af videoteknologi i Italien.

- Fejlen skal være så stor, at man på tv-billederne kan se det med det samme. Jeg var selv med nede og se brugen af videoteknologi i en U21-landskamp mellem Danmark og Italien i november, hvor man testede med en produktion med syv kameraer. Der var en situation i feltet, hvor en forsvarsspiller muligvis havde hånd på bolden.

- Billederne der beviste, at der var hands og faktisk straffespark, fandt man først efter to minutter, og der kunne man jo ikke gå ind og rulle kampen tilbage og dømme straffesparket. Det skal være soleklare fejl, slutter den tidligere topdommer.

Kim Milton Nielsen forventer, at de største turneringer vil indføre teknologien efter VM i Rusland, og så må man efterfølgende vurdere, hvad man har ressourcer til på nationalt plan.