Aftenens møde på Amsterdam Arena i Champions League mellem Ajax og FC Barcelona er mere end bare en duel om tre point. Det er også et møde mellem to klubber, der traditionelt har været nogle af de ypperste udøvere udi kunsten at opfostre talenter i egne rækker.
Ajax kalder deres anlæg, hvor alt fra små poder til unge mænd forfiner deres fodboldmæssige kunnen, De Toekomst. Fremtiden, betyder det. I Barcelona kalder de talentfabrikken La Masia, hvilket betyder noget i retning af et hus på landet.
Stjerne på stjerne
Begge steder har udklækket en lang række af de største navne i fodboldhistorien. På den hollandske fodboldskole er formet spillere som Marco van Basten, Edgar Davids og Dennis Bergkamp. I Catalonien har Cesc Fabregas, Pep Guardiola og selvfølgelig rygraden på det nuværende hold i skikkelse af Xavi Hernandez, Andres Iniesta og Lionel Messi trådt deres barndoms fodboldstøvler.
Ser man udelukkende på de tørre tal, finder man også belæg for påstanden om de masseproducerende talentakademier. En rapport udarbejdet af en schweizisk forskningsenhed ved navn Cies Football Observatory, som Jyllands-Posten citerer i dag, viser, at Ajax pt. er den klub i Europa, der har opfostret flest spillere, der har kontrakt i en af de europæiske topdivisioner med 69 styk. På tredjepladsen kommer FC Barcelona, der har 61 spillere løbende rundt omkring i Europa med en fortid i klubben.
De største ligaer
Dog er tallene noget anderledes, når man sorterer alle de spillere fra, der ikke spiller i en af de fem mest profilerede ligaer i Europa, der er den engelske, tyske, spanske, italienske og franske. Så ændrer forholdet sig pludselig markant med 44 spillere i Barcelonas favør mod Ajax' 15.
Assisterende landstræner for det danske landshold, Peter Bonde, er en stor beundrer af den måde, man arbejder på i Ajax, men han aner også nogle udfordringer for den 'hollandske model', der blev grundlagt helt tilbage i 1970'erne, da Rinus Michels Ajax-mandskab var altdominerende i Europa og vandt Mesterholdenes Europa Cup tre år i træk.
- Udfordringen for Ajax' fodboldskole er, at fodbolden ikke er en stationær størrelse. Når vi for ikke så lang tid siden talte om 'tiki-taka', så oplever vi i dag, hvordan den form for fodbold er udskældt i nogle kredse. Så skal vi alle pludselig i stedet spille som Dortmund, så Salzburg og så pludselig Real Madrid.
- Ser man på spillestilen, så synes jeg også, at den hollandske model kommer til at stå over for en større udfordring, fordi det nogle gange bliver lidt for stationært, og spillerne bliver lidt for fastlåste, siger Peter Bonde, der samtidig understreger, at også en række eksterne faktorer har spillet ind på det faktum, at Ajax ikke har vundet Champions League siden 1995.
Pengene til forskel
- I topfodbold i dag er der bare nogle andre ting, der styrer universet end fornuftig talentudvikling. I Holland kan man ikke følge med på det økonomiske parameter, og det var altså anderledes før Bosman, siger han med henvisning til domstolsafgørelsen i 1995, der medførte, at en fodboldspiller ved kontraktudløb kunne skifte klub, uden at den nye arbejdsgiver skulle betale kompensation.
- Derfor er der også lysår til forskel på at være FC Barcelona og Ajax i dag. Men vi skal huske at prise dem, der har været med til at skabe tendenser og dannet skole, og det må man sige, at Ajax har, siger han.
Kampen mellem Ajax og FC Barcelona begynder kl. 20.45, og du kan høre, hvordan det går for den hollandske danskerklub i Liga på P3.