Åge Hareide og de øvrige kandidater

DBU har arbejdet med en bruttoliste på 40 kandidater til posten som dansk landstræner. Her er nogle af de kandidater, der har været nævnt i forbindelse med posten, og samtidig giver DBU-direktør Claus Bretton-Meyer et indblik i processen omkring ansættelsen af den nye landstræner.

Meget tyder på, at Åge Hareide bliver ny dansk landstræner. (Foto: © 10600 Andreas Hillergren, Scanpix)

Åge Hareide bliver ny dansk landstræner. Sådan lyder det fra forskellige medier dagen, efter at Morten Olsen meddelte sin afgang. DBU har slået fast, at man regner med at lukke en aftale med en ny landstræner senest ved årets udgang.

DR snakkede med DBU's administrerende direktør, Claus Bretton-Meyer, forud for kampen mod Sverige i aftes, og DBU-direktøren fortalte om den proces DBU har haft gang med hensyn til ansættelsen af den nye landstræner.

- Vi er i gang med processen, og jeg vil fastholde, at vi har et klart ønske og en klar plan, der lyder på, at vi skal have lukket en aftale inden årets udgang. Som det er nu, har jeg ingen grund til at tro, at den plan ikke holder, sagde Bretton-Meyer, der under ingen omstændigheder ville kommentere på navne.

Selv om landsholdet slet ikke har præsteret, som man kunne forvente, og altså nu har misset to slutrunder i træk, har kandidaterne ikke været afvisende over for jobbet som dansk landstræner. Fokus fra kandidaternes side har ikke været på landsholdets aktuelle situation, slog DBU-direktøren fast.

- Min oplevelse er, at der er et stærkt fokus fra kandidaternes side på ikke at fokusere på landsholdets aktuelle situation. De folk, der er i spil til dette job, har et langsigtet fokus. Det potentiale, vi har på U19- og på U21-landsholdene, er noget, som har været i stærk fokus fra kandidaternes side. Det potentiale, der ikke nødvendigvis udleves i morgen, men udleves på den lange bane, sagde Bretton-Meyer.

International erfaring

Derudover er et af kravene til den nye danske landstræner, at han skal have international erfaring.

- Det, vi har analyseret på, er den situation, vi står i. Og den situation, vi står i, er jo, at dansk landsholdsfodbold generelt bliver udfordret af lande og landshold, som vi ikke har været udfordret af før. Og det handler om, at lande østpå har investeret meget i talentudvikling og har accelereret meget på det område, sagde Bretton-Meyer og fortsatte:

- Det betyder, at et af kriterierne, vi har stillet op til en dansk landstræner, er, at han har international erfaring, altså har evnen til at agere på den internationale arena og har forståelse for og har været ude at prøve, hvad det drejer sig om. Sådan at man har en fornemmelse af, hvilken konkurrence man bliver mødt af, sagde direktøren, der ikke vil ind på den økonomiske ramme, DBU arbejder med i forhold til landstrænerposten.

På det mere generelle plan skal den nye landstræner være en større del af DBUs helhed end tidligere. Han skal være mere deltagende og være en aktiv ”del af noget større”, som DBU’s motto lyder.

- Træneren skal deltage mere i DBU-aktiviteter. Det ser man mange steder rundt omkring i verden; at trænerne også er en integreret del af det, der sker i forhold til sponsorer, at inspirere unge og at være ude at fortælle om deres erfaringer. Det gjorde Olsen også, skal jeg understrege. Men det er noget, vi understreger i forhold til den nye træner, at det er vigtigt, at man føler sig som en del af noget større, sagde Bretton-Meyer.

Her er nogle af de kandidater, der har været i spil som dansk landstræner.

Åge Hareide

Er ifølge flere medier favorit til posten som landstræner. Han har været træner i Brøndby, norsk landstræner og har nu stor succes som træner for Malmö FF, som han har ført til både mesterskab og to gange Champions League-deltagelse. Hareides kontrakt med Malmö er såkaldt ”løbende”, hvilket betyder, at enten Hareide eller klubben skal oplyse hinanden om en skilsmisse seks måneder, inden en af parterne ønske at afslutte forholdet.

Michael Laudrup

Er altid i toppen af listen, når der skal vælges ny landstræner og er også denne gang favorit til posten. Han er i øjeblikket uden trænerjob, men skal fra november være ekspert på TV3 Sport. DBU har ifølge forskellige kilder haft kontakt med Laudrup, men noget tyder på, at Laudrup også denne gang har takket nej.

Michael Laudrup bliver det med stor sandsynlighed heller ikke denne gang. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Kasper Hjulmand

Den tidligere FCN- og Mainz-træner går i øjeblikket ledig, men har nu afklaret sine kontrakt-problemer med Mainz. Har udtalt, at landstrænerjobbet er det største for en træner, og stilmæssigt passer han perfekt til DBU’s røde tråd. Er også nævnt som mulig assistenttræner til en Michael Laudrup.

Glen Riddersholm

Har stadig ikke fundet et nyt trænerjob, siden han forlod FC Midtjylland. Har tidligere været ungdomslandstræner og er ydermere eksponent for DBU-filosofien, den røde tråd. Kan eventuelt komme i spil som assistenttræner.

Morten Wieghorst

Den nuværende AGF-træner er et hit i DBU, hvor han også har optrådt som U21-landstræner. Har stadig til gode at fremvise top-resultater på senior-niveau, og derfor nævnes han også som eventuel assistenttræner for Michael Laudrup – en konstellation, der også gjorde sig gældende i Swansea.

Kent Nielsen

Kent Nielsen har ofte været nævnt som en mulig kandidat, og der er ingen tvivl om, at man fagligt vil få en kompetent træner, der har vist sit værd. Den tidligere generalsekretær i DBU, Jim Stjerne Hansen, har peget på Nielsen som en oplagt kandidat.

Lucien Favre

Den schweiziske træner er blevet bragt i spil som dansk landstræner af forskellige medier. Han havde stor succes i Borussia Mönchengladbach, hvor han førte klubben fra Bundesligaens bund til Champions League med en tredjeplads i ligaen som kronen på værket. Sagde op i september efter en katastrofal sæsonstart i Mönchengladbach og er nu ledig, men spørgsmålet er, om DBU har økonomien til at ansætte Favre.

Fred Rutten

Hollænderen er stort set ukendt i Danmark, men har en interessant profil, der flugter med DBU’s spillemæssige værdier. Har været træner for Twente, Schalke 04, PSV, Feyenoord og Vitesse og er i øjeblikket ledig på markedet.

Frank Rijkaard

Noget af et urealistisk bud, men faktum er, at den tidligere hollandske stjerne-spiller er uden job og efter sigende skulle være interesseret i et trænerjob i Europa, hvor størrelsen på lønchecken ikke er det væsentligste. Rijkaard har været hollandsk landstræner, men er mest kendt for sin tid i Barcelona, hvor han med sit ’dream team’ vandt en CL-titel og to mesterskaber.

Lars Lagerbäck

Et kontroversielt valg, da spillestilen ikke helt flugter med DBU’s ønske at spille på, men Lars Lagerbäcks resultater taler for sig selv. Han har kvalificeret Island direkte til EM-slutrunden, mens han konsekvent kvalificerede Sverige til både EM- og VM-slutrunder i de ni år, han var svensk landstræner. Hans kontrakt med Island ophører efter EM-slutrunden.

Lagerbäck har stor succes som islandsk træner. (Foto: © martin sylvest andersen, Scanpix)

Erik Hamrén

Han er nok mere populær i Danmark end i Sverige. Hans tid i AaB bliver stadig husket som en storhedstid for nordjyderne, der da også vandt mesterskabet med den svenske træner i spidsen. Hamréns kontrakt med det svenske fodboldforbund udløber til sommer, og det forventes at han stopper efter slutrunden.

Processen

- Den nuværende landstræner Morten Olsens kontrakt udløber i juli 2016, men han meddelte i går, at han slutter før tid.

- Ansættelsen af den kommende landstræner varetages af et ansættelses-udvalg bestående af Claus Bretton-Meyer, talentudviklingschef Flemming Berg, elitechef Kim Hallberg og DBU’s ansvarlige for træneruddannelsen Peter Rudbæk.

- DBU startede med en bruttoliste på 40 kandidater

- Ud af dem skar man i august listen ned til 10 personer

- Ud af disse præsenterer ansættelsesudvalget DBUs bestyrelse for tre kandidater, hvoraf ansættelsesudvalget på forhånd har peget på deres favorit.

- DBU har meddelt, at man gerne vil have en ny landstræner på plads senest ved årets udgang.