AaB i toppen af Europa: To ud af tre har spillet ungdomsfodbold i klubben

Den nordjyske klub har i flere år været blandt Danmarks mest ambitiøse på talentudvikling, og det spores tydeligt i både hjemlige og udenlandske tal.

(Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Når AaB kalder sig Nordjyllands hold, er der noget om snakken. 15 ud af Superligatruppens 23 spillere har fået deres fodboldopdragelse på Hornevej i Aalborg Øst.

Over to tredjedele af den samlede spilletid i sæsonen (67,41 procent) har klubben brugt egenudviklede spillere, hvilket er uhørt højt. AaB ligger nummer tre i Europa på listen over home growings, der betyder, at spilleren har været i klubben, siden han var 15.

Klubbens mangeårige udviklingschef Poul Erik Andreasen bruger ordet gæstespillere, om klubbens fem udlændinge. Det siger en del, om klubbens strategi og ambition.

- Det passer fint i mit hjerte, at vi har mange nordjyske spillere, og at vi kan se, at de spillere vi har arbejdet med i U17 og U19, pludselig spiller ude på stadion. Det er en ekstra tilfredsstillelse frem for at få spillere udefra, siger Poul Erik Andreasen.

Han er AaB-mand på niveau med Lynge Jakobsen, og førte som træner AaB til deres første danske mesterskab i 1995. De seneste 18 år har han været det, der i DBU-termer hedder A+-træner, selvom han har det bedre med udviklingschef.

- I forhold til den vision vi har, og den måde vi gerne vil drive klubben på, er det jo noget at være stolte af. Det er en del af det idegrundlag vi har, og det er da fremragende, siger han om de statistikker, han finder voldsomme, men ikke overraskende.

Målsat ambition om spilletid i superligaen

AaB har som målsætning, at 50 procent af spillertruppen skal være nordjyske spillere, og mindst to spillere fra ungdomsårgangene hvert år kan glide ind og gøre sig gældende på Superligaholdet, forklarer sportsdirektør Allan Gaarde.

- Den lokale identitet og stolthed er det, der skal sikre, at AaB langsigtet vil være en dansk topklub. Det er naboens søn, og det er nordjyske drenge, siger sportsdirektøren.

- Det er alvorligt benspænd, da vi kun er omkring 500.000 indbyggere i Nordjylland, og de jo ikke er unge drenge alle sammen, som Gaarde bemærker.

Talentudvikling har altid været en del af klubbens identitet, men den er blevet skærpet yderligere, mener Allan Gaarde.

- Vi får utrolig mange igennem, i forhold til hvor mange penge vi bruger. Man ser andre talentudviklingsmiljøer, der også er gode, men som måske er hæmmet af, at en cheftræner eller en sportschef ikke tør bruge de unge. Det gør vi her.

AaB samarbejder med over 80 procent af alle fodboldklubber i Nordjylland, og der må med Gaardes ord, ikke gå et 9-årigt stortalent rundt i Nordjylland, som klubben ikke har kendskab til.

Nordjyllands nestor

Når AaB lykkes med at integrere så mange af klubbens egne på førsteholdet, skyldes det ifølge Poul Erik Andreasen både det intensive arbejde i ungdomsårgangene, og ikke mindst transitionen fra ungdomsfodbold til Superliga.

Den 68-årige fodboldhjernes arbejde med sparring og coaching begynder for alvor hos de bedste U17-spillere. Foruden at arbejde tæt sammen med de to ungdomstrænere, er han med på træningsbanen to gange om ugen, når ligatalenterne har morgentræning.

- Hver eneste mandag snakker vi sidste kamp og har en grundig og fri snak om, hvad der fungerede, og hvad der skal være bedre. Vi ser klip fra kampen og så videre. Det er godt, vi er flere trænere, så vi kan lære af hinanden og spare på træningsbanen, fortæller Poul Erik Andreasen.

Ungdomskontrakter fra 15 år

Aktuelt har AaB papir på 18 spillere i ungdomsårgangene, hvor de yngste er 15, mens kontrakterne fra flere af de bedste løber ind i de første år af seniorkarrieren. Sportsdirektør Allan Gaarde vurderer, at AaB har færre ungdomskontrakter end konkurrerende klubber som Brøndby, FC København, FC Midtjylland og FC Nordsjælland. Blandt andet fordi konkurrencen er større i de områder.

- Vi tror også på, at vores træningsmiljø er så stærkt, at det alene trækker mere end den ungdomskontrakt de eventuelt vil få i begyndelsen, siger Allan Gaarde. I øjeblikket træner otte U19-spillere i større eller mindre grad med Superligatruppen. Tre af dem har allerede spillet førsteholdskampe. Også her har Poul Erik Andreasen en bærende rolle.

Han er træningsbanen med Superligaholdet hver dag. Her holder han øje med de U17 og U19-spillere, der træner med, og de første seniorårgange, indtil de ikke længere kan spille U21. Det vil i AaB også sige etablerede spillere som Oliver Abildgaard, Rasmus Thellufsen og Magnus Christensen. - Det er dem, jeg kigger på, holder øje med og melder tilbage på. Jeg har samtaler med hver enkelt om episoder fra både træning og kampe med videoklip og de ting, jeg ser. Det er den allervigtigste del af arbejdet, siger Poul Erik Andreasen.

Børn på 13 år skoles til klubbens kultur

17-årige Mathias Ross er nyeste navn i AaB’s superligatrup. Han er egentlig førsteårs-U19spiller, men har accelereret karrieren i efteråret med et overraskende og overbevisende indhop i en superligakamp og umiddelbart efter en fast kontrakt.

- Når Poul Erik og nogle gange assistenttræner Thomas Augustinussen kom ned på U17-holdet, så præger de os jo med spilsystemer, der kommer oppe fra superligaen. Det gør overgangen blødere, og det gør det nemmere at tage skridtet, siger Mathias Ross.

Han kom selv til AaB som 13-årig fra Hasseris-klubben Aalborg KFUM. - De første år er jo ikke voksenfodbold. Her lærer man klubben og spillestilen at kende, og så stiger intensiteten og træningsmængden på U17 og U19, så det minder om superliga, og målet med det hele er jo også, at få nogle spillere sendt herop, siger han.

Selvom den 17-årige midterforsvarer stadig blot er noteret for to førsteholdskampe og endnu ikke har haft hjemmebanedebut, så er han seneste hilsen fra klubbens talentarbejde og Poul Erik Andreasen.

Drømmen om DM med egne spillere

Både han og sportsdirektør Allan Gaarde mener, at klubbens strategi og formning af egne talenter også fremover vil positionere AaB i toppen af dansk fodbold.

- Vores ambition er, at de skal spille. Vi har fire mesterskaber indenfor 23 år, og hvis vores ambition er at gøre det igen, så skal vi have nogle spillere over nogle år, og så håbe på, at vi kan ramme nogle årgange, hvor tingene kulminerer, mener Allan Gaarde.

I FC Nordsjælland, der i øvrigt er Danmarks nummer to på listen over egenudviklede spillere, er det en udtalt ambition at vinde DM kun med egne akademispillere. Helt så langt vil AaB dog næppe gå, mener Poul Erik Andreasen.

- Jeg så det gerne, men jeg tror ikke, vi kan holde os i toppen af superligaen med kun egenudviklede spillere. Jeg tror, vi er nødt til at skal have enkelte udefra. Nordsjælland har jo også folk fra et akademi i Ghana. Men dem vi selv har haft fat i, formet og haft igennem, det er en særlig fornøjelse at se dem spille, det er klart.