William Kvist har været på en rejse de sidste 10-12 år.
En mental rejse, der er gået gennem alt fra trance-dans over masser af kosttilskud til store bøffer til morgenmad. En rejse, hvor han har udforsket, hvordan han kan optimere sit fodboldspil gennem en optimering af sit fysiske og mentale helbred uden for banen.
- Den mentale træning er vigtigere end den fysiske for mig. Og jeg tror, at det er det helt store sted, man kan flytte sig i fodbolden, forklarer han.
I dag indgår body-SDS, meditation, isbade, powernaps og sund kost i hans træning på lige fod med træningen på banen. Det ene er forudsætningen for det andet.
I videoen her kan du se, hvordan William arbejder i løbet af en ganske almindelig træning.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5b1fbb95a11f9f07909efb7a
Det rigtige fokus
Men det handler ikke kun om at kunne præstere sit ypperste, når han spiller fodbold. Det er større end det. For William Kvist handler det om at kunne fokusere sin mentale energi derhen, hvor den skal være.
- Noget af det jeg gerne vil, er at være på, være i nuet. Altså være på, når jeg skal være på. Halvanden times træning hver dag. I kamp. Men også når jeg er hjemme ved min kone og mine børn, forklarer han.
Talent for at optimere
Fodbold har været en del af Williams liv siden han var dreng. I 2004 blev han professionel fodboldspiller, og han har haft en lang karriere i FCK med et par afstikkere til udlandet. Han har spillet 80 A-landskampe og er to gange blevet kåret som årets spiller.
Og så er den 33-årige midtbanespiller netop rejst med landsholdet til VM i Rusland. Han blev udtaget af landstræner Åge Hareide, trods lang tid på bænken i FCK.
Selv mener han, at han har formået at optimere sit talent ved hjælp af sit fokus på det mentale. Han har talent for at få det maksimale ud af sit talent, som han formulerer det.
- Jeg har en fin fysik. Jeg kan løbe rimeligt hurtigt og langt. Jeg har en god krop, er godt bygget, min teknik er udmærket, og min taktiske forståelse er god. Mine komponenter som fodboldspiller er rimeligt gode uden at være helt vilde.
- Men jeg fandt ud af, at med mine tanker var jeg stærkere end mange af de andre. Jeg kunne blive ved. Der var en lyst til at kunne motivere mig selv.
Handler om balance
Det gav ham blod på tanden. Han udforskede alle mulige former for mental og fysisk træning, var åben overfor alt. Indtil det gik op for ham, at rutinerne havde taget overhånd.
- På et tidspunkt havde jeg et så voldsomt program i min dagligdag, at der kun var ti minutter til min kone om aftenen. Der måtte jeg skrue lidt ned. Der skal være en balance. Og der skete nogle ting omkring mine klubber, som jeg ikke kunne kontrollere, og som jeg ikke kunne træne mig ud af.
Det var et wake-up call. At visse ting var ude af hans hænder, uanset hvor fokuseret han kunne være. At der er visse ting i verden, du ikke kan kontrollere. Men du kan kontrollere, hvordan du reagerer og forhindre, at det fylder på de forkerte tidspunkter.
- Jeg er blevet bedre til at kontrollere mine tanker, så det ikke bare flyder rundt. Før kunne jeg tænke over den samme ting hele dagen uden at komme videre, og det tapper energi, forklarer han.
En livsstil at være i topform
I dag er han landet et sted, hvor hans mentale træning og fysiske træning nok er vigtig, men hvor han godt kan præstere uden, hvis han skal. Han lægger strategier for, hvor han vil hen, også når han ikke får spilletid. Så handler det om at opretholde en optimal kampform.
- Hele min livsstil handler om, at jeg kan top-performe til træning og til en kamp. Min søvn, det jeg spiser og drikker, restitution, meditation, den måde jeg træner på.
Bag det hele ligger der en tanke om, at man skal være herre i eget hus, som han kalder det. Beslutte sig for hvornår man har gjort sit bedste, og arbejde hårdt hen imod det, og være tilfreds med det.
Kontant afklapsning
For som professionel fodboldspiller er der kontant afklapsning hver uge fra fans, medier og træner. Hvor man aldrig er bedre end sin seneste kamp. Det kræver en robusthed, så det ikke kommer til at fylde for meget, forklarer han.
- Der har jeg haft brug for mentaltræning - nogen at spille bold op af, men også nogle redskaber til at absorbere det hele. Det er blandt andet at sidde stille og lukke øjnene og bare sige til tankerne, det er fint i er der, men jeg har ikke brug for jer lige nu. Nu har jeg et kvarter, hvor jeg skal mærke mig selv.
I aften handler Sundhedsmagasinet om landsholdets forberedelser til VM, der starter på torsdag. Det er 21.55 på DR1. Efterfølgende kan programmet ses på dr.dk/tv.