Kampen mellem Danmark og Frankrig har hurtigt fået ry for at være den værste ved VM-slutrunden i Rusland. Hvor var vindermentaliteten, målene og den fandenivoldske verdensklassefodbold, spørger mange.
Danskerne har fået storhedsvanvid på landsholdets vegne, og det kan hverken vi eller landsholdet bruge til noget, mener Svend Brinkmann, der professor i psykologi på Aalborg Universitet, og berømt for sine bøger og artikler, der gør op med selvudviklings- og innovationskulturen.
- Vi er ikke vanviddet værd. Storhedsvanvid er jo et negativt udtryk, og det er aldrig godt at være vanvittig, siger han.
Vi bør i stedet hylde fodboldlandsholdet for dets middelmådige spil, grundige forberedelse og almindelige omtanke, mener han.
Vi har urealistiske forventninger
Danmark spillede den sidste og afgørende VM-gruppekamp mod Frankrig i tirsdags, og efter at dommerens slutfløjt lød, haglede kritikken ned over landsholdet for dets spil og indsats.
Det fik psykologiprofessoren til tasterne, da han mener, at de danske fodboldfans sætter urealistisk høje forventninger til landsholdet.
I et facebook-opslag kalder han det 'grinagtigt' når danskerne eftersøger verdensklasse, og påstår at "alt er muligt med den rette vilje og motivation".
- Selvfølgelig må man gerne være optimist og tro på at man kan vinde, men man skal jo helst være realistisk optimist, og ikke storhedsvanvittig optimist, siger psykologiprofessoren.
Det er ikke fordi, det danske landshold er dårligt. Det er bare ikke Brasilien.
- Vi er dømt til at blive skuffede, hvis vi både vil have, at de vinder og spiller smukt. Det er der kun et par hold i verden der kan, og vi er ikke et af dem. Vi kan måske vinde, men så kan vi ikke spille smukt, og måske kan vi i momenter spiller smukt, men så kan vi ikke vinde, siger han.
Vi skal spille de kort, vi har
I grunden handler psykologiprofessorens opsang om, at vi, med snak om verdensklasse og voldsom viljestyrke, spænder buen for hårdt.
De danske fodboldfans skal skrue forventningerne lidt ned.
- Man skal spille, de kort man har, og jeg synes, at man skal anerkende et hold og en træner for, at man, selv med middelmådige kort, kan avancere fra gruppespillet i en VM-turnering og klare sig godt mod en nation som Frankrig, siger Svend Brinkmann.
Det lyder måske som om Svend Brinkmann synes, at det danske landshold lige så godt kan pakke taskerne og springe på det første fly mod Danmark. At de bør give op på forhånd.
Men det er ikke tilfældet, tværtimod, mener professoren.
Da taberholdet tog trofæet
Danmarks største fodboldtriumf fandt sted i 1992, da danskerne, som EMs største underdog, sensationelt slog de forsvarende tyske mestre i finalen.
Dengang var der ingen, der talte om dansk verdensklasse indenfor fodbold, men det var alligevel de danske drenge, der tog pokalen med hjem.
Helt præcist hvorfor de vandt, kan være svært at forklare, men psykologiprofessoren er overbevist om, at den måde, vi talte om landsholdet på, spillede en afgørende rolle.
- Det var et jantelovshold. Der var ikke nogen, der fik lov til at være noget særligt på det hold. Der var ikke nogen, der snakkede om verdensklasse. Der var ikke nogen, der havde de her vilde ambitioner, som vi har i dag, siger han.
- Den eneste danske fodboldspiller, der var noget særligt var jo Michael Laudrup, og han ville jo ikke være med, fordi de var nogle bonderøve. De havde en træner, som spillede jantelovsagtigt – og så vandt.
Psykologiprofessoren Svend Brinkmann blev for alvor kendt i offentligheden, da han i 2014 udgav bogen 'Stå fast – et opgør med tidens udviklingstvang'.
Søndag 1. juli venter den danske skæbnekamp, når Danmark møder Kroatien i ottendedelsfinale kl. 20.00.
Kampen kan ses på DR1, høres i LIGA på P3 og følges på dr.dk/vm.