I disse dage er mange menneskers øjne rettet mod fodbold-VM - men Qatar er ikke den eneste mellemøstlige diktatur-stat, der lige nu profilerer sig ved hjælp af en eftertragtet sportsbegivenhed.
Det samme foregår i Abu Dhabi i de Forenede Arabiske Emirater. Endda med en delvist statsejet dansk organisation i en hovedrolle.
I disse dage afholdes e-sportsturneringen Blast Premier World Final, hvor otte af verdens bedste Counter Strike-hold deltager, i Abu Dhabi. Det er den danske virksomhed Blast ApS, som har modtaget millioner af kroner i offentlig investering, der står bag turneringen.
De millioner kommer blandt andet fra Vækstfonden, en statslig investeringsfond, der i 2018 sammen med to private fonde skød 74,5 millioner kroner i Blast. Ifølge CVR sidder Vækstfonden aktuelt på mellem 20 og 30 procent af selskabet.
Det har mødt kritik fra dansk kant. Og nu vil Enhedslistens kulturordfører, Søren Søndergaard, kalde ministeren i samråd.
Det varslede han over for mediet Frihedsbrevet, før de nye ministre var udpeget. DR har siden spurgt Søndergaard, om han har fulgt op på det, efter den nye regering er faldet på plads.
Søndergaard kan dog ikke indkalde til samråd endnu, fordi han skal gøre det gennem Folketingets udvalg, som ikke nedsat. Men når de er det, indkalder Søndergaard "med det vons”, slår han fast.
- En ting er, at private virksomheder investerer i Abu Dhabi og lignende diktaturstater, men det skal danske skatteydere ikke bidrage til. Derfor vil jeg diskutere med ministeren, om det virkelig kan være rigtigt, at Vækstfonden, som jo udtrykkeligt har forretningsetik og samfundsansvar stående i sin målsætning, direkte eller indirekte skal bidrage til investeringer i dette fyrste-diktatur, siger Søren Søndergaard til DR Sporten.
'Vi kan ikke gå ind i den enkelte investering'
Blast arrangerer e-sport-events, herunder flagskibet Blast Premier, som byder på en række turneringer i løbet af året og altså den store årsafslutning World Final. Det afholdes i år i Etihad Arena med plads til 18.000 tilskuere og en præmiepulje på syv millioner kroner.
Det er første gang, at World Final finder sted i Abu Dhabi, hvor Blast arrangerer det sammen med Abu Dhabi Gaming, som beskriver sig selv om et “regeringsledet initiativ”. Finalestævnet er dog ikke en engangsforestilling. I sommer indgik Blast og AD Gaming et treårigt samarbejde.
Abu Dhabi er hovedstaden i De Forenede Arabiske Emirater, som kritiseres for at have problemer med at overholde basale menneskerettigheder.
Derudover har kvinder færre rettigheder end mænd, homoseksualitet er ulovligt, systemkritikere fængsles, og Emiraterne er en del af en koalition med Saudi-Arabien i spidsen, som blandt andre FN anklager for krigsforbrydelser i Yemen.
De forhold har fået Amnesty International Danmark til at kritisere Blasts turnering i Abu Dhabi.
- De Forenede Arabiske Emirater bruger ligesom andre autoritære regimer i regionen store sportsevents til at fjerne fokus fra de alvorlige menneskerettighedskrænkelser, der foregår i landet, siger Malene Haakanson, pressechef i Amnesty International Danmark.
- Mindst 26 mennesker sidder lige nu fængslet for deres fredelige politiske aktivisme – heriblandt menneskerettighedsforkæmperen Ahmed Mansoor, der afsoner en dom på ti års fængsel. Hans ”forbrydelse” var, at han havde postet kritik af styret på sociale medier.
Malene Haakanson bider mærke i, at Blast delvist er finansieret af offentlige midler. Og ifølge Haakanson har Vækstfonden som statslig institution en særlig forpligtelse til at leve op til egne idealer om at investere på linje med FN’s menneskerettigheder.
- Som en statslig finansieringsfond har Vækstfonden et skærpet ansvar, og den bør derfor spørge Blast, hvad de har gjort sig af overvejelser og forarbejde, inden de valgte at indgå i et samarbejde i et land, der er kendt for alvorlige menneskerettighedskrænkelser.
- Vækstfonden bør også spørge Blast, hvordan man har tænkt sig at forholde sig til samarbejdet fremadrettet for at leve op til sine due diligence-forpligtelser, lyder det fra Amnesty-pressechefen.
Blast Premier arrangerer en række turneringer i løbet af året, hvor man kan kvalificere sig til World Final:
For to år siden lancerede Blast et samarbejde med Saudi-Arabien, hvilket førte til voldsom kritik fra e-sportfans, for både sporten som helhed og Blast, der som organisation slår sig op på at være inkluderende. Her er der plads til alle.
Det harmonerede dårligt med et land som Saudi-Arabien, mente kritikerne. Kort tid efter trak Blast sig fra samarbejdet igen.
Blast skriver på sin hjemmeside, at man “tror på, at enhver person i alle verdens hjørner fortjener at kunne se, spille og elske e-sport i et positivt, sikkert og bæredygtigt miljø", og at man vil være med til at “skabe lige vilkår i e-sport for enhver person, køn, race eller baggrund.”
Vækstfonden betoner desuden, at den forpligter sig til at efterleve FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, og at “vi lægger vægt på, at de virksomheder og fonde, vi finansierer, forpligtiger sig til ansvarlig adfærd og forholder sig aktivt til relevante væsentlige sociale, miljø-, og ledelsesmæssige forhold.”
DR har henvendt sig til Blast for et interview, men har ikke modtaget svar.
Vækstfonden siger i et skriftligt svar:
- Vækstfonden har ikke investeringer i De Forenede Arabiske Emirater, men har fokus på investeringer i danske virksomheder, som giver økonomisk vækst og jobs i Danmark.
- Vi kan ikke gå ind i den enkelte investering, men helt overordnet er det vigtigt for Vækstfonden, at de virksomheder, vi finansierer, forholder sig til de samfundsforhold, som er relevante for virksomhedernes aktivitet. Vækstfondens tilgang som finansieringspartner er baseret på dialog og samarbejde.
- Såfremt virksomheder i vores portefølje ikke lever op til kravene for ansvarlig virksomhedsadfærd, vil Vækstfonden indlede en dialog med samarbejdspartneren med henblik på at afklare forholdet.