I november jublede 12.000 ellevilde fans i Royal Arena ved CS:GO-turneringen BLAST Premier.
Astralis var i semifinalen, de slog det andet danske storhold Heroic på vejen dertil, og på tilskuerrækkerne var stemningen ekstatisk. Der var drenge og piger, kvinder og mænd, unge og gamle. Og én million dollars til det vindende hold.
Men på scenen under lyskanoner og røgmaskiner var der kun mænd.
Og sådan er det oftest ved de store scener i fyldte arenaer. De største turneringer med mest interesse er med mandlige aktører. Det vil en af esportens største arrangører, ESL, lave om på. De har lanceret en ny struktur for kvindelige CS:GO-hold med store turneringer og store præmiepenge.
- Alle fortjener lige meget respekt og lige muligheder. Ved at skabe en infrastruktur lig de mandlige spilleres kan vi skabe mere synlighed og flere muligheder for kvinder i esport. Ved at støtte deres professionelle udvikling kan deres drømme blive til virkelighed, skriver ESL på deres hjemmeside.
CS:GO WOMEN’S CIRCUIT hedder det. Under hashtagget #GGFORALL vil ESL skabe et miljø, der giver kvindelige spillere de samme muligheder, som mændene har haft i en ung sportsgren, der på noget nær rekordtid er vokset så stor, at millioner i præmiepenge og tusinde tilskuere er en fast del af rutinen.
Bedre muligheder og måske bedre spillere
For 40 år siden vandt Rebecca Heinemann, der i afkroge kendes som ’BurgerBecky’, verdens første esports-turnering i spillet Space Invaders. Siden er der sket meget, og CS:GO er blevet en global og anerkendt sportsgren.
Men der er stadig ingen kvinder blandt de bedste i verden.
Og det kan være svært at forklare, hvorfor mænd tiltrækker størst publikum, præsterer bedst og fylder mest i gamingstatistikkerne, mener Steen Laursen, der er kommunikationschef i Astralis.
- Der er ikke nogen fysiologiske forudsætninger, der burde tale for en forskel mellem toppræstationer hos mænd og kvinder i esport, siger han.
Det nye initiativ vækker en debat om hønen og ægget. Måske kommer bedre muligheder til at skabe bedre kvindelige spillere. Måske har de ikke været gode og mange nok, til at der har været behov for store turneringer.
Uanset byder det danske storhold det nye initiativ velkomment.
- Vi har som en del af økosystemet et ansvar for at være så inkluderende som muligt, siger Steen Laursen fra Astralis.
Der har været lignende tiltag tidligere. Men nu løber præmiepengene op i en halv million dollars, mens kvinderne før har spillet om mindre end en tiendedel af det.
Med den nye struktur fra turneringsarrangøren ESL bliver der i hvert fald lagt op til, at kvinder skal have nøjagtigt samme forudsætninger som mændene for at nå deres fulde potentiale.
Ansvar for diversitet
Fra marts vil online nationale ligaer i henholdsvis USA og Europa lede op til to sæsonfinaler, hvor holdene samles foran publikum og spiller om præmiepengene på en halv million dollars.
Det vil måske give svar på det evige spørgsmål om niveau hos mænd og kvinder. For sammen med turneringsstrukturen er også et udvalg for spillerrådgivning blevet præsenteret.
Det skal blandt andet behandle ønsket om, at vinderne af kvindeturneringen skal inviteres med på mændenes ESL Pro Tour. Her hører nogle af de største turneringer i verden til, og det er også her, hvor de danske storhold Astralis og Heroic sidder med ved tastaturet.
Steen Laursen fra Astralis ser initiativet som et positivt skridt.
I fodboldkonsolspillet FIFA har Astralis verdens bedste kvindelige spiller, Stephanie ’Teca’ Luana da Silva Santos fra Brasilien, på holdkortet.
- Vi har et ansvar for at være inkluderende. Det handler om, hvordan vi taler om mænd og kvinder, og hvordan vi er inkluderende overfor alle fans og typer.
- Som grundtanke støtter vi klart om initiativet, der skal sikre diversitet, men vi har ikke noget ansvar i forhold til, at vi skal have et vist antal hold på kvinde- og herresiden, siger Steen Laursen fra Astralis.
Derfor er det ingen garanti, at et kvindehold med Astralis-stjernen på brystet i fremtiden vil sidde med ved tastaturet på de største scener ved de største turneringer.
- Vi lover ikke noget. Men vi er meget positive overfor udviklingen, siger Steen Laursen fra Astralis.