Kombinationen trapper og cykler er for de fleste mennesker forbundet med stor irritation. Pludselig skal man af og slæbe jernhesten op af de mange trin. Sådan er det dog ikke for 26-årige Gregers Pedersen.
For ham er trapperne blot endnu en forhindring, han tvinger cyklen henover, som var det en kantsten foran porten derhjemme. Han er nemlig lidt af en ørn på cykel.
Søndag topper karrieren for den unge mand fra den lille midtjyske by Tastum. Her skal han nemlig deltage i et af verdens vildeste urbane downhill løb, Red Bull Valparaiso Cerro Abajo, som den første dansker nogensinde.
- Urban downhill er nok noget af det mest ekstreme ræs du kan køre, det er der nok ikke nogen tvivl om. Det er smalle gade, det er høj fart, skarpe sving og blinde drops, hvor du kører ud over en kant med tre meter ned, men først hvor du skal lande når du kører ud over, siger Gregers Pedersen til DR Sporten.
Normalt foregår downhill mountainbiking i skov, men den her konkurrence foregår altså midt i den chilenske by Valparaiso. Banen der skal køres på er tre kilometer lang og går både hen over stilladser og ned af trapper, men bliver alligevel forceret på omkring tre minutter.
Der er langt fra de asfalterede veje i Valarasio til de mudrede bakker i skoven. Konkurrencen i Chile er da heller ikke en almindelige world cup-konkurrence, faktisk er det noget man skal inviteres til.
Det blev Gregers Pedersen, og det endda selvom, at han ikke normalt kører downhill.
- Jeg tror, at jeg var så heldig at blive udtaget, er fordi at det er anderledes det jeg gør. Det er ikke ræs, men freeriding og store hop. Det har de måske tænkt, at det kunne være fedt at have sådan en som mig med.
Har en fordel ved bykørsel
Gregers Pedersen er ikke helt uerfaren i downhill, men det er ikke den disciplin han primært begår sig i. Han dyrker i stedet disciplinen freeride, som har nogle ligheder med downhill, men ikke mange.
- Det er det samme som på ski, hvor man bliver sat af på toppen af et bjerg og så selv skal finde sin egen rute ned. Downhill derimod minder mere om styrtløb.
Derfor bliver det en noget anderledes oplevelse for den unge dansker pludselig at skulle give den fuld gas ned af en opstillet bane.
Men fordi banen ligger inde i byen, så er det ikke kun Gregers Pedersen, der ikke er i sine vante omgivelser.
- Det er en stor fordel for mig, at det er urban fremfor en almindelig World Cup. Hvis det var i en skov nede i Schweiz eller lignende, så havde det været noget helt andet. Det er det de her gutter laver hver dag.
- Så min eneste fordel er, at det her minder lidt mere om freeriding end normalt, dog stadig uden at være det. Hvis det havde været en almindelig World Cup-afdeling, havde jeg ikke haft en jordisk chance.
Største mulighed i karrieren
Når Gregers Pedersen normalt kører freeride, er der ikke noget krav om at være hurtigst. Han er med andre ord ikke vant til den hæsblæsende konkurrencedel, men det betyder ikke, at ambitionerne forud for konkurrencen i Chile er i bund.
- Hvis jeg kommer i finalen, så vil jeg være vildt glad. Det kunne være fantastisk. Det er svært at sige hvor realistisk det er, men det er ikke umuligt vil jeg sige.
Og hvis han kan gøre en god figur, så kan løbet i Chile blive en kickstarter for freeriderens karriere.
- Des bedre jeg gør det til den her konkurrence, des bedre kommer det til at gå mig bagefter, så det er egentlig en test af mig. Klarer jeg mig godt derovre, så får jeg flere forbindelser i miljøet og bliver en del af miljøet af kørere.
Derfor kan der godt snige sig en form for eksamensnerver ind hos danskeren, men dem forsøger han at holde hen, for ikke at stikke en kæp i hjulet på sin egen chance.
- Jeg tror bare, at jeg skal forsøge at holde hovedet koldt. Man kan hurtigt blive så nervøs og tænker og alle de ting der går galt, og så er det først det går galt.
Du kan høre mere om Gregers Pedersen, når han gæster LIGA På P3 onsdag i næste uge (18-21).