Den seneste tids afsløringer af spiseforstyrrelser og ydmygende træneradfærd i eliteidrætten fik en hovedrolle på Danmarks Idrætsforbunds årsmøde.
Både DIF-formand Niels Nygaard og kulturminister Mette Bock (LA) tordnede i deres taler mod forhold, hvor elitesportsudøvere bliver presset ud i spiseforstyrrelser. Afsløringer, som især er kommet frem i DR Sportens dokumentar ”Svømmestjerner – under overfladen”.
- DIF tager på det skarpeste afstand fra de metoder og den træneradfærd, som tidligere og nuværende svømmere har beskrevet. Ingen skal blive syge – hverken fysisk eller mentalt – af at dyrke eliteidræt, lød det fra DIF-formand Niels Nygaard i årsberetningen.
Han bekymrer sig især over, at flere af de eksempler, der er kommet frem, handler om meget unge idrætsudøvere:
- Vi har et ansvar for, at forældre trygt kan sende deres børn til idræt, også når det er eliteidræt, understregede Niels Nygaard.
Whistleblowerordning skal hjælpe
På årsmødet blev det vedtaget at indføre en whistleblowerordning, hvor atleter og trænere anonymt kan henvende sig, hvis de mener, der foregår noget, som ikke er i orden: For eksempel dårlig adfærd fra trænere eller andre udøvere.
Desuden bliver der oprettet en etisk komité, som skal kunne behandle blandt andet de sager, som bliver meldt ind via whistleblower-ordningen.
Opsang fra Kulturministeren
Også kulturminister Mette Bock var klar i mælet omkring ordentlighed i dansk idræt:
- Elitearbejdet skal foregå på en måde som både er sportsligt professionel og samtidig menneskelig ansvarlig, fastslog kulturministeren i sin tale.
Allerede på mandag mødes hun med Danmarks Idrætsforbund og Dansk Svømmeunion for at drøfte problemerne med spiseforstyrrelser blandt eliteatleter.
Senere vil DIF indkalde samtlige 62 specialforbund til et møde, hvor arbejdet med at forebygge spiseforstyrrelser i idrætten skal styrkes.