DIF trækker historisk streg i sandet: Vil have Rusland udelukket fra al sport

Danmarks Idrætsforbund opfordrer til, at idrætsmæssige sanktioner mod Rusland bliver en del af EU-sanktionerne.

Det russiske hold er kvalificeret til vinter-PL, men står det til DIF, skal russerne udelukkes fra al international idræt. (Foto: © Alexander Demianchuk, (c) Scanpix Denmark)

Ruslands invasion af Ukraine skal sanktioneres, og det skal være kraftigt. Også i idrætsmæssigt regi.

Det er holdningen hos Danmarks Idrætsforbund (DIF), oplyses det i en pressemeddelelse.

- Ruslands angreb på den ukrainske befolkning er totalt uacceptabel og kræver international fordømmelse og sanktioner.

- Derfor er vores holdning klar: Rusland og Belarus skal udelukkes fra al international sport og idrætsligt samkvem, lyder det fra formanden i DIF, Hans Natorp, i pressemeddelelsen.

DIF-formanden fastslår, at han gerne ser sporten være en del af de sanktioner mod Rusland, som i øjeblikket forhandles og indføres i blandt andet EU.

Sådan en udmelding fra DIF har vi aldrig set før, vurderer idrætshistoriker og professor i idræt ved Københavns Universitet Hans Bonde.

- Det er historisk. DIF har hele tiden prøvet at håndhæve adskillelsen af sport og politik og fastholdt, at det måtte være på regeringsniveau, at der skulle sættes ind, hvis der skal boykottes. Nu ser man et aktivistisk DIF, som aktivt tager sin samfundsmæssige og politiske rolle på sig og opfordrer til, at man ikke skal dyrke idræt med krigsstiftere.

- Historisk set har det været meget vanskeligt at adskille sport og politik, men set i bakspejlet er DIF måske klar over, at de kan komme mere i fedtefadet, få flere problemer og i virkeligheden politisere mere, hvis de fortsat har idrætssamkvem fremfor en boykot, siger Hans Bonde.

Hans Natorp, formand i DIF, har fundet de hårdeste sanktioner, DIF har i værktøjskassen, frem. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Vi har ikke set DIF gøre sådan tidligere, tværtimod har forbundet forsøgt at fastholde sin neutralitet hele vejen igennem, mener Hans Bonde.

Det skete i relation til Anden Verdenskrig. Selvom Danmark var besat af tyskerne, havde man efter noget tid et af de mest udfoldede idrætssamarbejder med Tyskland, mens vi var besat, forklarer idrætshistorikeren.

- Traditionelt har DIF altid holdt på, at idrætssamkvemmet ikke skulle påvirkes af storpolitiske konflikter, for eksempel da organisationen undlod at boykotte OL i Moskva i 1980. Ønsket om at udelukke Rusland og Belarus er relativt nyt og viser, at sportsorganisationerne er blevet mere politisk bevidste.

Idrætshistorikeren fremhæver de sportslige sanktioner, der blev indført mod Sydafrika under Apartheid, som et eksempel, hvor det havde en positiv indvirkning.

- Dengang fik man fra IOC’s (Den Internationale Olympiske Komité, red.) og de afrikanske landes side gennemført en omfattende sportsboykot, så Sydafrika og Zimbabwe ikke kunne optræde i international sportssammenhæng på grund af deres raceadskillelsespolitik. Det pres var med til at få Apartheid-regimet til at vakle og i sidste ende gå til grunde.

- Udelukkelsen af russerne kan godt komme til at virke. For Putin er sport, tydeligvis udover krig, den måde, han ånder og lever på, siger Hans Bonde.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, var en af få statsledere, der deltog ved vinter-OL i Beijing. Her ses han ved åbningsceremonien. (Foto: © AA/ABACA, AA/ABACA)

Udmeldingen fra DIF lægger sig i slipstrømmen på den holdning, kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) gav udtryk for fredag.

Kulturministeren mener ikke, at sportsbegivenheder skal afholdes på russisk jord, og hun mener heller ikke, at russiske hold skal deltage i internationale sportsbegivenheder.

- Det handler om, at atleterne repræsenterer et land, som har invaderet et andet land og dermed bragt krig til europæisk jord for første gange i mange år. Det skal også have konsekvenser på kultur- og sportsområdet.

- Rusland skal ikke have lov til at bruge kultur til at promovere landet, når Rusland har angrebet Ukraine, lød det fra kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen fredag.

En klar opfordring til de danske forbund

DIF-formand Hans Natorp siger i pressemeddelelsen, at den russiske invasion af Ukraine påvirker os alle dybt, og det er 'skræmmende billeder og rapporter, der kommer fra de eskalerende krigshandlinger', og han kalder invasionen totalt uacceptabel.

Derfor opfordrer han også, i tillæg til, at idrætsmæssige sanktioner bliver en del af EU's sanktioner, at de danske specialforbund tager affære.

- Fra DIF’s side arbejder vi intensivt sammen med såvel de nordiske idrætsforbund og andre idrætsorganisationer på at finde fælles veje til, hvordan vi kan lægge størst muligt pres på Rusland.

- Samtidig lægger en række af vores specialforbund pres på deres europæiske og internationale organisationer for at finde fælles fodslag for udelukkelse af Rusland fra sportskonkurrencer, siger Hans Natorp.

Et af de forbund, der allerede har taget affære, er Dansk Orienterings-Forbund (DOF).

I en pressemeddelelse oplyser DOF, at man har rettet henvendelse til det Internationale Orienteringsforbund (IOF), hvor man i samarbejde med de øvrige nordiske og baltiske orienteringsforbund appellerer til, at russiske og belarussiske atleter udelukkes fra internationale stævner.

Det sker på baggrund af både en henvendelse fra det ukrainske orienteringsforbund, men også DIF og Folketingets linje, fortæller formanden i DOF, Poul Kristian Mouritsen.

Sammen med det finske, svenske, lettiske, litauiske og estiske orienteringsforbund vil man rette henvendelse til IOF.

- Det her er os, der tager de skridt, vi er i stand til at tage i orienteringsforbundet. Det er et lille skridt, men det er selvfølgelig meget større, hvis de andre store idrætsforbund gør lignende, og det tyder på, at det peger den vej, siger Poul Kristian Mouritsen.

Den danske orienteringsformand fortæller, at alle orienteringsforbundene i den fælles henvendelse til Det Internationale Orienteringsforbund bakker op uden indvendinger.

Det er en enig hovedbestyrelse i det danske orienteringsforbund, der støtter forslaget.

- En overvejelse, vi gør os, er sammenblandingen mellem sport og politik, som alle andre grundlæggende mener, at man skal prøve at afstå fra, altså at venskab gennem sport er noget andet end storpolitik.

- Men det er også vores opfattelse, at det her er så alvorligt, at vi ikke kan forsvare, at man ikke reagerer både hurtigt og konsekvent, siger Poul Kristian Mouritsen.

Også Danmarks Basketball Forbund opfordrer til et internationalt boykot af Rusland, ligesom Badminton Danmark er for en udelukkelse.

Det er ikke kun fra dansk side, at der opfordres til udelukkelse af Rusland. Polen og Sveriges fodboldlandshold har begge meldt klart ud, at man ikke ønsker at spille mod Rusland.

Polen skal spille VM-playoff på udebane mod russerne, mens svenskerne kan møde Rusland efterfølgende.

- Uanset hvad Fifa vælger at gøre, så spiller vi ikke mod Rusland i marts.

- Vi har svært ved at tro, at Fifa ikke kommer til at følge vores opfordring. Rusland kan ikke være med, så længe dette vanvid foregår, siger formanden for det svenske fodboldforbund, Karl-Erik Nilsson i en pressemeddelelse fra det svenske fodboldforbund.

Også Formel 1 og Det Internationale Skiforbund (FIS) har droppet at afholde konkurrencer i Rusland. Champions League-finalen i fodbold, der skulle spilles i Sankt Petersborg, er ligeledes blevet flyttet, og herrernes tennistour, ATP, har aflyst en nært forestående turnering i Moskva. Curling-EM er desuden blevet flyttet fra den russiske by Perm.