En cigaret som optræning til Tour de France.
Ja, det lød skørt og forbavsede en masse, da netmediet Escape Collective under årets udgave af Tour de France afslørede, at adskillige hold og ryttere benyttede sig af en metode, hvor man indånder kulilte gennem et apparat som en del af forberedelsen til årets store løb.
Kontroversielt og farligt blev det kaldt, men aldrig ulovligt, for metoden var ingenlunde forbudt. Men det kan den muligvis være på vej til at blive, hvis det står til Den Internationale Cykelunion (UCI).
Tirsdag aften er unionen nemlig ude med en klar besked til ryttere og hold, der tidligere har gjort brug af den omdiskuterede metode.
- UCI opfordrer kraftigt hold og ryttere til ikke at gøre brug af gentagen indånding af kulilte. Kun til medicinsk brug kan en enkelt indånding i et kontrolleret miljø være acceptabel, lyder det ifølge AFP fra UCI.
Dertil har cykelunionen bedt antidopingagenturet Wada om at tage stilling til, hvorvidt tiltaget skal gøres helt forbudt i cykelregi. Det har Wada endnu ikke gjort officielt.
Opfordringen kommer på trods af, at ryttere som Tadej Pogacar og danske Jonas Vingegaard under årets Tour de France var ude og fortælle, at de selv havde gjort brug af metoden og affejede argumenter om, at det skulle være farligt.
- Det er ikke noget, der er farligt. De siger, at de sender noget ind i lungerne, der svarer til at ryge en cigaret (med tanke på kulilteindholdet, red.). Det er det samme som at ryge én cigaret, sagde Vingegaard til TV 2 Sport.
- Vi puster ind i en ballon i et minut som en test med to ugers mellemrum. Jeg gjorde kun første del, for hende, der skulle stå for den anden del, kom aldrig. Det er ikke sådan noget, vi indånder hver dag, sagde Pogacar ifølge AFP.
Holdene og rytterne har angiveligt brugt metoden som en hjælp til at måle effekten af en højdetræningslejr før og efter, den har foregået.