Schweizisk ræv, uvejr og mareridt :Tre ting vi lærte af 2. etape

Der var både op- og nedture ved 2. etape af Tour de France, skriver Henrik Fallesen.

Andre Greipel (øv.) vandt etapen, Fabian Cancellara (nh.) kom i gult på en dag, hvor det omskiftelige hollandske vejr spillede en stor rolle ved 2. etape af Tour de France. (Foto: © LIONEL BONAVENTURE, Scanpix)

Neeltje Jans, søndag Den første uge i Tour de France var inden løbet varslet som en periode, hvor både underlag og vejr kunne vende op og ned på favoritternes drømme. Dagen startede og sluttede i solskin, men i mellem var der både kraftig sidevind og regnvejr, og det grundlagde en etape med stor dramatik.

Her peger vi på tre ting, som vi lærte af 2. etape:

Hollandsk mareridt

Den kraftige sidevind var blevet varslet på forhånd, men igen skabte den splittelse i Tour de France. Løbsdirektør Christian Prudhomme stod da også med et stort smil efter etapen. Det var præcis derfor, at han henlagde ruten til dette øde sted i den sydvestlige del af Holland.

For især sidste års vinder Vincenzo Nibali (Astana) og Nairo Quintana (Movistar) blev 2. etape et hollandsk mareridt. De to favoritter tabte 1:27 minutter til Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) og Chris Froome (Sky), og der er nu et stort tab at indhente for italieneren og colombianeren. Det var overraskende, at Nibali lod sig fange i uvejret, fordi han normalt er kendt for at være en taktisk stærk rytter.

Overraskelsen var derfor også stor hos Chris Froome, som efter etapen sagde, at han bestemt ikke havde regnet med at have distanceret Nibali med 1:21 minutter og Quintana 1:27 minutter efter blot to flade etaper.

Schweizisk ræv

Det lyder simpelt: Men hvad gør man, når man ikke vinder den gule trøje på 1. etape? Så tager man den naturligvis bare dagen efter! Det var lige præcis, hvad Fabian Cancellara (Trek) gjorde med en genistreg i spurtafgørelsen.

Alt tydede ellers på, at Tony Martin (Etixx-Quickstep) skulle overtage førertrøjen fra gårsdagens vinder, Rohan Dennis (BMC), da australieren var fanget bagude. Men rutinerede Cancellara ville det anderledes. Han rystede Tony Martin af sig, og profiterede af at Mark Cavendish (Etixx-Quickstep) opgav sin sprint alt for tidligt. Cancellara tog tredjepladsen og fik samlet fire bonussekunder, der bringer ham tre sekunder foran Tony Martin i den samlede stilling.

Etixx-Quicksteps sportsdirektør, Brian Holm, rystede på hovedet og kaldte holdets taktik de sidste 500 meter for ”et gigantisk fuck-up”. Først formåede Mark Cavendish ikke at vinde etapen, og så smed Tony Martin den gule trøje væk. Holm var dybt chokeret over det dobbelte nederlag til sit hold.

Det forunderlige vejr

Tour de France kommer vidt omkring, så derfor er det ikke underligt, at vejret kan variere meget i løbet af tre ugers cykelløb rundt i Frankrig. Sådan må det være, når man rammer al slags terræn. Men hvordan rytterne kan starte i strålende solskin og 30 graders varme, og undervejs på en pandekageflad etape møde temperaturer på blot 15 grader samt kraftig vind og regn, er en forunderlig gåde.

I målområdet i Neeltje Jans lynede og tordnede det endda en overgang, men heldigvis nåede det at klare op, inden rytterne kørte i mål. Den kraftige vind satte også tydelige spor på rytternes trikot, der var fuld af sand som et strandtæppe.

Igen blev det bekræftet, at vejret kan spille en stor rolle i cykling. I dag bidrog det til en uforudsigelig etape, der potentielt kunne have været gabende kedelig indtil de sidste 500 meter.