En god håndfuld af verdens bedste cykelryttere er allerede udgået af Tour de France på grund af coronavirus.
Men to har fået lov at fortsætte i løbet, selvom de også er blevet smittet med corona. Det gælder luxembourgske Bob Jungels og Rafal Majka fra Polen. Førstnævnte blev testet positiv lige inden løbets start, mens polakken fra UAE-holdet gjorde det tirsdag.
Og hvordan kan det så være, at de har fået lov til at forstætte rundturen i Frankrig, kan man fristes til at spørge?
I Tour de France er det ikke givet, at man til trods for en positiv test skal udgå af løbet.
Hvorvidt en rytter må fortsætte, afgøres nemlig efter et møde mellem løbslægen, lægen fra Den Internationale Cykelunion, UCI, og holdenes egne læger.
Og Tadej Pogacars polske superhjælper Rafal Majka er herefter blevet givet grønt lys til at fortsætte i løbet. Det oplyser UAE-holdet på sin Twitter-profil.
- Han er uden symptomer, og analyser fra hans PCR-test viser meget lav risiko for at smitte – ligesom det var tilfældet med Bob Jungels tidligere i løbet, siger holdets læge Adrian Rotunno.
- Vi er opmærksomme på, at Majkas tilstand kan ændre sig, og vi holder løbende tæt øje med ham, skriver holdet.
Tallene, der er blevet kigget på i polakkens PCR-test, er de såkaldte CT-værdier.
Det er nemlig dem, der viser, hvor mange viruspartikler, som er til stede i prøven. Det fortæller Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.
- Det giver et indtryk af, hvor meget virus personen har, hvor det er kritisk - altså hvor man smitter. Og har man meget lidt virus der, er risikoen for, at man smitter videre, meget lille.
Og det er altså tifældet for Rafal Majka og Bob Jungels.
Selvom de to Tour de France-ryttere er testet positive for sygdommen, giver det derfor ganske god mening, at de ikke nødvendigvis må hoppe af cyklen, fortæller Allan Randrup Thomsen.
- Hvis formålet er, at hindre smittespredning, er det ikke et hvilket som helst positivt resultat, der betyder noget i den store sammenhæng, siger Allan Randrup Thomsen.
- Jeg ved ikke, hvor grænsen går i deres analyser. Men der er en logik i at graduere.
Forskere har diskuteret grænsen før
Netop derfor har grænsen for, hvornår man tester positiv også før været til diskussion blandt fagfolk.
- Man sagde, at PCR-testen egentlig var for sensitiv og scorede nogle som positive, selvom de ikke udgjorde nogen smitterisiko, siger Allan Randrup Thomsen.
Derfor giver det også god mening at holde et positivt PCR-testsvar ud i strakt arm. I hvert fald, hvis det - som i Tour de France - handler om smitterisiko, fortæller Allan Randrup Thomsen.
- En måned efter en overstået coronainfektion kan man få en positiv PCR-test. Og det er væsentlig tid efter, hvornår man regnes som smitsom, siger han.
Bob Jungels, Rafal Majka og resten af Tour de France-feltet er allerede trillet ud på 11. etape af Tour de France. Du kan følge med i Touren på P4, på dr.dk eller hos TV2.