Top 7: Danmarks kommende Tour de France-stjerner

Tour de France er slut, så nu er det på tide at se fremad og vurdere, hvem der kan være de næste danske cykelprofiler.

Alexander Kamp er et af Danmarks største cykeltalenter. (Foto: © Lars Ronbog, 2015 Lars Ronbog)

Dansk landevejscykling er rent talentmæssigt inde i en fantastisk periode. Gennem de seneste tre-fire år har Danmark uden tvivl haft verdens bedste juniorryttere. Der skal man bare kigge på resultatlisten. Og der er flere på vej.

Vi har dermed valgt at lave en top syv over de næste danske ryttere, der kan stjæle opmærksomheden på den helt store scene. På den ene eller anden måde. Forhåbentlig i det netop afsluttede event, Tour de France.

På listen har vi også valgt at se bort fra de ryttere, som allerede er etablerede på den internationale scene. Der er ikke nogen tvivl om, at ryttere som Michael Valgren og Magnus Cort er blandt Danmarks største talenter, men vi fokuserer i stedet på dem, som folk ikke kender så meget til.

7. Jonas Gregaard Wilsly, TREFOR-Blue Water

Sidste år vandt han junior-DM. I år vandt han U23-DM. Vinder Jonas Gregaard Wilsly så Elite-DM næste år? Det gør han nok ikke, men U23-DM blev altså vundet foran blandt andre Alexander Kamp og Søren Kragh Andersen, som også er at finde på den her liste, så han er værd at holde øje med.

Han er en af de ryttere i dansk cykelsport, der har udviklet sig mest inden for de seneste år, og hvis han kan fortsætte den udvikling, så bliver han ret hurtigt meget interessant at følge. Jonas Gregaard Wilsly har i kraft af sine kun 18 år et par år endnu på de danske veje til at udvikle sig, før han hopper til den internationale scene.

6. Michael Carbel, CULT Energy Pro Cycling

Siden Søren Lilholts storhedstid har det knebet med at producere sprintere i Danmark på trods af, at landskabet nok passer bedre til det end bjergryttere. Michael Carbel er dog et virkelig godt bud på den næste store sprinter fra dansk grund. Hans første år på det professionelle niveau med CULT Energy Pro Cycling har været svært, men han er også kun 20 år.

Det store gennembrud kom i sidste sæson, hvor han blandt andet vandt sølv til DM kun slået af Michael Valgren. Det bliver spændende at se, hvad fremtiden byder, når han desværre nok skal finde nyt hold efter CULT Energy Pro Cyclings lukning.

5. Anthon Charmig, Kelberg-Roskilde Junior

Når denne liste bliver lavet om et år, så kan det meget vel være Anthon Charmig, som er på førstepladsen. Så stort et talent er han. Men man skal også passe på med de her unge ryttere, fordi han er altså kun 17 år. Dog har han vist kvaliteter, som man sjældent ser fra en så ung rytter.

Han er ikke så stor i det, men har alligevel en formidabel enkeltstartsevne, og så kan han altså vinde alle former for cykelløb, hvilket er det vigtigste i den alder. De kommende år bliver selvfølgelig utrolig vigtige for udviklingen. Man har før set de største talenter køre træt i det.

Søren Kragh Andersen har flere gange vist prøver på sit talent. (Foto: © Lars Ronbog, © Lars Rønbøg)

4. Søren Kragh Andersen, TREFOR-Blue Water

Allerede som juniorrytter så man store takter fra den yngste af Kragh Andersen-brødrene, og det lovede godt for fremtiden. De første par sæsoner som senior har været lidt svære, men i år har han virkelig imponeret. Senest i Tour des Fjords, hvor han vandt en virkelig flot etapesejr foran stjerner som Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen.

Kragh Andersen er også meget stærk på enkeltstart, så han har egentlig grundstenen til at blive en ret komplet rytter. Spørgsmålet er, om han vil tage skridtet til den professionelle række allerede i 2016. Det kan godt være, at han venter en sæson mere nu, hvor CULT Energy Pro Cyclings fremtid ser sort ud.

3. Alexander Kamp, Team coloQuick

Det har været en lidt turbulent karriere for den unge Alexander Kamp med problemer rundt omkring på diverse hold, men 2015 har været et kæmpe gennembrud for ham. To UCI-løbssejre på dansk grund og en fantastisk præstation til DM, som blevet kronet med en tredjeplads, har været højdepunkterne.

Kamp kan tage skridtet til den professionelle række allerede i 2016-sæsonen, da han virker mere end klar. Hans mange kvaliteter, heriblandt specielt hans fandenivoldskhed, gør også, at man kan skrive ham på som en af outsiderne til den samlede sejr i årets Post Danmark Rundt.

2. Simon Andreassen, Team WeBike DMK

Han er godt nok som udgangspunkt ikke landevejsrytter, men Simon Andreassen har et fysisk talent, der ikke er set i Danmark i mange år. Han er både juniorverdensmester i mountainbike og cykel cross, hvilket alene er enestående, men han har også vist takter på landevejen.

Cadel Evans, Michael Rasmussen og Zdenek Stybar er nogle af de ryttere, som har taget skridtet fra andre discipliner til landevejssporten, og Andreassen kunne sagtens gøre det samme. Ved det stærkt besatte DM for juniorer i juni var han med helt fremme i kampen om sejren. En deltagelse i Touren er derfor langt fra utænkelig, hvis han begynder på landevejen.

Amalie Dideriksen kører genvinder sin VM-titel. (Foto: © Bryn Lennon, 2013 Getty Images)

1. Amalie Dideriksen, Boels - Dolmans Cycling Team

Der er reelt ikke nogen tvivl om førstepladsen. Det kan godt være, at Amalie Dideriksen på grund af sit køn aldrig kommer til at køre Tour de France, men hun er ubestridt Danmarks største cykeltalent. De seneste to år er hun blevet verdensmester for juniorryttere, hvilket kun kommende verdensstjerner præsterer.

Samtidig er hun en eminent banerytter, hvor hun for nylig er blevet dobbelt Europamester. Hendes værste fjende er branchen. Det er udelukkende verdenstoppen, der rent faktisk kan leve af sporten, og hun skal derfor hænge i for at holde motivationen.

Som nævnt er der selvfølgelig mange flere navne, som kunne være på den her liste. Ryttere som Magnus Bak Klaris, Malene Degn, Emma Norsgaard Jørgensen og Mads Pedersen kunne eksempelvis også have været på listen.