Rapport: Små dopinghuller kan stoppes

DR Sportens cykelkommentator glæder sig over, at ny dopingrapport også ser på moderne cykling.

Når dopinghullerne er lokaliseret er det lettere at stoppe til. (Foto: © DR, DR)

Doping er en del af moderne cykelsport. Det er en af konklusionerne i en ny rapport, der fastslår, at ryttere der ønsker at dope sig stadig kan finde huller til at slippe af sted med det. Og netop dét er forskellen på denne rapport, der er lavet af en uafhængig kommission under den internationale cykelunion, og tidligere dopingrapporter.

- Man skal kende sin fortid, og det er vigtigt. Men det der adskiller denne rapport er, at den også beskæftiger sig med cykelsporten, som den ser ud i dag. Det er for mig at se det mest interessante, fortæller DR Sportens cykelkommentator Henrik Liniger.

Tre ting kan stoppes

Rapporten fastslår, at dopingbrugen er blevet mindre organiseret end tidligere, og at især tre små huller kan give dopede ryttere et lille frirum.

- Nogle ryttere udnytter et hul, der er mellem klokken 23 og 06, hvor man ikke kan blive testet for doping. Det tidsrum kan man måske bruge til noget mikrodoping, som ikke kan opdages så let, siger Henrik Liniger om rapporten.

- Rapporten påpeger også, at reglerne omkring medicinske attester, så man kan få undtagelser fra dopingreglerne, de er alt for lemfældige.

- Desuden fremgår det, at cykelrytterne er villige til at benytte nogle produkter, der er relativt ukendte og derfor ikke er på dopinglisten endnu.

Nogen vil gå linen ud

De oplagte forbedringsforslag er natlig kontrol af særligt mistænkelige ryttere, mere kontrol med medicinske attester og hyppigere opdatering af listen over dopingmidler. Det kan gøre det endnu sværere at dope sig i fremtiden, og derfor kan den nyudgivne rapport være med til at gøre cykelsporten mod en lysere fremtid.

- Sådan som jeg forstår rapportens konklusioner, og det er jo ikke overraskende, så hænger mængden af doping sammen med risikoen for at blive afsløret.

- Nogen er villige til at gå hele linen ud i forsøget på at forbedre sig ulovligt, og så er det jo ikke klart, at konklusionen er stærkere kontrol. Men det er åbenbart det, der skal til, afslutter Henrik Liniger.

Hele rapporten kan læses her.