Ingen hæder til Riis og Rasmussen ved dansk Tour-start: Nye stjerner skal hyldes

Idémanden bag den danske Tour-start åbner også for tilskuere på Storebæltsbroen.

Der blive ingen form for hyldest af hverken Bjarne Riis eller Michael Rasmussen i forbindelse med Tour de Frances besøg på dansk jord i 2021. (© Scanpix)

Den gule trøje har flere gange siddet på en dansker - også en enkelt gang i Paris.

Det skete, da Bjarne Riis vandt verdens største cykelløb Tour de France tilbage i 1996, hvilket nærmest kunne måle sig med den danske EM-sejr i 1992.

Men der bliver ingen hyldest til hverken Bjarne Riis eller bjergrytteren Michael Rasmussen, når løbet i 2021 begynder på dansk jord med tre etaper.

Det løftede initativtageren til den danske Tour-start Joachim Andersen sløret for, da han her til formiddag svarede på DR.dk's brugeres spørgsmål. Se alle spørgsmål og svar her.

- ASO (organisationen, der ejer Tour de France, red.) ønsker, at vi hylder de eksisterende megagode og mange unge danske talenter, skrev Joachim Andersen, der til daglig er økonomidirektør i tøjfirmaet Moss Copenhagen.

Her ses Joachim Andersen sammen med løbsdirektøren for Tour de France, Christian Prudhomme.

Han afviste også, at tidligere cykeltryttere som for eksempel Bjarne Riis kommer til at fungere som ambassdører for projektet, eller at de har haft en finger med i det.

- Ingen har været direkte involveret, men jeg er vidende om, at alle har benyttet muligheden for at tale positivt om vores ønske, når de har været i kontakt med Tour de France-organisationen.

Har indrømmet dopingbrug

Bjarne Riis leder i dag det danske cykelhold Team Waoo, der kører på kontinentalniveau, hvilket er det tredjehøjeste i cykelsporten.

Han har tidligere også stået i spidsen for et af verdens bedste cykelhold under navne som Team CSC og Team Tinkoff-Saxo.

Som aktiv cykelrytter blev han igennem årene adskillige gange beskyldt for at have brugt doping, men Riis afviste gang på gang.

Lige indtil han maj måned 2007 på et velbesøgt pressemøde indrømmede at have brugt præstationsfremmende midler med de siden så berygtede ord:

- Jeg har taget doping. Jeg har taget epo.

Efterfølgende var Riis en uønsket gæst ved sommerens franske storløb. I modsætning til Lance Armstrong figurer danskeren dog stadig som officiel vinder på løbets hjemmeside.

Rasmussen blev trukket ud af Rabobank

Få måneder efter Riis' tilståelse var en anden dansker tæt på at vinde Tour de France.

Michael Rasmussen havde tidligere været en af verdens bedste mountainbikeryttere, og han må betegnes som en af de bedste bjergryttere, Danmark nogensinde har set.

I juli 2007 kørte han fra alt og alle og stod til at vinde Tour de France, efter han i suveræn stil vandt 16. etape, der var løbets sidste bjergetape. Samme aften blev han dog trukket ud af løbet af sit hold Rabobank, der fyrede ham dagen efter med henvisning til, at han havde løjet og forbrudt sig mod holdets interne regler.

Michael Rasmussen fik karantæne på to år for at have løjet om, hvor han opholdt sig til dopingmyndighederne. I 2013 indrømmede Michael Rasmussen at have taget doping i årene 1998-2010.

Tilskuere på Storebæltsbroen?

Én af de helt store oplevelser, når Tour de France kommer til Danmark, bliver, når rytterne skal over Storebæltsbroen på 2. etape.

Den etape blev Joachim Andersen også spurgt ind til. Og her åbnede han en lille mulighed for, at der kan komme tilskuere på broen, når verdens bedste cykelryttere kommer blæsende forbi.

- Vi tror ikke på, at det kommer til at blæse så meget, at vi ikke kan komme over Storebælt. Hvorvidt der bliver åbnet for tilskuere på broen hænger sammen med sikkerheden, men jeg håber det, svarede han.

Initiativtagerne afviste også, at vi skal til lommerne, hvis vi vil opleve Tour de France på tæt hold.

- Cykelsporten er kendt for, at man kan komme tæt på sine stjerner, og det vil også være tilfældet i Danmark i 2021, skrev Joachim Andersen.