Det er heldigt, at Jonas Vingegaard ikke skal på cykelferie med konen, men kun køre Tour de France

Jonas Vingegaard skal forvente tre til seks uger med smerter, hvis alt går vel.

Jonas Vingegaard blev forleden opereret efter sit styrt under Baskerlandet Rundt. Han har siden da været indlagt på Txagorritxu Hospital i Spanien. (Foto: © Roberto Bettini, Ritzau Scanpix)

Der er mange, som gerne vil være Jonas Vingegaard for en dag. Under normale omstændigheder.

Men efter den dobbelte Tour de France-vinder i sidste uge røg i asfalten under Baskerlandet Rundt, er det nok de færreste, som misunder den tid, Jonas Vingegaard skal igennem.

Danskeren brækkede kravebenet, punkterede en lunge og brækkede ét eller flere ribben i processen.

En pakke, der heldigvis er billigt sluppet, hvis man ser på selve situationen og de voldsomme billeder, som fulgte.

Den danske cykelrytters førlighed eller karriere er ikke i fare, og på kort sigt skal han også nok blive klar til at forsvare sin Tour de France-titel, hvis man spørger Jakob Klit, ortopædkirurg med speciale i idrætstraumer ved Aleris Hamlet.

Men det betyder altså ikke, at det ikke er en voldsom omgang, Jonas Vingegaard har været igennem.

Brækkede ribben og kraveben er smertefuldt, men cykelryttere er bare støbt i en anden form.

- Jakob Fuglsang brækkede i 2022 under Tour de France et enkelt ribben, kørte 70 kilometer videre og besluttede sig først dagen efter for, at han ikke ville fortsætte.

- Det er det, der er med cykelryttere, de er svære at sammenligne med os andre, siger Jakob Klit.

Smerter mellem tre til seks uger

Cykelhistorien er plastret til med styrt og brækkede knogler, store som små, men nu hvor Jonas Vingegaard har gennemgået en operation, som skal stabilisere kravebensbruddet, så vil der ikke gå mange dage, før han kan fortsætte sin træning, vurderer Jakob Klit.

Man vil gerne operere cykelrytteres kraveben så hurtigt som muligt efter et styrt, og det er der en god grund til.

- Metalskinnen stabiliserer bruddet. Det, der gør ondt, er brudstykkerne, som kører mod hinanden og selve ømheden efter operationen, men derefter handler det om smerterne ved ribbenene, siger Jakob Klit.

- Ribben er svære, alt afhængig af hvor mange brud, der er. Han vil nok have smerter et sted mellem tre og seks uger, men skal han bare sidde stabilt på sin hometrainer og cykle, så kan han holde formen ved lige. Det svære er at træne ude på vejene, bruge sine arme og være eksplosiv, siger Jakob Klit.

Det er sjældent, man får et ribbensbrud, som ikke heler hurtigt hos en sund og rask ung mand som Jonas Vingegaard, vurderer Jakob Klit, ortopædkirurg med speciale i idrætstraumer.

Den punkterede lunge, som Jonas Vingegaard også pådrog sig, er dog ikke noget, den danske rytter bør bekymre sig om.

Lungen er bundet op på indersiden af brystkassen, og hvis det undertryk, som er mellem lungen og brystkassen forsvinder, klapper lungen sammen.

- Er der ellers ikke noget lungeskade, så folder den sig ud igen, og så er det ikke noget stort problem, siger Jakob Klit.

Jonas Vingegaard er ikke som os andre

Der er da også flere eksempler på topryttere, der har fået samme hårde behandling som Jonas Vingegaard, som var i stand til at præstere relativt kort tid efter.

Tyler Hamilton drønede i 2003 rundt med et brækket kraveben i sin kamp mod Lance Armstrong, og i 2011 kørte Bradley Wiggins sig i top tre i Vuelta a Espana få uger efter.

Et brækket kraveben kan nemlig også føre noget godt med sig.

- Bradley Wiggins, der brækkede kravebenet under Tour de France i 2011, påstod, at det ændrede hans cykelteknik til det bedre.

- Magnus Ditlev, den danske triatlet som brækkede kravebenet og skulderen for nogle år siden, siger også, at det gjorde ham til en bedre cykelrytter, fordi han ikke kunne trække med armene, men måtte arbejde mere med benene, siger Jakob Klit.

Jonas Vingegaard vandt i marts det italienske etapeløb Tirreno-Adriatico. (Foto: © Gianmattia DAlberto, Associated Press)

Derfor kommer det hele ned til Jonas Vingegaards smertetærskel, når han er tilbage på sin hometrainer og derefter cykel, siger Jakob Klit.

Og det er her, den dobbelte Tour de France-vinder adskiller sig fra alle dem, der drømmer om at sidde en dag i hans sadel.

- Jonas Vingegaard er, hvor Jonas Vingegaard er, fordi han kan nogle ting, vi andre ikke kan. Han er villig til at udholde smerte i længere tid, end os andre ville være villige til.

- Hvis jeg havde en almindelig patient, der spurgte, om han kunne tage på cykelferie om to en halv måned med konen, så ville jeg nok sige, at det kunne han ikke.

- Det spiller en rolle, men det tænker jeg, at han er bedre til at håndtere end mange af os andre. Så er der en grad af smertestillende medicin, som har nogle bivirkninger, og hvor meget kan han tolerere at træne uden smertestillende, siger Jakob Klit.