Josep "Pep" Guardiola er en af de største trænere i international fodbold i nyere tid. Det er der ingen tvivl om. Selv om han blot har været træner i to klubber.
FC Barcelona havde med brasilianske Ronaldinho som den store stjerne og Frank Rijkaard som træner vundet Champions League i 2006. Derpå tog holdet et lille dyk, så Real Madrid blev mester i 2007 og 2008.
Efter et enkelt år som træner for B-holdet i FC Barcelona, blev Pep Guardiola før 2008/2009-sæsonen så sat i spidsen for A-holdet, som trods det lille dyk havde nået semifinalerne i Champions League i foråret 2008, og spillere som Lionel Messi, Xavi og Andres Iniesta var slået igennem som nogle af verdens bedste spillere.
Men med en nærmest perfekt udførelse af tiki-takaen med de korte afleveringer og et kollektiv i konstant bevægelse løftede holdet sig under hans ledelse et til to niveauer op, og så var de seneste par årtiers bedste og smukkest spillende klubhold en realitet
Pep Guardiola var træner for FC Barcelonas førstehold i fire år, og to gange, i 2009 og 2011, vandt klubben Champions League med ham ved roret.
Efter et års frivillig pause overtog den i dag 43-årige spanier forud for denne sæson så trænerposten i Bayern München. Han har allerede gjort sydtyskerne til tyske mestre, og Arjen Robben og Co. er forud for aftenens første kvartfinale mod Manchester United - på Old Trafford - storfavoritter til at vinde Champions League, fordi deres niveau i denne sæson har været endnu højere end i den foregående.
De færreste havde ellers fantasi til at forestille, at Bayern München kunne blive bedre end i 2012/2013-sæsonen. For her blev det både til sejre i Bundesligaen og i Champions League. Tilmed med et spil, der havde så meget kvalitet, at FC Barcelona i semifinalerne fik bank i begge opgør med henholdsvis 4-0 og 3-0.
Pep Guardiola har med andre ord vist sig som en træner, der på fuldstændig unik vis er i stand til at gøre verdensklassemandskaber med store stjerner endnu bedre. Faktisk er der ingen før ham, der har taget to så gode klubholdhold og gjort dem så meget bedre.
Jeg ved godt, at selv de bedste trænere ikke kan alt. Sådan er det også med spillere. Men jeg vil alligevel håbe, at Pep Guardiola inden for de kommende år vil vise andre sider af sine trænerevner og kaste sig ud i en opgave, der handler om at skabe eller genskabe et storhold. For kan han det, vil han for alvor kunne ”lege med” i striden om, hvem der er de største trænere i historien.
Ifølge min vurdering hedder de to største trænere gennem tiderne – i nævnte rækkefølge – Alex Ferguson og Rinus Michels.
Alex Ferguson gjorde først et middelmådigt Aberdeen-hold til skotsk mester to gange samt vinder af Europa Cuppen for pokalvindere i 1983. Siden genrejste han Manchester United og gjorde ”de røde djævle” til engelske mestre hele 13 gange og til Champions League-vindere i 1999 og 2008.
Den nu pensionerede skotte skabte med andre ord hele to succeser fra bunden, og den anden af dem, den med Manchester United, varede i 20 år. Og da han sagde farvel, sidste sommer, gik det nedad bakke med det samme for klubben, hvilket er stærkt medvirkende til, at Bayern München vel nærmest er 90-10-favorit i det samlede kvartfinale-opgør mod de engelske mestre anno 2013.
Rinus Michels var manden, der ikke bare skabte Ajax og førte klubben til tops i Europa Cuppen for mesterhold, i 1971. Han skabte også totalfodbolden, og på den led har han sat et tydeligere aftryk på international fodbold de seneste 45 år end nogen anden træner. Han førte også Holland til VM-finalen i 1974 og en EM-triumf i 1988, og så gjorde han FC Barcelona til spansk mester i 1974 efter en periode på 14 år uden mesterskaber.
Pep Guardiola ligner ikke en træner, der har lyst til at være international toptræner de kommende 20 år. Måske er det under 10 år – inklusive pauser - vi endnu vil se ham på trænerscenen.
Men i mine øjne vil det altså mere end noget andet være interessant at se, hvad Pep Guardiola kan med et hold, hvor han uden endnu at være i nærheden af de store triumfer selv skal være med til at finde de rette spillere og den rette stil. I stedet for at bygge videre på noget stort, som tilfældet har været med FC Barcelona og især Bayern München. Har han også de evner? Det vil være fantastisk, hvis det er tilfældet.
En klub som AC Milan kunne være interessant. Klubben er i takt med, at ejeren Silvio Berlusconi har mistet sine økonomiske muskler, faldet fra toppen af Europa til midten af Serie A. Jeg synes, det nogle år ud i fremtiden vil være spændende at følge AC Milan med nye ejere og Pep Guardiola som træner.
Manchester United kunne også være en god mulighed, hvis det i løbet af de kommende sæsoner ikke lykkes for klubben at vende tilbage til topfeltet i såvel Premier League som Champions League.
Det kunne selvfølgelig også være særdeles interessant at se Pep Guardiola præstere med et lille hold, der ikke er de store forventninger til. Men det er den slags opgaver, en træner som regel tager tidligt i karrieren, hvor storklubberne endnu ikke lokker med store lønninger. Og man kan jo ikke bebrejde ham, at han som et stort navn på Barcas "Dream Team" i 1990erne hurtigt havde held til at blive cheftræner i klubben.
Mest realistisk vil det nok være, at Pep Guardiola efter tre sæsoner i Bayern München samt en eventuel pause bliver spansk landstræner (hvis ikke Catalonien - hvor han kommer fra - er ved at blive selvstændigt). Det kunne være efter EM i 2016 eller VM i 2018.
Det vil naturligvis også være interessant at se ham i den rolle, fordi det er markant anderledes at være landstræner end klubtræner.
Desuden tror jeg ikke, at Spanien har udsigt til at vinde ret meget, når vi når om på den anden side af VM i Brasilien. Xavi er 34 år, Xabi Alonso og David Villa er begge 32, og det bliver en kæmpe svækkelse af holdet, når de to første siger farvel.
Så her vil Pep Guardiola måske også skulle genrejse et stort hold.
Det kan ligeledes blive spændende at følge Pep Guardiola, hvis han bliver i Bayern München i mange år frem. Det vil eksempelvis være interessant at se ham gennemføre et generationsskifte. Men jeg tvivler på, at han bliver i klubben i længere tid, end han var i FC Barcelona.
Det er ikke, fordi jeg har specielle ønsker til Pep Guardiola sammenlignet med andre store trænere. Jeg har kun et stort ønske om at se de største og bedste spillere og trænere i aktion så længe som muligt samt at se dem få så store udfordringer som muligt. Og meget gerne af forskellig karakter, så man kan se dem udfolde alle deres evner.
Af samme årsag kunne det være interessant, hvad Lionel Messi kunne opnå i en anden klub end FC Barcelona (det kunne være hos Pep Guardiola i Bayern München?), og derfor ville jeg i fjor gerne se José Mourinho - der nu er Chelsea-træner igen - i rollen som landstræner.
Indtil videre vil jeg med stor interesse "blot" følge Pep Guardiolas karriere som Bayern München-træner. Og bliver den tyske storklub den første til at genvinde verdens stærkeste klubturnering, siden den i 1992 skiftede navn fra Europa Cuppen for mesterhold til Champions League, vil det først og fremmest være hans triumf.
Har du et bud på, hvad Pep Guardiola skal lave nogle år ud i fremtiden, eller har du blot en kommentar? Så skriv herunder!