PORTRÆT Jørgen 'Gamle' Hansen var bedst i stormvejr

Den tidligere boksestjerne Jørgen 'Gamle' Hansen er død. Han brugte sin karriere på at modbevise skeptikerne.

(Foto: © BENT K. RASMUSSEN, Scanpix)

28. juni 1979. Den 36-årige bokser og aalborgensiske rørlægger, Jørgen Hansen, skal i ringen og kæmpe om et europamesterskab.

Modstanderen i arenaen i Randers er den 10 år yngre og særdeles hårdtslående brite, Dave 'Boy' Green.

Ingen tror på danskeren før kampen. Aalborg Stiftstidende bringer samme dag en artikel, som er sat op som et kors.

"Farvel - og tak Jørgen!"

Artikel i Aalborg Stiftstidende som optakt til kampen mod Dave 'Boy' Green

Ingen forventer, at den rutinerede Jørgen Hansen kan stille noget op over for den talentfulde Dave 'Boy' Green, men 'Gamle' har andre planer.

Den britiske kommentator har svært ved at tro, hvad han er vidne til:

Den mangeårige boksekommentator Claus Borre har i en boksedokumentar sagt:

- Når Jørgen Hansen var trængt, når han virkeligt var ude i noget, der lignede stor sø, så var han livsfarlig.

Sejren over Dave 'Boy' Green var den største i Jørgen 'Gamle' Hansens karriere, men dog langt fra det eneste højdepunkt.

Satte et aftryk på omgivelserne

Mogens Palle og Hans Henrik Palm er to af de personer, som har fulgt Jørgen 'Gamle' Hansen tættest. De tænker tilbage på en mand, som var mere end en stædig og hårdtslående bokser.

- Han var både morsom og humoristisk og satte sit præg på ethvert selskab, han var i. Han var en rigtig fin fyr, fortæller Mogens Palle, som fulgte Jørgen 'Gamle' Hansen som promotor og ven.

Hans Henrik Palm supplerer:

- Han var en fantastisk god ven - meget gæstfri. Jeg er kommet i hans hjem, siden jeg var 16 år, og han var en meget vellidt person, siger Hans Henrik Palm, som på mange måder deler skæbnefællesskab med den nu afdøde bokser.

Jørgen 'Gamle' Hansen sammen med sin kone Hanne Hansen - eller blot Fru Hansen, som han yndede at omtale hende. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Da Hans Henrik Palm bryder igennem som ung og fremadstormende bokser, er et EM-opgør mod den 13 år ældre Jørgen 'Gamle' Hansen oplagt.

For første gange kan to danskere mødes i en kamp om europamesterskabet, og de to boksere tørner sammen første gang i 1980, hvor den erfarne Jørgen 'Gamle' Hansen vinder på knockout.

- Det kan være meget svært for udenforstående at fatte, hvordan man kan tæve løs på hinanden i 12 omgange og bagefter gå ud og drikke en bajer. Men det var rent faktisk, hvad vi kunne. Vi havde et helt specielt forhold til hinanden. Vi har aldrig været uvenner. Aldrig nogensinde, fortæller Hans Henrik Palm.

Sejrer på trods

Men mødet mellem de to i 1980 skulle ikke blive det eneste. Året efter står Jørgen 'Gamle' Hansen igen over for rivalen og vennen Hans Henrik Palm i en kamp om EM-titlen.

Og alt tyder på, at alderen nu endelig har indhentet 'Gamle'.

- Han tæskede mig i de første fem omgange, har Jørgen 'Gamle' Hansen selv tidligere fortalt, men alligevel finder 'Gamle' kræfterne til at vende kampen til egen fordel.

Kampen mod Hans Henrik Palm var langt fra den eneste gang i karrieren, at Jørgen Hansen var blevet dømt færdig. Mogens Palle husker tilbage på en generalforsamling i Dansk Professionel Bokseforbund i 1974, hvor formanden talte om Jørgen 'Gamle' Hansen:

- Han mente, at Jørgen Hansen havde haft en glorværdig og flot karriere, og tiden nu var kommet til at stoppe på toppen. Det var en fuldstændig vanvittig udtalelse at komme med – for han blev først europamester for første gang i 1977, og så forsvarede han titlen 12 gange, boksede VM-kampe og havde i det hele taget en flot karriere, fortæller Mogens Palle.

En mand af folket

I 1982 trak Jørgen 'Gamle' Hansen sig tilbage i en alder af 39 år efter hele 92 professionelle kampe.

Efter boksekarrieren flyttede han en årrække til København og arbejdede som tjener på Hviids Vinstue:

Jørgen 'Gamle' Hansen arbejdede en årrække som tjener på Hviids Vinstue. (Foto: © Jeppe Carlsen, Scanpix)

- Han har altid været folkets mand. Kontrasten mellem at have været stor sportsstjerne, europamester, titelforsvarer og så stoppe karrieren, flytte til København og blive tjener på Hviids Vinstue - den kontrast gjorde ham til en af folkets drenge. Han havde altid en frisk bemærkning og et smil på læben. Det har været årsagen til, at han har været så folkekær, fortæller Hans Henrik Palm.

De seneste år var Jørgen 'Gamle' Hansen ramt af alvorlig sydom, og torsdag aften sov han ind omgivet af den nærmeste familie.

12 dage før han ville være blevet 75 år.