Er det endegyldigt slut med boksning på det olympiske program?
Det spørgsmål er der helt sikkert flere i bokseverdenen, der stiller sig selv i dag, efter at Den Internationale Olympiske Komité (IOC) ikke længere anerkender Det Internationale Bokseforbunds (IBA) autoritet som internationalt bokseforbund, og derfor har smidt boksning af OL-programmet efter OL i Paris 2024.
Det vedtog IOC torsdag på et ekstraordinært møde efter en længerevarende konflikt mellem de to parter.
Derfor står Danmarks Bokse-Union (Dabu) nu foran et dilemma. Skal de fortsætte under IBA, eller skal de gå en anden vej og støtte et nyt verdensforbund.
Den proces er allerede i fuld gang, fortæller Dabu -formand, Lars Brovil.
- Der har i mange år stået IBA i vores vedtægter, men det ændrede vi på det netop afholdte repræsentantskabsmøde i tæt samarbejde med DIF, så vi nu til enhver tid skal være med i det verdensforbund, der har IOC’s anerkendelse for olympisk boksning. Uagtet om det hedder det ene eller andet, siger han til DR Sporten.
Det bliver dog de 109 klubber, der er en del af forbundets repræsentantskab, der kommer til at afgøre det.
- De får en mulighed for at give deres stemme til kende i forhold til, om de synes, vi skal fortsætte i det nuværende, eller om vi skal over i det nye, siger Lars Brovil.
Forstår beslutningen
Med dagens IOC-beslutning kan den olympiske drøm for de bedste danske boksere altså potentielt være slukket efter OL næste sommer.
Det ændrer dog ikke på, at Lars Brovil godt forstår, at IOC har taget den ekstraordinære beslutning.
- Good governance (god forvaltningsskik, red.) ligger mig tungt på sinde, og det synes jeg ikke, at IBA har opfyldt indtil nu.
- De har haft mange muligheder for at gøre sine hoser grønne overfor IOC og opfylde de krav, IOC har stillet til dem siden bagkanten af OL i Rio i 2016. Det er man ikke lykkedes med, og det sidste stykke tid har mere været en krig, siger han.
I 2019 blev bokseforbundet suspenderet som følge af manglende tillid, da IOC ikke mente, at det blev drevet ordenligt.
Som resultat stod komitéen selv for at drive boksesporten ved OL i 2021, ligesom man også gør det i 2024.
Konflikten mellem IBA og IOC blev yderligere optrappet efter Ruslands invasion af Ukraine sidste år.
I efteråret trodsede bokseforbundet, der har en russisk præsident, IOC, og lod boksere fra Rusland og Belarus komme tilbage i konkurrence, efter at de havde været udelukket som en konsekvens af invasionen.
Tænker på bokserne
Nu venter så altså potentielt snart en helt ny verden for bokserne uden OL. Og hvad er sporten så egentlig for de danske boksere, der netop har OL som det ypperste mål.
Det spørger også Lars Brovil sig selv om.
- Uden olympisk anerkendelse vil vi skulle ud at finde andre indtægtskilder og gøre det interessant på andre måder.
- Lige nu tænker jeg faktisk mest på bokserne. Hvis vi vælger en anden side, skal vi have nogle konkurrencer, vores boksere kan tage ud til.
- For der er ingen tvivl om, at vælger vi en anden side, bliver vi ekskluderet fra de konkurrencer, IBA kommer til at afholde. Så vi skal have sikret, at alle vores boksere og klubber har ligeværdige modstandere og stadig kan konkurrere på et højt, internationalt niveau. Det er vi nogle stykker, der arbejder på, og det er alle sammen lande, der har interesse i at komme med på World Boxing, siger Lars Brovil.
World Boxing er et nyopstartet verdensforbund, der er startet af blandt andre USA, som var det første land i verden til at melde sig ud af IBA.
Og netop et farvel til IBA kan komme til at koste, frygter et af Danmarks store olympiske håb Nikolai Terteryan. Det betyder nemlig ikke nødvendigvis, at OL bliver en realitet.
- Det er også et kæmpe sats for den enkelte nation. Hvis man skifter, og det ikke dur, så kan jeg ikke forestille mig, at IBA vil tage en med ind i varmen igen, siger han.
- Jeg ved ikke, hvor jeg er i 2028. Hvis jeg stadig er amatør, så håber jeg for min og ikke mindst alle de andre boksere, at der er boksning på programmet til OL, siger Nikolai Terteryan til DR Sporten.
Boksning forbliver på programmet i 2024 i Paris, mens det endnu er uvist, om det også får lov at være på programmet fire år senere i Los Angeles. Fast ligger det dog efter dagens møde, at det i så fald ikke bliver med IBA til at varetage sporten.