Pressemødet på hotel Scandic på Vesterbro i København er for længst overstået, men hovedpersonen har stadig selskab af mange i hotellets lobby. Alt fra familie og venner til bekendte og nogle enkelte pressefolk, som er blevet for hyggesnakken.
Manden i centrum kommer roligt hen. Skridtene er måske blevet lidt langsommere, end de fleste husker fra fjernsynet, men de tages stadig med en målrettethed, der altid har kendetegnet ham. Hotellets rummelighed, høje loft og lange bar kunne minde den ældre herre om de utallige indvejninger, der fyldte lokaler, hoteller og haller i en ikke så fjern fortid.
Men i dag er der ikke blitzende kameraer, sponsorskilte på bagvæggen eller den intense stemning, der har domineret lokalet, når to boksere stod ansigt mod ansigt, inden det endelige opgør skulle tages på kanvassen. Denne fredag fejres manden bag dansk boksnings guldalder ved sit 60 års jubilæum i Frederiksberghallerne.
Mogens Palles dåbsattest viser godt nok, at han nu er fyldt 83 år, men når snakken falder på passionen, der om noget har fyldt i den danske boksepromotors liv, brænder der en ild, man ellers kun ser i øjnene på unge mænd, der vil erobre verdenen foran dem.
De samme unge mænd som Stald Palle tog ind fra børnehjem og svære tilværelser for at give dem muligheden for at indtage boksescenen i jagten på EM og VM-titler.
Og Mogens Palle kender også selv til udfordringen med at vende modstand til sejre:
- Man må knytte næverne og sige: ’Jeg skal fandeme vise dem.’ Det nytter ikke at være svag, falde ned på knæene og græde over det. Jeg har haft meget modgang, efter jeg gjorde comeback i 2015, hvilket, jeg må tilstå, er noget af en skuffelse, når man tænker på, at jeg har haft omkring 30 europamestre og 15-20 verdensmestre.
Mogens Palle har ikke smidt håndklædet i ringen, og den rutinerede herre har stadigvæk sine meninger. Om boksning og alt det omkring den sport, der i 2008 førte til en plads i boksningens fineste selskab i International Boxing Hall of Fame.
Efter sit comeback i 2015 trives den samme ærgerrighed, kant og vilje, der gav både venner og fjender i boksemiljøet, i bedste velgående, når Mogens Palle fortæller om et liv i boksning.
Ville genskabe dansk professionel boksning
Mogens Palle, der nu bor i Bagsværd med sin hustru, startede sin karriere med sin far i 1957. Da han i slutningen af 2015 gjorde sit comeback efter at have været væk fra boksningen i seks år, var målet at genskabe dansk professionel boksning på ’et ordentligt niveau’, som han selv formulerer det.
Han startede et samarbejde med TV 2 i 2016. Ambitionen var at finde et nyt dansk håb efter Mikkel Kessler, som Mogens Palle mistede til det tyske promotorselskab Team Sauerland i 2009. Ambitionen lykkedes ikke, og efter et år stoppede samarbejdet.
- Du kan ikke på et år trylle en ny verdensmester frem. Det tager sin tid, og hvis man vil begynde på sådan noget, må man også være indstillet på at følge det op. Da samarbejdet med TV 2 stoppede, fortsatte jeg selv med mine egne penge.
De mange EM- og VM-trumfer
Boksepromotorens facon har skabt fjender, men er også grunden til, at han stadig bliver ringet op af boksere og formænd, der vil under hans vinger. Og så er der det helt faktuelle, at Mogens Palle er en mand, der skaber verdensmestre og europamestre.
Med store boksere som Mikkel Kessler, Brian Nielsen, Gert Bo Jacobsen, Børge Krogh, Mads Larsen, Ayub Kalule, Hans-Henrik Palm, Christian Christensen, Jørgen ’Gamle’ Hansen, Tom Bogs og Bredahl-brødrene, har Mogens Palle bevist sit værd som promotor, manager og matchmaker.
- Somme tider nævner folk de europamestre og verdensmestre, jeg har skabt gennem årene, og det er jo ikke så få. Det giver en vis stolthed og tilfredshed.
Men at være bokser hos Stald Palle kommer ikke uden krav og forventninger. Her er der ikke plads til andet end de boksere, der vil ofre alt. Uden passion, dedikation og hård træning når man ikke toppen, og det er kun de bedste, der overlever.
- Jeg må sige blankt nej til mange. De kan heller ikke komme til at bokse gratis for mig. Hvis jeg mener, at de har de kvalifikationer, der skal til, vil jeg gerne skrive en kontrakt med dem. For så tror jeg på, at jeg kan få dem til toppen. Hvis de vil bokse gratis, har de ikke det, der skal til, og så er jeg ikke interesseret.
De største øjeblikke
Når Mogens Palle har valgt sine boksere, har det bragt mange succeser med sig. Succeser, der er blevet til nogle af de største øjeblikke, Mogens Palle mindes fra sin karriere.
- Da Børge Krogh blev europamester i KB-hallen, var taget var ved at ryge af. Det var et stort øjeblik for mig at se ham blive europamester. Da Jørgen Hansen vandt over storfavoritten Dave 'Boy' Green i tredje omgang efter selv at have været en tur i gulvet, var det en helt uforglemmelig oplevelse. Brian Nielsen, da han mødte Mike Tyson. Det var stort for mig bare at se, at selveste Mike Tyson var landet for at kæmpe imod en af mine boksere. Så er jeg stolt af at blive indvalgt i International Hall of Fame, hvor udenlandske bokseeksperter har lagt mærke til det arbejde, jeg har lavet og alt det, jeg har opnået. Det viser, at hårdt arbejde bliver belønnet.
Mogens Palles sidste arrangement i første omgang blev den 21. juni 2008, hvor Mikkel Kessler genvandt VM-titlen efter at have mistet den i 2007. Herefter valgte Mikkel Kessler at bryde samarbejdet. Den danske bokser fortalte medierne, at bruddet skyldtes uoverensstemmelser omkring kontraktlige forhold, økonomi og promovering. Mogens Palle valgte at stævne Mikkel Kessler for brud på kontrakten, men parterne endte med at indgå et forlig, inden sagen kom for retten.
Aldrig mere pensionist
Mogens Palle trak sig tilbage fra bokseverdenen i 2009 og prøvede at nyde tilværelsen som pensionist. For en mand, der næsten aldrig har holdt fri, kunne han tydeligt mærke en forskel mellem boksepromotor Palle og pensionist Palle, og i 2015 vendte han tilbage til den verden, han kendte bedst til.
- Jeg lod mig selv tage den med ro et stykke tid og fandt mig selv foran tossekassen og var faldet i søvn som 81-årig. Der tænkte jeg: ’Det går ikke det her. jeg sidder bare og svinder hen.’ Der fandt jeg ud af, at jeg aldrig skal gå på pension, fordi det er vejen til undergang. Man dør lang tid før, hvis man ikke holder sig i gang.
I stedet gav bokseverdenen ham store oplevelser, rejser og samvær med en masse unge mennesker og de udfordringer, der følger med navnet Mogens Palle. Ifølge ham selv er de unge årsagen til, at han har holdt ud så længe og er så frisk i en alder af 83 år.
- Det giver mig meget at være sammen med unge mennesker i stedet for at sidde alene eller med andre ældre. Der er ikke så meget liv i de gamle som i de unge. Det er i sig selv en berigelse.
Kampen uden for ringen
Det er ikke kun de unge boksere, der holder Mogens Palle i gang. Som boksepromotor, manager og matchmaker hører sammenspillet med medierne også til - på godt og ondt.
Mogens Palle har gået flere omgange i ringen med både medier, advokater, læger og boksere igennem sin karriere. Nogle af de adjektiver, Mogens Palles modstandere gennem årene har sat på promotoren, har blandt andet været temperamentsfuld, hævngerrig og kontroversiel.
- Jeg er blevet kaldt en svindler og bedrager af medierne. Flere medier har skrevet om boksekampe, der skulle være fixet, hvor jeg tog det til retten, og de tabte. Jeg nægter at have sådan noget siddende på mig, når det ikke er sandt. Jeg har aldrig oplevet snyd i boksning, men jeg er blevet snydt af advokater, medier og læger. jeg er meget vedholden, når det drejer sig om mit omdømme.
Hvordan er det at være i?
- Det er en uendelig kamp. En kamp i en kamp, som jeg hader at være i. Det er håbløst, fordi det aldrig stopper, så selvom du vinder kampen, taber du krigen. Det eneste, man kan gøre, er at tøjle sit temperament. Men jeg har ikke evnen til at sige ’skide være med dem’. Jeg er ærekær, og hvis nogen behandler mig uretfærdigt, går jeg efter dem. For hvis du ikke holder med dig selv, hvem skulle så gøre det?
Hvorfor er det så det værd at blive i bokseverdenen?
- Jeg har tænkt til tider, at det ikke er det værd. Men så tænker jeg på de unge mennesker, jeg har skrevet kontrakt med, som gerne vil bokse og har et håb og en drøm. Derfor har jeg fortsat. Det er passionen, jeg har for sporten og bokserne, som jeg holder fast i og ikke kan slippe, om jeg så ville. Jeg vil aldrig stoppe trods udfordringerne, for min karriere har været fantastisk. Jeg har oplevet alt, man kunne opleve i denne branche. Selvom der har været modgang og nogle alvorlige bump på vejen.
Til det sidste
Ifølge ham selv har Mogens Palle aldrig ladet den barske verden påvirke ham. Han kommer fra et arbejdermiljø og er uddannet maskinarbejder, og hans far var tømrermester. En god solid håndværker, som Mogens Palle selv siger det.
- Det er det, jeg har taget med mig. Der er forskel på folk. Nogle har en masse penge, og nogle har ingenting, men det er mennesket, der betyder noget. Jeg har mødt mange fine mennesker, der var til at stole på, og ligesom i alle andre miljøer har jeg mødt mennesker, jeg ikke har kunnet stole på. Fjender er en del af gamet, og ligesom at Morten Olsen engang sagde, at han ikke blev landstræner for at blive populær, er jeg ikke blevet promotor for at opnå popularitet.
Ryger du i glemmebogen, når du engang er færdig?
- Absolut. Sådan er det i Danmark – man ryger direkte i glemslen. Store sportspersonligheder er en parentes, intet andet.
Om Mogens Palle ryger i glemmebogen, kommer nok an på, hvem man spørger. Uanset hvad har Mogens Palle skilt vandene i bokseverdenen. Det har de 83 år ikke ændret på, for Mogens Palle har tænkt sig at stå oprejst til det sidste. Før han når så langt, er der lige nogle vigtige milepæle, der skal opnås.
- Der er jo ikke nogen, der har lyst til at dø. Så hvis boksningen kan holde mig i live lidt endnu, er jeg glad. Jeg har et mål om at se mit barnebarn blive konfirmeret om tre år. Så gør det heller ikke noget, hvis jeg også lever, når han bliver uddannet. Hvis jeg når så langt, er mit sidste mål at skrive en bog, så han kan læse, hvad jeg har lavet af unoder gennem årene. Så har jeg opnået det, jeg vil - og jeg har haft et godt liv. Det har ikke været uden knyttede næver og tabte kampe. Men jeg synes, jeg har vist, hvad jeg duer til, slutter Mogens Palle, inden bokseren Dmitrii Chudinov minder ham om en køreaftale, og Mogens Palle er atter oppe af stolen og klar til næste omgang.
Mogens Palles jubilæumsstævne bokses i aften klokken 19.00 i Frederiksberghallerne. Stævnet kan ses hos YouSee.