NBA har officielt fået sin første far-søn-duo nogensinde.
Natten til onsdag spillede Los Angeles Lakers sæsonens første NBA-kamp, hvor basketstjernen Lebron James fik opfyldt sin drøm om at spille med sønnen Bronny.
James junior fik sin debut med præcis fire minutter tilbage af anden periode, da han blev skiftet ind side om side med sin far til stor applaus fra hjemmepublikummet.
- Det er en af de største gaver, jeg har fået af manden fra oven, lød det efter kampen fra James senior, da han og Bronny sammen blev interviewet om den historiske begivenhed.
Det var dog ikke, fordi Bronny gjorde det store væsen af sig i 110-103-sejren over Minnesota Timberwolves. Far-søn-duoen leverede tilsammen 16 point, hvor Lebron stod for samtlige scoringer, imens Bronny måtte tage til takke med knap tre minutters spilletid.
Det kom langt fra som en overraskelse, da Bronny James i slutningen af juni blev af valgt af Lakers som femtesidst i den årlige NBA-draft, og derfor er det heller ikke uventet, at det kun blev til to minutter og 41 sekunder på banen.
Modsat de andre spillere, der blev valgt til sidst, har der dog været en smule mere medieinteresse for sønnen af den måske bedste spiller nogensinde – både positiv og negativ.
- Jeg synes, det er fedt. At spille med sin søn imens han stadig selv kan spille på det niveau, synes jeg er en kæmpe historisk oplevelse, siger den tidligere danske basketballprofil og landsholdsspiller Chris Christoffersen.
’Bliver sat op til at fejle’
NBA er en eksklusiv klub på kun 450 spillere, og derfor er Bronny også af flere omgange blevet beskyldt for at være hjulpet godt på vej af sit efternavn.
Og Chris Christoffersen er heller ikke i tvivl om, at den gode far-søn-historie er en del af årsagen til, at Bronny i dag kan kalde sig NBA-spiller.
- Ser man på det udefra, er det jo utrolig meget omtale, som de lige pludselig får næsten gratis.
- Man skal også tænke på, at det er en forretning, og holdene skal ud at tjene nogle penge. Det er desværre ikke altid, at de bedste spillere får de bedste muligheder, forklarer Christoffersen, der tilbage i 2002 prøvede lykken i NBA-draften uden held.
Morten Stig Jensen, som var DR Sportens basketballekspert under OL og har fulgt NBA tæt i en årrække, er enig og kalder det ”synd” for Lakers-debutanten.
- Han kommer gennem mediemøllen lige nu, fordi han er Lebrons søn. Han bliver brugt i mediekampagner for Nike, og NBA laver opslag om ham konstant. Jeg synes nærmest, at han bliver sat op til at fejle, siger Morten Stig Jensen.
Bedre spillere udenfor NBA
Medieomtalen og forventningerne til Bronny James står med andre ord ikke mål med hans placering i NBA-draften, og Chris Christoffersen forstår godt kritikken af Bronnys plads blandt verdens bedste.
- Jeg er også 100 procent enig i, at det måske er lidt snyd, at han har fået nogle muligheder, som andre ikke har, og som nogen virkelig har kæmpet for det.
For eksempel har danske Gabriel ”Iffe” Lundberg banket på NBA-døren flere gange, siden han forlod ligaen efter fire kampe for Phoenix Suns i 2022, og Morten Stig Jensen er ikke i tvivl om, at danskeren sagtens kunne spille med i NBA.
- Det, vil jeg sige, gør sig gældende for rigtig mange klubber, der har spillere på holdet, hvor Iffe i min optik er bedre.
Han erklærer sig samtidig enig i pointen om, at Bronny James optager pladsen for spillere, der på papiret er bedre.
- Det ser vi generelt altid med unge spillere, så man skal også give dem tid til at udvikle sig.
Han kommer dog næppe til at ramme samme højder som sin far, siger han, og Chris Christoffersen er enig.
- Jeg tror ikke, at han er en spiller, der bliver i NBA i 20 år som hans far. Jeg tror, at han spiller sin nuværende kontrakt (tre år med mulighed for et års forlængelse, red.). Så får han måske et eller to år mere, og så tror jeg, det er det.