17-årige Frederik sigter mod drømmeland efter deltagelse ved stor talentturnering

Frederik Drejer Erichsen har for andet år i træk været udtaget til en af de største europæiske ungdomsturneringer, som er et udstillingsvindue for NBA-håbefulde talenter.

Frederik Drejer Erichsen er et af Danmarks store basketball-talenter. Han spiller på ungdomslandsholdene, og til dagligt er han på kontrakt i Bakken Bears. (Foto: fiba.basketball)

De fleste basketspillere drømmer om at nå NBA.

Men kun de færreste kan gøre sig realistiske forhåbninger om det. En af de få er Frederik Drejer Erichsen.

Den 17-årige dansker spiller til dagligt i Bakken Bears, der lørdag møder Horsens IC i toppen af Basketligaen. Han vendte i løbet af ugen hjem fra den prestigefyldte Adidas Next Generation Tournament, som blev afholdt i sidste weekend.

Her deltager de bedste hold og spillere på U18-niveau, og Frederik Drejer var med på det udvalgte hold for spillere, der ikke i forvejen spiller på et europæisk tophold, for andet år i træk.

Her var han udset til en stor rolle for sit hold, og han blev også den næstmest scorende spiller i den indledende kamp med 11 point.

Turneringen er et af de største udstillingsvinduer for unge talenter, der jagter drømmen i USA, og flere agenter og talentspejdere fra de helt store adresser er til stede. Der har da også været kontakt fra NBA-hold, og han lægger heller ikke skjul på sine ambitioner – selvom der er lang vej.

- Lige nu er jeg langt fra, hvor jeg gerne vil hen. Jeg er jo stadig kun 17 år, men målet er jo selvfølgelig NBA. Det har altid været målet og vil altid være målet, siger Frederik Drejer til DR Sporten.

Desværre betød sygdom, at han ikke kunne deltage i de resterende kampe ved den store talentturnering – og at han knap kunne bevæge sig ned til aftensmad fra hotelværelset.

- Det har irriteret mig ret meget, når jeg nu har brugt de sidste to måneder på at træne op til det. Det er jo et af de største steder, man kan spille som ung, hvis ikke det største, siger Frederik Drejer.

Den slovenske superstjerne Luka Doncic er en af spillerne, som har spillet i Adidas Next Generation Tournament. I 2018 blev han valgt som nummer tre i draften af Dallas Mavericks, hvor han siden har markeret sig som en af de bedste spillere i NBA. (Foto: © CARLOS OSORIO, Associated Press)
Den slovenske superstjerne Luka Doncic er en af spillerne, som har spillet i Adidas Next Generation Tournament. I 2018 blev han valgt som nummer tre i draften af Dallas Mavericks, hvor han siden har markeret sig som en af de bedste spillere i NBA. (Foto: © CARLOS OSORIO, Associated Press)

NBA er ikke et urealistisk mål

Gabriel "Iffe" Lundberg er den eneste dansker, som til dato har løbet rundt på NBA-arenaernes kulørte gulve. Hvert af de 30 hold har kun 15 pladser i truppen, så det er en yderst eksklusiv klub på 450 spillere, der hvert år får lov at udleve drømmen.

En ung spiller skal derfor vise noget ekstraordinært udover at være alment god til basketball, hvis talentspejderne skal spærre øjnene op.

Anders Sommer er cheftræner i Bakken Bears, hvor han daglig arbejder med Frederik Drejer, som både spiller på førsteholdet og udviklingsholdet. Han slår fast, at det unge talent har en "spændende pakke", hvor han især fremhæver kombinationen af en højde på 205 centimeter og finesse.

- Frederik er et rigtigt stort talent med et rigtigt stort potentiale. Nogle af hans styrker er hans offensive overblik og kreativitet. Mange af de kvaliteter, han har, er ofte dem, man ser hos mindre spillere.

- Han har i hvert fald nogle af de ting, der gør, at man tænker: ”Okay, NBA er faktisk ikke et helt urealistisk mål”, siger Anders Sommer.

Den tidligere danske topsspiller Chris Christoffersen er enig i, at talentet er til stede, men påpeger samtidig, at det kræver mere end bare talent for at nå baskets Mount Everest.

Her fremhæver den mangeårige Bakken Bears-kæmpe, at det kan blive nødvendigt at spille på en større adresse for at få flere øjne på sig.

- Jeg ser det lidt i samme perspektiv som med Iffe Lundberg. Han dominerede i den danske liga i et par år og kom så til en større europæisk klub. Der gik et par år, før han blev set og fik en chance for at komme derover. Så jeg tænker, det er det, der skal til, siger Chris Christoffersen.

Foretrækker college over Europa

Frederik Drejer Erichsen er også selv bevidst om, at han skal tage et skridt op, hvis han skal indfri sine mål, men det ligger dog ikke i kortene, at han skal spille i en større europæisk klub, når kontrakten i Bakken udløber om halvandet år.

Han er nevø til Christian Drejer, som blev draftet til New Jersey Nets i 2004. Han nåede dog aldrig at spille en NBA-kamp grundet skader, men alligevel har den yngre Drejer talt meget med sin onkel om, hvilken vej der er den bedste for ham.

- Han gik collegevejen og har fortalt mig en masse gode ting. Der er fordele og ulemper, men jeg føler, jeg matcher bedre personligt med collegevejen. Den er mere social, den er mere åben, hvor den europæiske vej er mere lukket. Man ved ikke altid, hvor man ender.

- Europa er mere hårdt. Ikke at college er let, men der er større chance for, at du bare ender alene i en lejlighed et eller andet sted i Sydeuropa alene. I college er du stadig ung, du lever i den her collegeby, og jeg føler, at college er tættere på NBA end Europa er, siger Frederik Drejer Erichsen.

Hvert år afholder NBA en draft, hvor de 30 hold får muligheden for at vælge nye unge spillere. 60 spillere bliver valgt over to runder, hvor de dårligste hold fra den netop overståede sæson får lov at vælge først. I 2023 blev franske Victor Wembanyama valgt som nummer et af San Antonio Spurs. (Foto: © John Minchillo, Associated Press)

Talent er ikke nok

Mange spillere har gennem tiden været talentfulde nok til at spille ved Adidas Next Generation Tournament. Det er dog de færreste, der slipper gennem NBA-draftens nåleøje, hvor de 60 bedste unge spillere hvert år fordeles blandt de 30 hold efter skolegårdsprincippet om første- og andenvælger.

Derfor er Frederik Drejer Erichsen også klar over, at talent alene ikke er nok. Det kræver også, at man kan håndtere modgangen, når tingene ikke fungerer på banen, med træneren eller med holdkammeraterne.

- Det er de sidste 10 procent, der kontrollerer, om jeg kommer i NBA. Jeg har kroppen, talentet, omgivelserne, de rigtige folk omkring mig, jeg har det hele, så det er mentalt, siger han.

Anders Sommer stemmer i og fremhæver netop de mentale egenskaber hos det unge talent:

- Han ivrig og ærgerrig. Jeg snakker selvfølgelig med Frederik om de her ting, og han er ambitiøs.