I 2025 sætter en ny mand sig i chefstolen for Danmarks bedste badmintonspillere, og det er et velkendt ansigt.
50-årige Thomas Stavngaard har været en fast del af landstrænerteamet siden 2016, og i begyndelsen af 2023 fik han officielt ansvaret for herredoublekategorien.
Her begyndte det samarbejde med Kim Astrup og Anders Skaarup Rasmussen, der i weekenden kulminerede med en sejr i sæsonfinalen og en ny placering som nummer et på verdensranglisten.
Den ene halvdel af det succesfulde makkerpar lagde efter sejren ikke skjul på, hvor stor en betydning landstræner Thomas Stavngaard har, for at verdens bedste herredouble nu er dansk.
- Nogle gange har vi været tæt på at miste troen, men da vi også fik Stavner (Thomas Stavngaard, red.) ind over, var han med til at banke ind i hovedet på os, at vi var gode nok. Nu handlede det bare om at få det forløst, sagde Anders Skaarup Rasmussen til TV 2 Sport efter sejren.
Det er netop også troen på egne evner, Thomas Stavngaard selv fremhæver, da DR Sporten fanger ham på en velfortjent ferie på bagkant af triumfen.
- Jeg har fået noget noget tro ind i hovedet på dem, fordi de har kunnet mærke, at jeg altid har villet dem det bedste. Så når jeg har været hård ved dem, har de taget det med et smil, siger landstræneren.
Den hårde metode har givet pote. I løbet af de seneste 18 måneder har herredoublen blandt andet vundet VM-sølv, guld ved EM og den store turnering French Open.
- Vi begyndte at træne en del hårdere til træning, og der var sgu ikke noget piv med dem, siger Thomas Stavngaard.
- Hvis det ikke går den rigtige vej hele tiden, har sportsfolk ofte en tendens til at kigge udad, for at se hvorfor det ikke lige går, som det skal. Men der var Kim og Anders fuldt med og støttede op omkring det, vi gjorde.
'Kalder en spade for en spade'
Thomas Stavngaard overtager jobbet som cheflandstræner fra Kenneth Jonassen, der blandt andet har siddet bag Viktor Axelsens bane ved to olympiske guldtriumfer.
Gennem de seneste år har Kenneth Jonassen set samarbejdet mellem herredoublen og Thomas Stavngaard blomstre på allernærmeste hold.
Han mener, at det er tilliden imellem trioen, der ligger til grund for de mange store resultater på badmintonbanen.
- Drengene har jo tilladt Thomas at gå ind i maskinrummet og rode rundt, fordi de har haft ambition om mere. Inderst inde har de nok ikke følt, at de var lykkedes nok endnu. Der var mere at hente, siger Kenneth Jonassen, der fra det nye år skal være landstræner for de malaysiske herresingler.
- Jeg vil næsten tillade mig at sige, at Thomas har carte blanche til at gå virkelig, virkelig hårdt og dybt til dem, fordi de godt ved, at han vil dem det allerbedste, siger han.
Stavngaards fripas dækker både over bandeord og direkte tale, når der eksempelvis skal gives dessiner under kampe i de store turneringer.
Tidligere på året kunne badmintonseere blandt andet høre Thomas Stavngaard opfordre Kim Astrup og Ander Skaarup Rasmussen til at "vise nogle nosser" i en finale.
Den kontante kommunikationsform skal ses som et udtryk for den kemi og det fælles sprog, gruppen har udviklet med hinanden, mener Kenneth Jonassen, som dog anerkender, at det ikke er for alle.
- Det er ikke noget problem, så længe spillerne har troen på, at man vil dem det bedste.
- Han (Thomas Stavngaard, red.) kan kalde en skovl for en skovl og en spade for en spade. Når du når dertil med dine spillere, så er det dér den virkelige udvikling kan få lov til at ske, siger Jonassen.
Fysikken og samtalen i højsædet
Når de danske landsholdsspillere møder ind til træning efter nytår, skal de ikke forvente et fuldstændig forvandlet træningsregime, bare fordi Thomas Stavngaard har overtaget tøjlerne.
Han lægger nemlig ikke skjul på, at han har tænkt sig at kopiere de tårnhøje ambitioner og den træningskultur, Kenneth Jonassen i sin tid indførte på centertræningen i Brøndby.
Til gengæld bliver der skruet op for vægten i styrkelokalet og mængden af sved på banen, for Thomas Stavngaard kan ikke holde ud at se sine spillere tabe, fordi de er overmatchet på fysikken.
- Hvis man er en bedre badmintonspiller både teknisk og taktisk, men taber, fordi man har været en doven hund, så gør det ondt på mig, siger Thomas Stavngaard, der vandt Denmark Open i herredouble og French Open i mixeddouble som aktiv spiller.
Selvom Thomas Stavngaard nu skal være overhoved for alle landsholdsspillerne og trænerne, har han stadig ansvaret for herredoublerne.
Og den succes han har opnået med særligt Kim Astrup og Anders Skaarup Rasmussen, håber han nu på at lykkes med på en større klinge.
- Jeg kunne godt tænke mig at komme tættere på mange af spillerne og være med til at præge dem sammen med mine kollegaer.
- En af de ting, jeg har fået fra Kenneth (Jonassen, red.), er at have samtaler med spillerne hele tiden ud fra deres egen ambition. For det er nemmere at sige til dem, at der skal trænes hårdt, hvis de har en ambition om at blive en af de bedste i verden, siger Thomas Stavngaard.
Selvom Kenneth Jonassen i det nye år flytter sin trænerekspertise til Malaysia, vil der også fremadrettet være plads til sparring mellem de to badmintonkollegaer, siger Jonassen.
Men lige nu og her får Stavngaard et godt råd med på vejen fra den afgående chef.
- Først og fremmest skal han være tro mod sig selv, og det han tror på.
Er der slet ikke nogen kanter, der skal slibes af, inden han sætter sig i stolen?
- Jooo, jeg tror også godt, han ved, at han engang i mellem lige skal vente med at tale, og så lige lytte. Det kommer man ekstra langt med, siger Kenneth Jonassen.
Thomas Stavngaard griner i telefonen, da han bliver præsenteret for sin gode kollegas svar.
- Selvfølgelig har Kenneth ret i det. Jeg må finde en vej midt i mellem, men jeg tror, det er vigtigt, at man ikke taber sig selv. Jeg har ikke tænkt mig at blive en anden, siger han.
- Men selvfølgelig er jeg klar til også at slibe nogle kanter på mig selv.
Det betyder formentlig, at det ikke er helt slut med direkte tale fra den nye landstræner.