Dansk succestræner lovede familien mere tid, men ændrede mening og rejser alene til Malaysia

Kenneth Jonassen skal være badmintonlandstræner for Malaysias singlespillere de næste fire år.

Kenneth Jonassen var med som træner, da Viktor Axelsen vandt begge sine OL-guldmedaljer. Nu skal han forsøge at sende den danske stjerne ud af diverse turneringer. (Foto: © Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix)

Prisen var ganske enkelt blevet for høj.

Kenneth Jonassen var træt af at gå glip af familiearrangementer og savnede nærværet i hverdagen, hvorfor han i september stoppede som cheflandstræner i Badminton Danmark.

To måneder senere foretog han en markant u-vending.

Søndag den 22. december rejser han således til Malaysia, og når julen er overstået, flyver familien hjem, og så skal Kenneth Jonassen bo alene i Sydøstasien, hvor han har landet et topjob som ny landstræner for Malaysias singlespillere de næste fire år.

- Jeg glæder mig til at arbejde med spillere fra en anden nation og se, hvad jeg kan gøre af forskel, hvordan jeg kan udvikle dem, men også hvordan jeg selv kan udvikle mig, siger han til DR Sporten om det nye job i Malaysia, en af verdens største badmintonnationer.

- Der er ikke nogen af os i familien, der kan forudse, hvordan det bliver, og i stedet for at lægge en plan, som så viser sig, at vi ikke kan eksekvere på, så går vi ind i det med åbne arme, og ser jeg på det henad vejen, siger Kenneth Jonassen. (Foto: © 20191016-193003-1)

Kenneth Jonassens oprindelige plan efter stoppet i Badminton Danmark var at arbejde som en slags konsulent og derved have en anden kontrol over sin kalender. At være mere hjemme og ikke holde sine fødselsdage på et hotelværelse i udlandet.

Men så ringede Det Malaysiske Badmintonforbund, og den 50-årige træner kunne mærke en indre fjerbold, han måtte slå til.

Ikke at den blev taget godt imod af familien, som han havde lovet at skulle være mere hjemme hos.

- Det var ikke liv og glade dage. Det var det ikke for nogen af os. Jeg skulle også selv æde, at det var det her, der skulle til. Så da havde vi et godt familieråd, hvor der blev snakket ret ærligt om processen, og hvad beslutningen havde af konsekvenser for dagligdagen, siger Kenneth Jonassen.

Beslutningen blev dog i sidste ende truffet med opbakning fra familien, da det ganske enkelt var en 'once in a lifetime-mulighed'.

- Det vil jo ikke undre mig, at allerede her i den første måned, skal vi møde nogle danske spillere, siger Kenneth Jonassen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

En skilsmisse med Axelsen, Antonsen og dansk badminton

Med adresse i Malaysia bliver det sværere at snakke, selvom han og familien har aftalt at vende hverdagen virtuelt via FaceTime-opkald.

- Jeg har været vant til at rejse meget, men når jeg så har været hjemme, har jeg været til stede. Det at kunne sige godnat, sige godmorgen, giv et kys og et kram, når man er hjemme. Den del kommer jeg jo ikke til at kunne, siger Kenneth Jonassen.

- Vi kommer alle sammen til at lide afsavn i denne del af processen, men hvis vi nu vender det om, så kan der også være et potentiale for nogle spændende familieoplevelser, som potentielt kan kompensere lidt for nogle af de ting, vi mister.

Leong Jun Hao, nummer 29 i verden, er den bedst rangerede singlespiller fra Malaysia. (Foto: © Ng Han Guan, Associated Press)

Der er ligeledes et stort potentiale for sportslige oplevelser, fortsætter han. Malaysia har blot en spiller i top 25 på tværs af herre- og kvindespillere, og det er Lee Zin Jia, men ligesom Viktor Axelsen og Anders Antonsen har han valgt at bryde med det nationale forbund og er altså ikke en del af Kenneth Jonassens trup.

Derfor skal danskeren blandt meget andet arbejde med at føre nye navne frem i verdenseliten og potentielt udfordre de danske spillere, han arbejdede sammen med gennem 11 år.

Og her gemmer sig en udfordring - eller hurdle, som Malaysias nye cheftræner kalder det.

- Jeg er jo tættere på dem på nogle områder end en del af min familie. På den måde er det jo en skilsmisse-agtig størrelse, siger Kenneth Jonassen. (Foto: © Marcelo Del Pozo/Reuters/Ritzau Scanpix)

For gennem sine mange år som dansk landstræner udviklede han et tæt bånd til spillere som Viktor Axelsen, Anders Antonsen og Rasmus Gemke, og det bliver "en underfundig størrelse" at sidde på den modsatte trænerstol med missionen at slå dem ud af en turnering.

- Nu sidder jeg med nogle nye spilleres drømme og ambitioner, og så er jeg jo glad på deres vegne, siger Kenneth Jonassen.

- Men jeg ved, hvad de (danskerne, red.) har lagt i det. Jeg ved, hvad deres drømme er. Så det at være med til at skulle slå dem, giver mig ikke en tilfredsstillelse, siger Kenneth Jonassen.

Kenneth Jonassen var blandt andet med til at vinde dansk OL-guld, VM-guld, OL-sølv, VM-sølv og ikke mindst Thomas Cup, VM for herrelandshold, som Danmark vandt for første gang nogensinde i 2016.

- Malaysia er ligesom Danmark en stor badmintonnation og har en stærk historik, en meget passioneret fanskare. Og det glæder jeg mig til, siger Kenneth Jonassen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

De danske spillere er måske ikke "hans egne børn", men efter så lang tids samarbejde opnår man en særlig relation, uddyber han.

- Jeg er jo tættere på dem på nogle områder end en del af min familie. På den måde er det jo en skilsmisseagtig størrelse, og derfor ser jeg heller ikke frem til den proces, men det er jo uundgåeligt, at jeg skal igennem den. Jeg føler stadig for dem, for vi har en relation, som aldrig går væk, siger Kenneth Jonassen.

Med det sagt, glæder han sig til at komme i gang. Han ser frem til at nørde badminton i Malaysia og at bygge en bro mellem sine egne metoder og sin nye arbejdgivers.

- Der er rigtig mange tanker og ubekendte, som er med i processen og gør det hele ekstremt spændende, siger Kenneth Jonassen.

Kenneth Jonassens første arbejdsopgave er Malaysia Open, der begynder den 7. januar.