Emma Kiplagat cykler alt, hvad hun kan. Det er ikke så nemt i klipklapper, men det går stærkt. For jo stærkere, jo sjovere er det. Ligesom med løb. Klipklapperne suser rundt på pedalerne som et opspeedet lykkehjul. Rundt og rundt. Så hurtigt at formen på kliklappen forsvinder og bliver til en utydelig raket af forskellige farver. Der er kun tre dage til, at den 8-årige pige skal til et løbestævne i 800-meterløb i København.
Forbi hende suser huse, buske og et par enkelte træer. Klipklappen glider af pedalen, og det giver et ryk i Emmas ben og tvinger hende ud af dagdrømmeriet. Hjulet tager fat i hendes storetå. Emma sidder fast, og tåen bliver revet op af hjulets eg, der efterlader den med et stort kødsår.
- Såret var så stort, at vi tænkte, hun ikke kunne løbe alligevel. Hun kunne ikke engang gå, siger Emmas far, Robert Kiplagat.
Der er ikke noget, Emma hellere vil, end det stævne. Så om fredagen prøver faren med et plaster. Men det gør ondt, og Emma kan ikke stå på foden, så han bestemmer, at hun ikke skal deltage næste dag.
- Hun haltede rundt, også om lørdagen. Men der var ikke noget at gøre. Hun lyttede ikke til mig. Hun ville løbe.
Så det gjorde hun. Lige fra starten af løbet var det tydeligt at se smerten bide i den 8-årigs storetå og jage op igennem kroppen som et stød, der viste sig som en halten under hele løbet. Helt ind til målstregen.
- Men hun vandt - haltende i mål. Når hun først har bestemt sig for, at hun skal løbe, så løber hun.
Denne lørdag for fem år siden beskriver den nu 13-årige Emma Kiplagat og hendes mentalitet rigtig godt. Hun er Danmarks hurtigste 800-meterløber i gruppen 13-14 år. På et år har Emma forbedret sin egen tid fra to minutter og 20 sekunder til to minutter og 13 sekunder. Kravet for OL-deltagelse er to minutter.
Med den fart, Emma er i, virker aldersgrænsen på 16 år som en større udfordring end selve tidskravet. For Emma er født til at løbe.
- Det er bare dejligt at løbe. Jeg tænker ikke rigtig, når jeg er i gang. Ikke andet end at se fremad mod målet. Jeg elsker konkurrence, især hvis der er kamp til stregen. Når jeg ikke altid er frontløber, men at de andre udfordrer mig, så jeg ikke bare får førstepladsen foræret, siger Emma Kiplagat.
Drop taktikken og følg instinktet
Vindermentaliteten har eliteløberen ikke fra fremmede. For selvom hverken faren Robert Kiplagat eller moren Pernille Kondrup havde nogen forestillinger om, at Emma ville begynde at løbe, er det en del af hendes DNA.
- Da jeg selv skulle til VM for første gang, kvalificerede jeg mig kun lige akkurat. Men så snart jeg kom ind på banen, ændrede noget sig i mit hoved. Pludselig var jeg i bedre form end nogensinde før. Sådan er Emma også. Når hun kommer på banen, går hun op i det med liv og sjæl, siger Robert Kiplagat.
Emmas far har Danmarksrekorden på 1500-meterløb, moren er tidligere dansk topløber, og storebroren Victor er også eliteløber i sin aldersgruppe.
Men det går længere tilbage end det. For Emmas kenyanske farmor og farfar slog rekord efter rekord i Kenya. Og hele familiens løbeinstinkt løb heller ikke Emmas næse forbi.
- Hun løber med drengene, Emma er ligeglad. Hun vil bare løbe forrest. Det er så meget instinkt end noget andet, siger Robert Kiplagat.
Løbeinstinktet er så stærkt, at det på nuværende tidspunkt hverken hjælper at prøve at gøre sig klog på Emmas løbestil eller at optimere den med smarte og teoretisk set korrekte løbemetoder. For her løbes der på ren intuition.
- Du kan ikke tale taktik med hende og bestemte måder, hun skal løbe på. så er hun ikke lige så god. Hun gør det på sin egen måde, siger Robert Kiplagat.
OL i horisonten
Emmas naturlige forhold til løb fik hende med i en løbeklub, da hun blev 6 år. Selvom hun viste stort potentiale fra starten af, var forældrene enige om, at de ikke ville presse hende.
Tværtimod har de tit prøvet at sænke farten på den ivrige løber, der helst selv vil styre løbet. For ude i horisonten ser Emma en helt bestemt målstreg.
- Min største drøm er OL. Jeg vil virkelig gerne træne mig god nok til det, siger Emma Kiplagat.
En drøm, der ifølge Emmas løbetræner, Jacob Møller, er inden for rækkevidde.
- Drømmen om OL er ikke langt væk for Emma. Lige fra dag et har hun været usædvanlig. Hun forstår alle løbets facetter og er et rent naturtalent. Ikke nok med at hun er ihærdig, så har hun også fysikken med sig. Jeg kan se, at hendes statur er typisk kenyansk, og at hun har sine forældres gener.
Gener der gør hende høj med de rigtige proportioner som løber med slanke lemmer og stærke ben. Derfor er træneren også sikker på, at hun kan nå til tops på den store løbescene.
- Hun skal nok blive stor indenfor sportsgrenen. Det er jeg sikker på.
En atypisk rollemodel
Det er også Emma Kiplagats egen ambition at blive den bedste i verden, og for at komme godt på vej finder hun inspiration i en anden verdensstjerne. En rollemodel, der måske ikke ligger lige til højrebenet for en 13-årig rekordholder i 800-meterløb, men for Emma er det mentaliteten, der er afgørende.
- Jeg vil bare være den bedste, og jeg får min inspiration fra Caroline Wozniacki, der også sagde, at hun ville være den bedste, da hun var yngre - og det blev hun. Hun tror på sig selv og på, at hun kan det, hun vil. Jeg læser hendes bøger, og hun kommer virkelig fremad med sin mentalitet.
Mentaliteten overvinder kroppen
Emma bliver kaldt for et unikt eksempel af både sin træner og sin far. For på trods af pigens fysiske fordel, er mentaliteten altoverskyggende. Det beviste hun allerede som 8-årig, da det handlede om at overvinde smerten og kun fokusere på målet.
Sådan er hun stadig. For hun vil overhale både drengene og pigerne på vej til OL. Om hun så skal halte derhen.
- OL-kravet virker ikke besværligt for mig. Det er bare fedt at kunne løbe så godt, som jeg gør, og jeg vil blive endnu bedre. Løb kommer naturligt til mig, og jeg synes, det er sejt, at min far var så god. Så jeg vil se, om jeg kan opnå det samme som ham. Han nåede desværre ikke til OL, så det skal jeg.
Du kan se hele indslaget med Emma Kiplagat i videoen herover.