Ugandiske Rebecca Cheptegei omkom på hospitalet for to måneder siden, efter at være blevet udsat for et voldsomt overfald af sin kæreste, hvor maratonløberen blandt andet fik hældt benzin over sig og blev sat ild til.
Overfaldet skete blot en måned efter, at den 33-årige løber havde deltaget ved OL i Paris, og siden har debatten og ikke mindst demonstrationerne raset i det østafrikanske land, som følge af stigning i antallet af mord baseret på køn.
Det har nu fået det kenyanske atletikforbund til at oprette en hjælpelinje for atleter, der udsættes for vold i hjemmet, i samarbejde med blandt andet landets regering.
Umiddebart er det en meget specifik hjælpelinje rettet mod de få, i en problematik, der gælder en noget større befolkningsgruppe.
Men når Karin Elisabeth Lind forklarer samfundsnormerne i Kenya, giver det faktisk meget god mening. Hun er international direktør for Folkekirkens Nødhjælp, der arbejder med blandt andet forebyggelse og oplysning i landet.
- Det er et patriarkalsk samfund, hvor der er nogle specifikke kønsroller, som har gjort, at vold mod kvinder er noget, man har accepteret, og som har foregået i mange, mange år, siger Karin Elisabeth Lind.
Med andre ord er det ikke nødvendigvis en god ting, hvis man som kvinde i Kenya tilegner sig succes - eksempelvis i sport.
- Det er manden, der bestemmer i det her samfund. Det er manden, der får børnene, hvis folk bliver skilt, de arver jorden og så videre. Så når kvinder bliver økonomisk uafhængige, presser det mandens position i familien og rykker ved kønsrollerne, siger Karin Elisabeth Lind.
Hvad med den almindelige kenyaner?
Overfaldet på Cheptegei er langt fra første gang, at en kvindelig atlet bliver udsat for grov vold eller det, der er værre. For tre år siden blev den kenyanske OL-bronzemedaljevinder og tidligere verdensrekordholder på ti kilometer, Anges Tirop, myrdet af sin mand.
Her er det blandt andet kommet frem, at det meste af Tirops ejendom havde skiftet ejer, mens hun deltog ved OL i Tokyo.
Karin Elisabeth Lind understreger, at kønsbaseret vold ikke kun er rettet mod sportsudøvere. Eller kun foregår i Kenya, for den sags skyld.
Men der er ingen tvivl om, at sagen har givet nogle stærkere reaktioner i landet, hvor kvinder i øjeblikket går på gaden, protesterer og kræver handling fra politikerne.
- Det handler jo netop om, at hvis det kan ske for en verdensberømt sportsstjerne, altså når ikke engang hun er beskyttet, hvad sker der så for den almindelige kenyanske kvinde?, siger Karin Elisabeth Lind.
- Det er en anledning, man bruger til at italesætte den generelle tendens med vold mod kvinder og kønsbaseret drab i Kenya.
Seneste tal fra FN stammer fra 2022 og viser, at der i Kenya alene var 725 såkaldte 'femicides', der dækker over mord på kvinder på baggrund af deres køn.
I forbindelse med oprettelsen af hjælpelinjen har det kenyanske atletikforbund samtidig givet udtryk for, at kampen mod kønsbaseret vold er fuldt ud på højde med kampen mod doping.