Stafetlandshold vil vise, at al arbejdet ikke har været forgæves

Både herre- og kvindestafetholdet løber tirsdag for en plads i EM-finalen - og en OL-billet.

Mette Graversgaard (th) og Mathilde Kramer (tv) er de mest rutinerede på det danske stafethold. (Foto: © David J. Phillip, Associated Press)

Forårssæsonen for de danske stafetlandshold har ikke været en dans på roser. Troen på de hurtige tider, finaler og OL-pladser har nærmest aldrig været større, men det har resultaterne ikke afspejlet.

Bedste eksempel er den store skuffelse til World Relays på Bahamas - et slags VM for stafethold - hvor både herrerne og kvinderne missede en OL-kvalifikationen, som de ellers havde sat næsen højt op efter.

- Det tog faktisk noget tid (at komme sig over, red.). Jeg tror, at mange af os havde en uges tid, hvor vi var helt udmattede, fordi det var så hård en oplevelse.

- En ting er at se OL-drømmen glippe, men forberedelserne var også hektiske, da flere udgik med skader, og så skulle vi lave nye forberedelser. Det var kaotisk og turbulent, så det krævede mange mentale ressourcer, fortæller Mathilde Kramer til DR Sporten.

DR Sporten talte med herrerne, da de missede OL-kvalifikationen på Bahamas i begyndelsen af maj, hvor skuffelsen var enorm. Det kan du se i videoen herunder.

Men hvad, der sker i de varme lande, bliver i de varme lande. Al skuffelse fra World Relays er efterladt hjemme i Danmark. Til EM i atletik i Rom spirer optimismen, og troen på en finaleplads er intakt.

- Nu har vi været lige ved og næsten i noget tid – og det er måske at være for positiv, for det har ikke været supergodt på det seneste. Vi skal ud og rejse os og vise, at det danske stafetprojekt stadig kan noget. Derudover ser chancerne for en finaleplads fornuftige ud, siger Simon Hansen, der tidligere ved EM løb med i 100 meter-finalen.

- Vi skal først og fremmest have pinden med rundt, og hvis vi gør det, er jeg ikke i tvivl om, at vi får en god tid og kommer i finalen, siger Emil Mader Kjær, der i videoen herunder sætter ord på, hvordan stafetholdet skal komme til OL.

Mens mændene har fået en lille hævn, da de for et par uger siden løb under 39 sekunder for kun tredje gang nogensinde, kommer kvinderne til Rom med et mere uprøvet hold.

- Vi kommer herned med skader og et mere uerfarent hold, end vi plejer. Men vi har stadig nogle erfarne folk med, så jeg håber, at vi kan smelte sammen til noget rigtig godt. Og så kigger vi mod finalen, for det er derfor, vi er her, fortæller Mathilde Kramer.

- Det er ærgerligt, hvis det skal slutte med det her (endnu en skuffelse som på Bahamas, red.). Det er megamotiverende at gå ind til det her EM for at vise, at al arbejdet ikke har været forgæves de sidste par år.

OL-håbet er det sidste, sprinterne mister

World Relays på Bahamas fungerede som et kvalifikationsstævne til OL. Men danskerne har en sidste mulighed for en plads i Paris, da der er to pladser til de højest placerede nationer på verdensranglisten, som ikke allerede er kvalificeret.

Det kræver dog nogle tider ved EM, som skal være blandt de hurtigste, som de danske stafethold nogensinde har leveret.

Det kan dog ikke skabe bare en lille snært af pessimisme hos sprinteren Emil Mader Kjær.

- Vi står her, fordi vi tror på, at vi kan komme til OL, men det bliver ikke nemt. Vi skal ned og løbe 38,2 - 38,3 sekunder, og det er ikke umuligt. Vi har gjort det før, så jeg tror på det.

Kvinderne skal ned i en tid på omkring 43 sekunder eller under. En svær opgave for det uerfarne hold.

- Når man kigger på papiret, ser det lidt svært ud, men man skal blive ved med at håbe og drømme til sidste. Vi lever i den her atletikverden, hvor man så gerne vil det og være med til de store ting, så det ville være dumt at give op på forhånd, fortæller Mette Graversgaard.

Du kan se de danske stafetlandshold løbe indledende heat ved EM tirsdag fra klokken 12.00 på DR 2.