Rapport: Atletikforbund reagerede ikke på doping

Ny Wada-rapport konkluderer, at toppen i Det Internationale Atletikforbund har set gennem fingre med doping.

Kritikken rammer blandt andre IAAF's præsident, Sebastian Coe, der har været vicepræsident i atletikforbundet siden 2007. (Foto: © LUKAS BARTH, Scanpix)

Lederne i Det Internationale Atletikforbund, IAAF, må have været klar over, at der foregik doping i Rusland og andre lande.

Det konkluderer en ny rapport fra Det Internationale Antidopingagentur, Wada, der torsdag blev fremlagt i Tyskland.

- Korruptionen var forankret i organisationen, siger Dick Pound, der er leder af kommissionen bag rapporten.

- IAAF-bestyrelsen kan umuligt have været uvidende om omfanget af doping inden for atletik og at antidopingreglerne ikke blev overholdt, siger Pound.

- IAAF stod ikke tilstrækkelig fast, når det handler om en række lande, deriblandt Rusland.

Kritikken rammer blandt andre IAAF's præsident, Sebastian Coe, der har været vicepræsident i atletikforbundet siden 2007. I 2015 overtog han præsidentposten fra Lamine Diack.

Netop Diack får i rapporten kritik for personligt at have haft kendskab til doping.

Rusland er i øjeblikket suspenderet af IAAF, efter at Wada sidste år afslørede omfattende og systematisk doping blandt russiske atleter.

  • Den tidligere IAAF-præsident Lamine Diack var "ansvarlig for at organisere og gøre det muligt at foretage den korruption, der fandt sted i IAAF".

  • Diack ser ud til at have skabt en lukket kreds, der fungerede som "en uformel uretmæssig ledelsesstruktur" uden for IAAF.

  • Diack var med til og havde personligt kendskab til den svindel og afpresning af atletikudøvere, der blev udført af den uretmæssige ledelsesstruktur, som Diack selv havde oprettet.

  • Det står "i stigende grad klart", at mange flere IAAF-medlemmer var bekendte med problemerne, end det indtil videre er blevet erkendt.

  • IAAF havde en mangelfuld ledelsesproces i forhold til at stoppe den korruption, der fandt sted inden for forbundet.

  • Der ser ikke ud til at have været nogen ledelsesmæssige regler eller politikker om at ansætte familiemedlemmer i medarbejderstaben i IAAF.

  • Det var "fuldstændig upassende ledelse" at tillade, at overvågningen af formodede russiske dopingsager blev håndteret separat af IAAF-præsidentens personlige retlige råd.

  • Wada vurderer, at det ikke ville have været muligt rent juridisk at straffe atleter på baggrund af informationerne i IAAF's database.

  • Ledergruppen i IAAF må have været opmærksom på omfanget af indblanding i de normale metoder i afdelingerne for medicin og antidoping.

  • Wada anbefaler en "kriminalteknisk undersøgelse" af processerne omkring tildelingen af VM i atletik i 2021 til Eugene i USA.

Kilder: Wada

/ritzau/