OVERBLIK Danskere jagter EM-medaljer i Beograd

Seks danske atletikudøvere er i weekenden med ved indendørs-EM i atletik i Serbien. Få det fulde overblik her.

Sara Slott Petersen vandt som den første danske kvinde nogensinde EM-guld i atletik, da hun vandt 400 meter hækkeløb i Amsterdam sidste år. (Foto: © Lucy Nicholson, Scanpix)

Danmarks bedste atletikudøvere skal i weekenden kæmpe om medaljer i Beograd, når startskuddet ved EM i indendørs atletik lyder fredag formiddag.

Hele seks danskere stiller til start i de antikke discipliner. Faktisk havde syv danskere kvalificeret sig, men desværre måtte højdespringeren Janick Klausen melde afbud med en skade.

Vi giver dig her det forkromede overblik over de danske deltagere, hvor ekspertkommentator Henrik Liniger også giver sin vurdering af deres medaljechancer i Beograd:

Sara Slott Petersen, 400 meter

Sara Slott Petersen (Foto: © Jewel SAMAD, Scanpix)

Hun er vant til at springe over hække. Faktisk så god, at hun er forsvarende OL-sølv-vinder i disciplinen på 400 meter hæk. Sara Slott stiller dog til start i 400 meter, da der kun er hække til 60 meter-disciplinen indendørs.

Den danske løber sikrede sig EM-billetten med en tid på 53,08 sekunder ved et stævne i Polen, hvilket var en smule langsommere end hendes personlige rekord på distancen, der tegner sig for 52,59 sekunder.

Sara Slott tror på, at det kan blive til en finaleplads.

- Fra nummer syv til 25 ligger vi meget tæt. Hvis jeg løber et godt løb, så er der mulighed for, at jeg kan komme med i top seks, som går i finalen, siger Sara Slott til DR.

Linigers vurdering: Danmarks største atletiknavn vil selvfølgelig tiltrække sig stor opmærksomhed, men det er næppe i Beograd, at hun udvider medaljesamlingen. Årsagen er, at der mangler hække. Sara Slotts favoritdisciplin, 400 m hæk, er ikke på programmet indendørs, og Sara kan sagtens blive presset på hurtigheden ved EM, hvor hun ikke engang er i den europæiske top ti i denne sæson. Omvendt kan hendes mesterskabsrutine bære hende et godt stykke.

Mit tip: Semifinale.

Hvornår?

Fredag ca. kl. 10.09: Indledende heat

Fredag ca. kl. 17.45: Evt. semifinale

Lørdag ca. kl. 19.58: Evt. finale

Lær Sara Slott bedre at kende her:

Kristoffer Hari, 60 meter

Kristoffer Hari (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

En ung EM-debutant med krudt i stængerne. 19-årige Kristoffer Hari stiller op i 60 meter. En disciplin den unge raket aldrig havde løbet før, da han kvalificerede sig til EM. Men det var ingen hindring.

Efter EM-kvalifikationen overgik Dynamit-Hari den præstation ved i DM-finalen at tangere den danske rekord på distancen fra 1999, da han løb de 60 meter på imponerende 6,65 sekunder.

Unge Hari ser frem til at måle sig med de store drenge.

- Det er min første indendørssæson nogensinde, så jeg synes bare, at det er megafedt at vise, at man også kan noget indendørs. Jeg ser frem til at løbe med de store drenge. Jeg håber, at jeg kan slå min personlige rekord, siger Hari til DR.

Linigers vurdering: Endelig skal vi se det meget omtalte danske ungdoms-sprinter-fænomen på den helt store scene. Han fik sit navn slået fast allerede som 15-årig, hvor han var sin årgangs hurtigste i Europa. Nu er han 19 og klar til et seniormesterskab, og der er grund til at glæde sig efter fantomtiden 6,65 ved DM i Skive for nylig. Der kan lure en dansk rekord i denne disciplin, men om det er nok til en finaleplads i et hårdt selskab, er mere tvivlsomt.

Mit tip: Semifinale

Hvornår?

Lørdag ca. kl. 10.20: Indledende heat

Lørdag ca. kl. 18.35: Evt. semifinale

Lørdag ca. kl. 20.57: Evt. finale

Se Kristoffer Hari tangere Danmarksrekorden:

Stina Troest, 800 meter

Stina Troest (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Igen en dansker, der gør sig bedst med hække. Stina Troest løber normalt 400 meter hæk, men kommer lidt på udebane i Beograd, hvor hun stiller op i 800 meter løb. En disciplin, som Troest kun løber indendørs, men alligevel er Nordens hurtigste i.

Det var en småsløj Troest, der i Irland i sidste måned kvalificerede sig til EM, selv om hun ikke var på toppen. Tiden lød på 2.03,72, hvilket var næsten et sekund langsommere end hendes personlige rekord på 2.02,77, som hun satte en håndfuld dage forinden.

Stina Troest er ovre sin sygdom og er tændt på en god præstation i Beograd.

- Jeg vil rigtig, rigtig, rigtig gerne løbe en god tid. Det betyder, at jeg vil slå min personlige rekord. Det vil være forkert at sige, at jeg ikke vil i finalen. Men først og fremmest handler det om at komme i semifinalen, siger en oplagt Troest til DR.

Linigers vurdering: Stina Troest er en formidabel mesterskabsløber, hvilket vi første gang ved indendørs-EM for to år siden, hvor hun hentede en overraskende tiendeplads. Hun skal vise mesterskabsevnerne igen i Beograd, for hendes sæsonbedste er næppe nok til at gentage en top 10. Men kan hun komme ned i nærheden af sin personlige rekord, som hun løb i sidste sæson, kan det række pænt langt.

Mit tip: Ud efter indledende runde.

Hvornår?

Fredag ca. kl. 11.17: Indledende heat

Lørdag ca. kl. 19.00: Evt. semifinale

Søndag ca. kl. 17.25: Evt. finale

Kom tæt på Troest her:

Andreas Bube, 800 meter

Andreas Bube (Foto: © Arnd Wiegmann, Scanpix)

På 800 meter stiller også formstærke Andreas Bube til start. Den danske hurtigløber er kommet suverænt ind i 2017, hvor han i februar kvalificerede sig til EM og satte personlig rekord ved et stævne i Tyskland med tiden 1.47,19. Den tid sendte samtidig danskeren ind på top 10 på årets verdensrangliste.

Oven i hatten blev Bube i februar også kronet til Nordens hurtigste på 800 meteren, da han i overlegen stil fejede al modstand til side i Finland ved Nordenkampen.

- Det er det første indendørs-EM, hvor jeg ikke er syg eller småskadet, så jeg er i fin form. Det skal nok blive et rigtig godt mesterskab, siger Andreas Bube til DR.

Linigers vurdering: Det har mildt sagt ikke været imponerende, når man har oplevet Andreas Bube ved indendørs mesterskaber. Den kraftfulde og stærke udendørsløber har slet ikke kunnet knække koden på de fire små omgange indendørs og hans to første EM-deltagelser er endt uden for top 20, også på grund af skader og sygdom. Men i år er der håb: Flot personlig rekord i februar og stor tro på, at tredje EM-deltagelse bliver en succes for Bube, der jo er tidligere EM-sølvvinder på distancen udendørs. Løber han op til sit bedste, kan han komme langt.

Mit tip: Kommer i finalen.

Hvornår?

Fredag ca. kl. 11.56: Indledende heat

Lørdag ca. kl. 19.25: Evt. semifinale

Søndag ca. kl. 17.50: Evt. finale

Se Andreas Bube sætte al modstand til vægs i finalen i Nordenkampen:

Benjamin Lobo Vedel, 400 meter

Benjamin Lobo Vedel (© DECA Text&Bild for Dansk Atletik Forbund)

Benjamin Lobo Vedel er et andet stort talent, der er i startblokken ved EM. Den 19-årige dansker stiller op i 400 meter. En distance Benjamin Lobo Vedel blev Danmarksmester i, da han i februar løb fra alt og alle ved DM i tiden 46,83 sekunder.

Benjamin Lobo Vedel har før vist sin klasse på internationalt niveau, da han på 400 meter løb sig til titlen som junior Europamester i 2015. Den talentfulde løber har efterfølgende ikke lagt skjul på, at hans ambition er at blive verdens hurtigste på distancen.

Linigers vurdering: Den unge dansker kvalificerede sig allerede i januar til EM, da han i Sverige satte personlig rekord med 46,87 sek. Dermed er Benjamin Lobo Vedel klar til sit andet inde-EM med fine forhåbninger. Kan han presse sin personlige rekord endnu mere ned, bør en semifinaleplads være mulig, men det kræver altså en absolut toppræstation.

Mit tip: Ud efter indledende runde.

Hvornår?

Fredag ca. kl. 10.53: Indledende heat

Fredag ca. kl. 18.05: Evt. semifinale

Lørdag ca. kl. 20.33: Evt. finale

Andreas Martinsen, 60 meter hæk

Andreas Martinsen (Foto: © OLe Nielsen, Scanpix)

Den sidste dansker på listen er Andreas Martinsen. Og Andreas skal springe over hække. Den blonde dansker stiller nemlig til start i 60 meter hæk.

Martinsen imponerede også ved Nordenkampen, hvor han tog guldet med en meget fornem tid på 7,71 sekunder – kun to hundrededele langsommere end hans personlige rekord. Efter den præstation fortalte Martinsen, at formen stadig ikke har ramt toppen endnu.

Linigers vurdering: Det vestjyske kraftværk har været en sikker semifinaledeltager ved de seneste to inde-mesterskaber og spørgsmålet er, om det er tid til at tage skridtet helt ind i en sprinterfinale. Det kræver dog, at han kommer ned under sin personlige rekord på 7,69 sekunder, som blev sat i fjor. Og hvorfor ikke? Han er efterhånden en rutineret mesterskabsløber og en lille positiv overraskelse kan lure.

Mit tip: Kommer i finalen.

Hvornår?

Fredag ca. kl. 16.57: Indledende heat

Fredag ca. kl. 20.10: Evt. finale

Se Andreas Martinsen snuppe guldet i Nordenkampen og kvalificere sig til EM:

Du kan følge hele EM-arrangementet fra fredag klokken 09.25 på DR3.